Αρχική » Grid with Sidebar » Εξαγωγή σκύλων και από τη Μαγνησία

Εξαγωγή σκύλων και από τη Μαγνησία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Και από τη Μαγνησία εξήχθησαν σκύλοι στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για άγνωστους σκοπούς και μάλιστα σχετική μηνυτήρια αναφορά είχε καταθέσει την παραμονή των Χριστουγέννων στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, δικηγόρος της συμπρωτεύουσας.
 
Μάλιστα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου διενήργησε σχετική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, η οποία ολοκληρώθηκε και έχει αποσταλεί αρμοδίως.
 
Υπολογίζεται ότι δεκάδες σκύλοι εξήχθησαν από την περιοχή στην ευρωπαϊκή χώρα και χρησιμοποιούνται εκεί…
 
Πάντως από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Εισαγγελία Βόλου για την υπόθεση, δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
 
Όπως κατήγγειλε η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Τζόλη, μέσα από γερμανική φιλοζωική εταιρεία-βιτρίνα εξήχθησαν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, εκατοντάδες σκύλοι. Η δικηγόρος καταγγέλλει κύκλωμα με πλοκάμια σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο Βόλο, που εκμεταλλεύεται την απουσία του κράτους και συλλέγει αδέσποτα, τα οποία στη συνέχεια κακοποιούνται σεξουαλικά από κτηνοβάτες, ενώ κάποια εξ’ αυτών φαίνεται ότι καταλήγουν σε εργαστήρια πειραμάτων. Μάλιστα, η κ. Τζόλη έχει καταθέσει μήνυση και κατά αξιωματικού του αστυνομικού τμήματος του αεροδρομίου «Μακεδονία», στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για πλημμελή έλεγχο των διαβατηρίων των σκύλων.
 
Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά για το λαθρεμπόριο αδέσποτων, πίσω από τη γερμανική φιλοζωική εταιρεία – βιτρίνα κρύβεται ένα ζευγάρι Γερμανών, οι οποίοι από το 2010 συλλέγουν αδέσποτα από γειτονιές και από καταφύγια, στους ιδιοκτήτες των οποίων υπόσχονται ότι τα άτυχα ζώα θα δοθούν για υιοθεσία σε οικογένειες. «Υπάρχει ειδικό σάιτ που δείχνει παραπλανητικές φωτογραφίες σκυλιών με οικογένειες στη βόρεια Ευρώπη. Στην πραγματικότητα τα ζώα καταλήγουν σε κτηνοβάτες ιδιοκτήτες, σε σκοτεινά δωμάτια ξενοδοχείων πολυτελείας, που προσφέρουν υπηρεσίες για να ικανοποιήσουν τις άρρωστες ορέξεις των πελατών τους και κάποια σε κέντρα πειραμάτων» ανέφερε η δικηγόρος.
 
Ο κ. Ν. Πολύζος, υπεύθυνος κυνοκομείου στη Μαγνησία, παραδέχεται ότι επανειλημμένα του έχουν ζητήσει σκύλους για εξαγωγή. Μάλιστα είχε έρθει ολόκληρο κλιμάκιο από τη Γερμανία και του είχαν ζητήσει σκύλους…
 
«Από ρεπορτάζ στο ίντερνετ έμαθα περί εξαγωγής σκύλων στη Γερμανία και μάλιστα από κάποιες κυρίες φιλοζωικών σωματείων. Δεν γνωρίζω όμως για ποιο σκοπό εξήχθησαν».
 
Οι περιοχές από τις οποίες φέρεται να έχουν γίνει εξαγωγές, είναι από το Πήλιο και τον Αλμυρό, ενώ είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο που είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι με δημοσιογράφο γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού, που είχε έρθει για σχετικό ρεπορτάζ. Κάθε σκύλος πωλείται προς 400-500 ευρώ… Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να έχει στην κατοχή του μέχρι πέντε ζώα. Τόσα επιτρέπεται να έχει στην κατοχή του, χωρίς να θεωρείται ότι κάνει εμπορία. Όταν όμως ένα ζώο δεν συνοδεύεται σε ταξίδι από τον ιδιοκτήτη του, αποτελεί, σύμφωνα με το νόμο, εμπόρευμα και πρέπει να ελέγχεται. Από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται τα ζώα συντροφιάς ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών, τα οποία ταξιδεύουν μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, με σκοπό τη συμμετοχή σε παράσταση, διαγωνισμό ή αθλητική εκδήλωση. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει τα σχετικά
αποδεικτικά στοιχεία.
 
«Δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο», απαντά ο κτηνίατρος κ. Ι. Κουκουσέλης. «Πρόκειται για φήμη και δεν έχει εξακριβωθεί. Πρέπει να είναι κάποιος ειδικός σ’ αυτά και λειτουργεί από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο «αλέρτ», αν κάποιος θελήσει να εξάγει πάνω από ένα σκύλο».
 
Οι εξαγωγές γίνονταν είτε αεροπορικώς, είτε διά θαλάσσης μέσω Πάτρας και Ηγουμενίτσας, είτε και οδικώς.
 
Από την πλευρά τους η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά της δικηγόρου Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο για «προσπάθεια συκοφαντίας», που παρουσιάζει ως «εγκληματίες τους φιλόζωους», ενώ αφήνει «τους πραγματικούς εγκληματίες να δρουν ανενόχλητοι». Και προσθέτουν:
 
«Οι φήμες αυτές είναι ανυπόστατες, οι δε καταγγελίες ανώνυμες και δεν τεκμηριώνονται ποτέ. Έχουν σκοπό να διαμορφώσουν στην κοινωνία κλίμα καχυποψίας γύρω από το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων, που σώζουν αδέσποτα ζώα και τα οδηγούν σε υιοθεσία. Κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο τα αδέσποτα ζώα να πεθαίνουν στους ελληνικούς δρόμους, από το να ζουν προστατευμένα εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι εγκληματικό…». «Πρέπει να σταματήσει αμέσως η συκοφαντία της φιλοζωικής δράσης και να πάψουν να την ταυτίζουν με παράνομο εμπόριο».
 
Νέα διαβατήρια
 
Σύμφωνα με το νόμο, τα αδέσποτα «ανήκουν» στους Δήμους, οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν για τη σήμανση και εν γένει για την προστασία τους.
 
Εξάλλου από τις 29 Δεκεμβρίου 2014 χρειάζονται νέα διαβατήρια για τα ζώα συντροφιάς, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
 
Αν το διαβατήριο εκδόθηκε πριν τις 29 Δεκεμβρίου 2014, δεν χρειάζεται καινούριο. Ισχύει το παλιό. Αν το διαβατήριο εκδόθηκε μετά τις 29 Δεκεμβρίου 2014, τότε είναι το νέο διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς.
 
Το νέο σύστημα της ΕΕ αφορά στις γάτες, τους σκύλους και τις ικτίδες. Για τα άλλα ζώα συντροφιάς ισχύει η εθνική νομοθεσία.
 
Το ταξίδι στο εξωτερικό με ζώα συντροφιάς μικρότερα των 4 μηνών απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Από τις 29 Δεκεμβρίου 2014, το ζώο συντροφιάς πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 εβδομάδων για να εμβολιαστεί κατά της λύσσας με σκοπό το ταξίδι. Ορισμένες χώρες δέχονται ζώα μικρότερα των 12 εβδομάδων χωρίς αντιλυσσικό εμβολιασμό, οι περισσότερες όμως όχι. Πρέπει να ενημερωθεί πριν ταξιδέψει ο ιδιοκτήτης με το ζώο του. Αν ένα ζώο υποβληθεί σε αντιλυσσικό εμβολιασμό, ο οποίος σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου απαιτεί μία εφάπαξ δόση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ταξιδέψει με το ζώο το νωρίτερο 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
 
Η τοποθέτηση μικροτσίπ αποτελεί νομική υποχρέωση πριν το ταξίδι!
 
Αν στο ζώο έχει τοποθετηθεί μικροτσίπ και έχει καταγραφεί στη βάση δεδομένων της πατρίδας του ιδιοκτήτη του, αυξάνονται οι πιθανότητες να επιστρέψει σπίτι
σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί. Αντίθετα με τα περιλαίμια και τις κονκάρδες για σκύλους, που μπορεί να χαθούν ή να αφαιρεθούν, το μικροτσίπ είναι μόνιμη
μορφή ταυτοποίησης του σκύλου.
 
Για να τοποθετηθεί μικροτσίπ στο ζώο, πρέπει να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης στον κτηνίατρό του. Ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του μικροτσίπ, ο κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει την υγεία του ζώου και να του χορηγήσει τα κατάλληλα εμβόλια που μπορεί να απαιτείται (όπως το αντιλυσσικό).
 
«Τα διαβατήρια παραγγέλνονται από την Αθήνα, από τον Πανελλήνιο. Ο κωδικός αντιστοιχεί σε κάθε διαβατήριο και δεν χορηγούνται πάνω από 3-4. Το βιβλιάριο με τα εμβόλια το υπογράφει ο κτηνίατρος και το τσιπ το τοποθετεί επίσης ο κτηνίατρος.
 
Για τη Γερμανία είναι απαραίτητα τόσο το τσιπ, όσο και το αντιλυσσικό εμβόλιο», σημειώνει ο κτηνίατρος κ. Ν. Νικολαΐδης.
 
Οι κύριες απαιτήσεις που αφορούν ταξίδια στην ΕΕ με σκύλους είναι:
Μικροτσίπ, ισχύων αντιλυσσικός εμβολιασμός, περίοδος αναμονής μετά τον εμβολιασμό και πριν το ταξίδι (aτουλάχιστον 21 ημερών, εξαιρούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί), αγωγή κατά του εχινόκοκκου (προαιρετικό για τους σκύλους σε ορισμένες χώρες).
 
Το κόστος για να ταξιδέψει ένα ζώο συνοδείας φθάνει τα 50 ευρώ για τα εμβόλια και το τσιπ. Επίσης απαιτείται και ειδικό κουτί, το κόστος του οποίου φθάνει τα 150 ευρώ…
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ