Αρχική iHunt.gr Επικίνδυνος μύκητας σκοτώνει τα βατράχια

Επικίνδυνος μύκητας σκοτώνει τα βατράχια

από iHunt Team
vatraxos

demobanner

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά ενημερώνει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του, ότι ο επικίνδυνος μύκητας Batrachochytrium Dendrobatidis που ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο εντοπίστηκε σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη (Βιστωνίδα) και τη δυτική Πελοπόννησο (Στροφυλιά).
 
Ενδέχεται ο συγκεκριμένος μύκητας να υπάρχει και σε άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα (λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα και γενικότερα σε γλυκά/ υφάλμυρα νερά) καθώς δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι υγρότοποι, και κατά συνέπεια και στο Ν. Θεσπρωτίας.
 
Η ταχύτητα εξάπλωσης του Batrachochytrium dendrobatidis σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο του δράση, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης παρακαλεί όσους κινούνται (κατοίκους ή επισκέπτες) στις υγροτοπικές περιοχές ευθύνης του, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων να απευθυνθούν στο Φορέα.Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα