Αρχική iHunt.gr Εξυπνοι αυτοκινητοδρομοι

Εξυπνοι αυτοκινητοδρομοι

από iHunt Team
smart_highway

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Την ώρα που στην Ελλάδα προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτοκινητόδρομους για να αντικαταστήσουν το απαρχαιωμένο και επικίνδυνο εθνικό μας δίκτυο, στην Ολλανδία βρίσκονται πολύ πιο μπροστά. Σύμφωνα με το econews ένα σύστημα αυτοκινητόδρομων με φωσφορίζουσα άσφαλτο και φωτεινούς δείκτες μετεωρολογικών προγνώσεων θα εγκατασταθεί στην Ολλανδία από το 2013.

Ο “Έξυπνος Αυτοκινητόδρομος” που ανέπτυξαν το Studio Roosegaarde και η κατασκευαστική εταιρεία Heijmans κέρδισαν το βραβείο Καλύτερης Μελλοντικής Ιδέας στα Ολλανδικά Βραβεία Σχεδίου και προχωρούν με την υλοποίηση.

Το στούντιο έχει αναπτύξει μια φωσφορίζουσα πούδρα η οποία θα αντικαταστήσει τη διαγράμμιση στην άσφαλτο. Η πούδρα “φορτίζει” με το ηλιακό φως και μπορεί να φωσφορίζει για διάρκεια 10 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ειδική βαφή η οποία, για παράδειγμα, θα ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από ορισμένους βαθμούς Κελσίου δείχνοντας πάνω στην άσφαλτο το σύμβολο του χιονιού ώστε να εφιστά την προσοχή των οδηγών.

Τα πρώτα χιλιόμετρα έξυπνης ασφάλτου θα στρωθούν στην επαρχία Μπράμπαντ στα μέσα του 2013 και θα έχουν λωρίδες προτεραιότητας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαδραστικό φωτισμό που θα ενεργοποιείται με το πέρασμα των αυτοκινήτων, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και φώτα τροφοδοτούμενα από αιολική ενέργεια.

Η ιδέα δεν έχει να κάνει μόνο με αειφόρες μεθόδους φωτισμού των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, καθιστώντας τους ασφαλέστερους και αποδοτικότερους, αλλά με την επανεξέταση του ίδιου του σχεδιασμού τους.

Όπως αναφέρει το Studio Roosegaarde, τα συνδεδεμένα με το διαδίκτυο αυτοκίνητα και τα εσωτερικά συστήματα πλοήγησης αποτελούν τη μια πλευρά μόνο των μελλοντικών συστημάτων κυκλοφορίας στους δρόμους. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με “έξυπνους” δρόμους που θα δίνουν χρήσιμες πληροφορίες και θα προστατεύουν τους οδηγούς.

Επόμενο βήμα του Studio Roosegaarde είναι να διασχίσει τον Ατλαντικό και να περάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εταιρείες όπως η Google αναπτύσσουν αυτόνομα οχήματα.

Πηγή : econews.gr

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα