Αρχική » Grid with Sidebar » Επιλογη κουταβιου

Επιλογη κουταβιου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η κυνηγετική σεζόν είναι στο αποκορύφωμά της και πολλοί κυνόφιλοι  κυνηγοί έχοντας διαπιστώσει τις αδυναμίες των σκύλων που έχουν κιόλας στα χέρια τους αλλά και κάποιοι έχοντας αντιμετωπίσει τη σκληρή απώλεια του πιστού τους συντρόφου, ετοιμάζονται να γίνουν ιδιοκτήτες ενός νέου κουταβιού που θα το προετοιμάσουν για τη νέα κυνηγετική περίοδο. Εδώ θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε ορισμένες απλές αλλά ιδιαίτερα πρακτικές συμβουλές για την απόκτηση του νέου κυνηγετικού τους συντρόφου!
 
– Ολα τα κουτάβια είναι αξιαγάπητα. Ολα αυτά που θα δούμε πολύ πιθανόν να είναι, εμείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορούμε να δούμε δεκάδες ίδια κουτάβια. Αποφεύγουμε λοιπόν τις βιαστικές αποφάσεις ή επιλογές του τύπου ”αυτός ήταν ο πρώτος που μου κούνησε την ουρά”. Αν υπάρχει άτομο στην οικογένεια που θα στενοχωρηθεί αν δεν φύγετε από εκεί με κουτάβι ή θα παρασυρθεί από κάτι, απλά μην το πάρετε μαζί… μικρά παιδιά ας πούμε….
 
– Κάποια κουτάβια είναι ζωηρά, κάποια όχι και αυτό παίζει ανάλογα την ημέρα και την συγκεκριμένη ακόμα στιγμή… Αν κάποιο κουτάβι μας αρέσει για τους x λόγους, αλλά είναι πιο ήσυχο από τα αδέλφια του, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστο ή τρελό ή οτιδήποτε άλλο… είναι προτιμότερο να κανονίσουμε να το δούμε πάλι μετά από λίγες ώρες ή άλλη μέρα, παρά να πάρουμε κάτι άλλο που δεν μας κάνει για τους x λόγους…
 
– Ολα τα κουτάβια θα έχουν όρεξη για παιχνίδι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… αν ένα από αυτά πάρει κάτι στο στόμα του και τρέχει, δεν είναι λόγος να το αγοράσουμε… ούτε ο ”τσαμπουκάς” είναι αυτός που θα κάνει τα περισσότερα παιχνίδια ”αγριάδας” με τα αδέλφια του… την συγκεκριμένη στιγμή. 
 
– Ενας γενικός κανόνας είναι ότι για κάποιον που είναι κάπως άπειρος, το θηλυκό σκυλί είναι ιδανικότερο. Επίσης ότι τα 2 αρσενικά μαλώνουν, ενώ τα θηλυκά όχι, δεν ισχύει… Ολα μαλώνουν και όλα μπορούν να μην το κάνουν… Αν έχετε λοιπόν καταλήξει στην επιλογή του φύλου, μην αλλάζετε γνώμη τελευταία στιγμή.
 
– Ποτέ δεν παίρνουμε κουτάβι για να το σώσουμε από την κακομοιριά και την αρρώστια… Ποτέ δεν παίρνουμε το υγιές μέσα από τα άρρωστα, το θεωρούμε άρρωστο και αυτό.
 
– Ζητήστε να δείτε την μητέρα και τον πατέρα, τουλάχιστον η μητέρα πρέπει να είναι εκεί… Η εμφάνισή της μπορεί να μην σας ικανοποιήσει, μην ξεχνάτε ότι θρέφει κουτάβια 2 μήνες τώρα. Αν δεν κάνει σαν τρελή, αλλά είναι κάπως επιφυλακτική, είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, ακόμα και να γαβγίσει ή να αγριέψει είναι πολύ φυσικό, ειδικά κατά την περίοδο της γέννας και της ανατροφής των κουταβιών. Αν είναι χαλαρή, ακόμα καλύτερα…
 
– Μόλις δείτε τα κουτάβια, μην αρχίσετε να τα αγκαλιάζετε ένα-ένα… Καθίστε λίγο μακριά και παρατηρήστε τα. Ετσι μπορείτε να δείτε καλύτερα την γενική εμφάνιση και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα τους. Αν έχετε κάποια απορία συζητήστε την με τον εκτροφέα, όποια κι αν είναι αυτή. Ο χώρος τους πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός, όπως και αυτά…
 
– Τα μάτια και η μύτη πρέπει να είναι καθαρά από εκκρίματα και λαμπερά. Μία σταγόνα διάφανη στη μύτη πού και πού δεν είναι πρόβλημα. Τα αυτιά πρέπει να είναι καθαρά και να μην μυρίζουν. Το τρίχωμα πρέπει να είναι υγιές, χωρίς σημάδια και κενά σημεία, επίσης χωρίς σημάδια από κόπρανα στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Το δέρμα πρέπει να είναι ελαστικό και να επανέρχεται γρήγορα στην αρχική θέση αν το τραβήξουμε στην περιοχή της ωμοπλάτης ή της ράχης. Σε ηλικία δύο μηνών πρέπει όλα τα κουτάβια να πατάνε καλά και σταθερά στα πόδια τους, τρώνε τις τούμπες τους βέβαια συνέχεια, αλλά αν ένα κουτάβι τρεκλίζει, δεν είναι ”της ηλικίας”. Επίσης δεν πρέπει να κάνουν διάρροια και εμετούς. Τέλος, πρέπει να έχουν αυτό το απροσδιόριστο, το ”φαίνονται χαρούμενα”.
 
– Για τον χαρακτήρα το κεφάλαιο είναι τεράστιο, αυτά τα γενικά παραπάνω καλύπτουν την αρχή. Ενα σημαντικό είναι να υπολογίζουμε ότι αν πετάξουμε μια κατσαρόλα ή χτυπάμε δυνατά παλαμάκια και τα κουτάβια φύγουν, δεν είναι κροτοφοβικά (αλλά αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να γίνουν ).
 
– Τα κουτάβια πρέπει να έχουν
 
• Βιβλιάριο υγείας με τουλάχιστον 2 αποπαρασιτώσεις. 
• Εμβόλιο ”puppy” (τύφο-μόρβα).
• Διαθέσιμη δήλωση γέννας – pedigree γονέων (το pedigree αργεί αρκετούς μήνες).
• Και microchip.
 
Πάρτε τροφή για 4 μέρες τουλάχιστον από αυτήν που έτρωγαν, αν υπολογίζετε να την αλλάξετε με άλλη και αναμειγνύετε σταδιακά. Πολλές γαστρεντερικές διαταραχές των πρώτων ημερών είναι από την αλλαγή τροφής και νερού… και όχι τύφος…
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ