Αρχική iHunt.gr Ερώτηση στη βουλή για την απαγόρευση στην Κάλυμνο

Ερώτηση στη βουλή για την απαγόρευση στην Κάλυμνο

από iHunt Team
65a3a87a3e80ad9282b3db0891ee913b

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την επιβολή τριετούς απαγόρευσης θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος στην Κάλυμνο.
 
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι είναι δεδομένη η ανάγκη προστασίας της πανίδας σε όλες τις περιοχές της χώρας από την ανεξέλεγκτη θήρα. Οι απαγορεύσεις και τα όρια που τίθενται, θα πρέπει, όμως, να εδράζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια γιατί, διαφορετικά, φτάνουμε στο άλλο άκρο.
 
Τονίζει ότι η νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι επαρκής και σε αυτό συνηγορεί και η έγγραφη και τεκμηριωμένη διαμαρτυρία της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία που να καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού της νησιωτικής πέρδικας στην περιοχή, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχουν τηρηθεί ιστορικά στοιχεία καταγραφής στην Κάλυμνο και τονίζει ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλύμνου έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου, που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων για την ενίσχυση του πληθυσμού της πέρδικας αλλά και πρωτόκολλα απελευθέρωσης.
 
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θήρας επιβλήθηκε σε μία περιοχή που υπάρχει ανεξέλεγκτη βόσκηση, κάτι που, εκ των πραγμάτων, θα
 
έπρεπε να έχει τεθεί ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα για την προστασία της πανίδας και ζητά την επανεξέταση της απόφασης.
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:
 
Ερώτηση
 
Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
ΘΕΜΑ: «Τριετής απαγόρευση θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος στην Κάλυμνο»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Είναι δεδομένη η ανάγκη προστασίας της πανίδας σε όλες τις περιοχές της χώρας από την ανεξέλεγκτη θήρα.
 
Οι απαγορεύσεις και τα όρια που τίθενται, θα πρέπει, όμως, να εδράζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια γιατί διαφορετικά φτάνουμε στο άλλο άκρο.
 
Στην Κάλυμνο πρόσφατα, επιβλήθηκε τριετής απαγόρευση θήρας σε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού που περιλαμβάνει τις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί συνεργασία και συνεννόηση με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, αιφνιδιαστικά, με απόφασή του ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιβάλλει τριετή απαγόρευση θήρας στις συγκεκριμένες περιοχές.
 
Είναι σαφές ότι η νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι επαρκής και σε αυτό συνηγορεί και η έγγραφή και τεκμηριωμένη διαμαρτυρία της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, την οποία καταθέτω.
 
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία που να καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού της νησιωτικής πέρδικας στην περιοχή, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχουν τηρηθεί ιστορικά στοιχεία καταγραφής στην Κάλυμνο.
 
Προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση το συγκεκριμένο επιχείρημα όταν η Κυνηγετική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλύμνου έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου, που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων για την ενίσχυση του πληθυσμού της πέρδικας αλλά και πρωτόκολλα απελευθέρωσης.
 
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θήρας επιβλήθηκε σε μία περιοχή που υπάρχει ανεξέλεγκτη βόσκηση, κάτι που εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε να έχει τεθεί ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα για την προστασία της πανίδας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
 
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξετάσουν την απόφαση για την επιβολή τριετούς απαγόρευσης θήρας στις περιοχές Καρίνα, Μεροβίγλι, Ζάρες, Άργος, Μονές και Τράχηλος.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
 
Πηγή : https://www.rodiaki.gr
 

SVESTONOF


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα