Αρχική iHunt.gr Επιστολή του Κ.Σ. Άρτας στον Πρωθυπουργό

Επιστολή του Κ.Σ. Άρτας στον Πρωθυπουργό

από iHunt Team
arta_0

demobanner

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την απαγόρευση της θήρας σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού μετακινήσεων, με πλήρη επίγνωση της δυσχερούς καταστάσεως που βιώνει η χώρα μας, διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε τη συνειδητή αντίθεσή μας προς την εν λόγω απόφαση.
Ως εκπρόσωποι του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ», μετά από τον καθολικό εγκλεισμό (lockdown) και τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την απαγόρευση του κυνηγιού, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τα μέλη του συλλόγου μας.
Εξάλλου η θήρα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια αυστηρά ρυθμισμένη δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας, ο κάθε κυνηγός καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό στην Πολιτεία. Συνεπώς, οι κυνηγοί πέρα από τις σχετικές υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, τα οποία αυτή τη στιγμή καταπατούνται αδίκως.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το κυνήγι βάσει νόμου αποτελεί ατομική αθλητική δραστηριότητα που ασκείται μόνο στη φύση [Δασικός Κώδικας (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…»].

Η αναγνώριση, λοιπόν, της θήρας ως αθλήματος, θα έπρεπε αυτοδικαίως να εντάσσει τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (μάλιστα λαμβάνει χώρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχουν επαφές μ’ άλλους ανθρώπους). Με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.

Άλλωστε κύριε Πρωθυπουργέ, σεις είσαστε εκείνος που στο τελευταίο σας διάγγελμα, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο.

Αξίζει φυσικά να επισημάνουμε ότι ο κυνηγός δεν ασκεί μόνο ένα άθλημα, αλλά ο ρόλος του με την παρουσία του στην ύπαιθρο, είναι σημαντικός και αναντικατάστατος. Είναι αυτός που πάντα πρώτος επεμβαίνει κατασταλτικά, αψηφώντας τον κίνδυνο ακόμα και της ζωής του προκειμένου να προστατεύσει τη χλωρίδα και την πανίδα, ενώ παράλληλα με την οικονομική του συνδρομή και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων έχει οργανώσει και λειτουργεί την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, που αποτελεί το πιο αξιόπιστο όργανο καταπολέμησης της παραβατικότητας στην ύπαιθρο, μέρα και νύχτα.

Επιπλέον το φιλοθηραματικό και περιβαλλοντικό έργο που επιτελούν είναι αναντικατάστατο και έρχεται να καλύψει μακροχρόνιες ελλείψεις του δημοσίου τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι διανύουμε περίοδο ραγδαίας εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με το κυνήγι να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο άμεσης καταπολέμησής της, καθώς μειώνει τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και αποτρέπει την εξάπλωση της νόσου σε οικόσιτους χοίρους, κάτι το οποίο θα είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στις μονάδες χοιροτροφίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι κυνηγοί στην χώρα μας δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά, για την ανανέωση άδειας θήρας , για την εκτροφή κυνηγετικών σκύλων για τα καύσιμα μετακίνησης, για αγορά όπλων και φυσιγγίων και τόσα άλλα, με μόνη τους ανταπόδοση τις μετρημένες επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου, τις οποίες καλούνται να χάσουν, χωρίς αιτία.

Σε ότι αφορά δε την πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι τα λεφτά για τα παράβολα έκδοσης άδειας θήρας της περιόδου 2020-21 θα συμψηφιστούν στα παράβολα άλλης περιόδου, θέλουμε να τονίσουμε πως την κρίνουμε ως άτοπη, ανεφάρμοστη και κυρίως παραπλανητική.

Καταλήγοντας θα θέλαμε να δηλώσουμε πως σεβόμαστε όλα τα μέτρα που έχετε λάβει ως Πολιτεία για τη μη μετάδοση του κορονοϊού και θα τα τηρήσουμε μ’ ευλάβεια για το καλό όλων μας.

Ζητάμε όμως την επανεξέταση της περίπτωσης της θήρας και την εξαίρεση των κυνηγών, ώστε αυτοί να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα με τα σκυλιά τους, τηρώντας ότι προβλέπεται από το νόμο για τις μετακινήσεις, όπως επιτρέπεται για τους αθλητές, ορειβάτες, πεζοπόρους.

Άλλωστε στην περίπτωση των πολιτών που ασκούν θήρα, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης τους είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώνεται από τις Αστυνομικές Αρχές, καθώς αυτό ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας για την περίοδο 2020-21, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Με την βεβαιότητα πως είστε άνθρωπος με αυξημένη ευαισθησία και σύνεση, που δεν έχετε κανένα ενδοιασμό να αλλάξετε όποια απόφαση πιστεύετε ότι είναι λανθασμένη, πιστεύουμε πως θα επαναξιολογήσετε την απαγόρευση του κυνηγιού ώστε να επιτραπεί η θήρα εντός του νομού κατοικίας του κάθε κυνηγού και πάντα κάτω από το αυστηρό πλαίσιο των επιμέρους μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Για το Δ.Σ του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας

Τσουμάνης Δημήτριος, Πρόεδρος

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα