Αρχική iHunt.gr Ερευνα για το παθητικο καπνισμα στο αυτοκινητο

Ερευνα για το παθητικο καπνισμα στο αυτοκινητο

από iHunt Team
pathitiko

demobanner

 Το πόσο  ζημιογόνο για την υγεία τους, μπορεί να είναι για τους συνεπιβάτες, το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο είναι γνωστό. Το θέμα είναι το γιατί ακόμα επιτρέπουμε να καπνίζουν σε αυτό…

 

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μελέτη σχετικά με το παθητικό κάπνισμα που πραγματοποίησε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με αυτή, το 74% των ενήλικων που συμμετείχαν συμπληρώνοντας το ειδικό ερωτηματολόγιο (National Adult Tobacco Survey) έχει σαφείς κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο του. Ας δούμε όμως και την αναλογία καπνιστών/μη καπνιστών που… ασκούν βέτο εντός του οχήματος τους.

 

Στου μη καπνιστές, εύλογα το ποσοστό είναι υψηλό, φτάνει στο 85%, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο στους καπνιστές, είναι μόλις στο 27%. Αριθμός που οδηγεί σε εκτίμηση που θέλει 17 εκατομμύρια παθητικούς καπνιστές εντός αυτοκινήτου – μόνο στις ΗΠΑ! Κι αν ακόμα είστε από εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται πόσο επιβλαβές είναι, σύμφωνα με μελέτη του CDC, σε ετήσια βάση το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει περίπου 50 χιλιάδες Αμερικανούς! Αριθμός τρομακτικός.

 

Στην Ευρωπαϊκή διάσταση του Θέματος, στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού το 42% των κατόχων αυτοκινήτου δεν έχει πρόβλημα με το να καπνίζει κάποιος συνέχεια εντός του οχήματος τους, το 23% το επιτρέπει περιστασιακά ενώ μόνο το 35% το απαγορεύει. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το 59% των Γάλλων επιτρέπει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο του, ποσοστό που στη Γερμανία είναι στο 52%. Στην Ολλανδία, μόνο το 36% των ερωτηθέντων δεν είχε πρόβλημα με το να καπνίζει κάποιος σε αυτοκίνητο που μεταφέρει και παιδιά. 

Γιατί τονίζουμε τα παιδιά; Εύλογο. Ούτε να αντιδράσουν μπορούν, ούτε ένα… ανοιχτό παράθυρο μπορεί να τα γλιτώσει από τον καρκινογόνο καπνό και συν τις άλλοις, είναι ευάλωτα σε μία σειρά από περιφερειακά προβλήματα υγείας: αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή όπως συμπέρανε μία πολύχρονη έρευνα, άσθμα, ειδικά σε ηλικίες κοντά στα 14.

 

Σίγουρα στην Ελλάδα, τα ποσοστά είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ανάλογα, αν όχι χειρότερα. Καλό θα ήταν λοιπόν, την επόμενη φορά που θα καπνίσετε μέσα στο αυτοκίνητό σας, ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο, να αναλογιστείτε πόσο μεγάλο κακό κάνετε στην υγεία της οικογένειά σας. Στην υγεία των παιδιών σας.

 

Αν και βέβαια ζούμε σε μία χώρα όπου οι οδηγοί-γονείς σπανίως επιβάλλουν τη χρήση ζώνης στα παιδιά στο πίσω κάθισμα και άλλα πολλά, ίσως σημαντικότερα και από το παθητικό κάπνισμα. Σε μία χώρα που η αποτελεσματικότητα του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος σε εστιατόρια, καφετέριες κτλ, κρίνεται τουλάχιστον αστεία.

 Την ίδια ώρα, που πολιτισμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, η Φινλανδία κ.α. απαγορεύουν το κάπνισμα ακόμα και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα όταν σε αυτά επιβαίνουν παιδιά. Αν είστε οδηγός-γονιός-καπνιστής, ελπίζουμε τα παραπάνω τουλάχιστον να σας προκάλεσαν προβληματισμό.

 

Πηγή : newsauto.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα