Αρχική iHunt.gr Ε.Κ.Π. – Αταλαντονησι

Ε.Κ.Π. – Αταλαντονησι

από iHunt Team
atalantonisi

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ  ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΑΤΑΛΑΝΤΟΝΗΣΟΥ 2012

Η κυνηγετική περίοδος της Ε.Κ.Π. Αταλαντονήσου αρχίζει α) στις 20 Οκτωβρίου 2012 ημέρα  Σάββατο και  λήγει στις  22  Δεκεμβρίου 2012 ημέρα  Σάββατο για πτερωτά και αγριοκούνελο και β) στις 26-10-2012 , ημέρα Παρασκευή και λήγει στις 07-12-2012 ημέρα Παρασκευή για αγριοκάτσικο.

Ημέρες  κυνηγίου  ορίζονται:

Για πτερωτά θηράματα και αγριοκούνελο: Το  Σάββατο  εκτός αν  είναι ημέρα αργίας.

Για αγριοκάτσικο : Η Παρασκευή εκτός αν είναι ημέρα αργίας

Η τιμή της  ειδικής  άδειας   κυνηγίου – εισόδου στην  Ε.Κ.Π.  είναι:

Α .Για  πτερωτά  θηράματα και  αγριοκούνελο:

–     Για  όλους  τους Έλληνες υπηκόους, τους  υπηκόους  κρατών μελών  της  Ε.Ε. και  τους υπηκόους άλλων  κρατών  που  διαμένουν στη  χώρα  μας  πέραν  της 15ετίας και  για  τους διπλωματικούς υπαλλήλους Ευρώ 17 (πλέον Φ.Π.Α. 23%), εκτός από  τους  Έλληνες κυνηγούς που κατοικούν στο Ν.Φθ/δας Ευρώ 12 (πλέον Φ.Π.Α.23%).

–      Για  τους υπηκόους λοιπών  ξένων  κρατών ( εκτός Ε.Ε ), οι οποίοι έρχονται στη  χώρα  μας  για  να  κυνηγήσουν Ευρώ   40 (πλέον Φ.Π.Α. 23%).

Β . Για αγριοκάτσικο:

–    Για  όλους  τους Έλληνες υπηκόους, τους  υπηκόους  κρατών μελών  της  Ε.Ε. και  τους υπηκόους άλλων  κρατών  που  διαμένουν στη  χώρα  μας  πέραν  της 15ετίας και  για  τους διπλωματικούς υπαλλήλους Ευρώ 30 (πλέον Φ.Π.Α. 23%), εκτός από  τους  Έλληνες κυνηγούς που κατοικούν στο Ν. Φθ/δας Ευρώ 20 (πλέον Φ.Π.Α.23%).

–     Για  τους υπηκόους λοιπών  ξένων  κρατών ( εκτός Ε.Ε ), οι οποίοι έρχονται στη  χώρα  μας  για  να  κυνηγήσουν Ευρώ   45 (πλέον Φ.Π.Α. 23%).

 Γ. Οι συνοδοί κυνηγών οι οποίοι υποχρεωτικά πρέπει να είναι ενήλικες :

–  Τέλος εισόδου Ευρώ 4 (πλέον Φ.Π.Α 23%)

Η  ειδική  άδεια  ισχύει  για  την  ημερομηνία  που αναγράφεται σ’ αυτή.

Ο   Επόπτης  της Ε.Κ.Π. καθορίζει την ημερομηνία  κυνηγίου για κάθε ενδιαφερόμενο ,τον αριθμό  των  κυνηγών  σε  κάθε  είσοδο κ.τ.λ.

Κατά την κυνηγετική περίοδο 2012 επιτρέπεται για κάθε κυνηγό το κυνήγι των  κατωτέρω θηραμάτων σε αριθμό   και  τιμή   μονάδας

Α/Α

Είδος   θηράματος

Επιτρεπόμενος

αριθμός

Τιμή μονάδας

Ευρώ

Τιμή   μονάδας

Ευρώ

 

Τιμή   μονάδας

Ευρώ

 

 

 

Κυνηγοί Ν. Φθ/δας

Κυνηγοί  Έλληνες

Υπήκοοι Κρατών Ε.Ε

Διπλωματικοί

Υπάλληλοι κ.τ.λ.

Αλλοδαποί

Κυνηγοί εκτός

Ε.Ε.

1.

Φασιανός

4

8,80

10,28

17,60

2.

Πέρδικα

6

7,32

8,80

14,67

3.

Ορτύκι

5

2,92

4,40

5,88

4.

Αγριοκούνελο

10

1,50

3,00

8,80

5.

Μπεκάτσα

10

4,40

5,88

8,80

6.

Περιστεροειδή

15

2,92

4,40

6,45

7.

ΤσίχλεςΚοτσύφια

25

1,76

2,36

3,52

8.

Αγριοκάτσικο

1 ανά ομάδα

146,71

176,11

293,47

 Οι  παραπάνω  τιμές  επιβαρύνονται  με  Φ.Π.Α. 13%

Απαγορεύεται αυστηρά  η  διαλογή των  φονευθέντων θηραμάτων, κυνηγός δε που θα  συλληφθεί να μην παίρνει το φονευθέν θήραμα, τότε καταλογίζεται σε βάρος του η αξία  του θηράματος και στερείται παντελώς της εισόδου της Ε.Κ.Π την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δασαρχείο Αταλάντης (τηλ. 2233022171 και 2233022268)


Το Αταλαντονήσι ή Ταλαντονήσι ή τρίκορφη νήσος Αταλάντη βρίσκεται στον Ευβοϊκό κόλπο (και πιο συγκεκριμένα στον κόλπο της Αταλάντης). Έχει μήκος 1850 μέτρα περίπου με κατεύθυνση από ΝΑ προς ΒΔ, πλάτος 500 μέτρα και ύψος 123 μέτρα. Η έκτασή του είναι 1615 στρέμματα. Απέχει 1200 μέτρα από το λιμάνι του οικισμού της Σκάλας Αταλάντης. Πολύ κοντά στο νησί βρίσκεται η νησίδα του Αγ. Νικολάου και άλλη μία -επίσης μικρή- νησίδα το Πρασονήσι.

Η ιστορία του νησιού

Το όνομα του νησιού οφείλεται στη μυθολογική ηρωίδα Αταλάντη, και αυτό το όνομα φέρει από τον 5ο π.Χ. αιώνα τουλάχιστον. Είναι πολύ πιο πιθανό και η παρακείμενη πόλη της Αταλάντης να πήρε το όνομα της από το νησί, παρά να συνέβη το αντίθετο.

Το Αταλαντονήσι

Πιθανώς το νησί αρχικά να αποτελούσε κομμάτι της στεριάς, που από κάποια φυσική αιτία (σεισμό) να αποκόπηκε. Η πρώτη ιστορική αναφορά για το Αταλαντονήσι, απαντάται στο Θουκυδίδη, που αναφέρει ότι το 431 π.Χ. οι Αθηναίοι, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οχύρωσαν το νησί και κατασκεύασαν φρούριο, ώστε να προστατευτούν οι ακτές της Εύβοιας από τους Λοκρούς πειρατές.

Το 426 π.Χ. όμως τα οχυρωματικά αυτά έργα γκρεμίστηκαν από σεισμό, που πιθανώς προκλήθηκε με επίκεντρο το ρήγμα της Αταλάντης.

Η νήσος του Αγίου Νικολάου

Με την Νικίειο ειρήνη το 421 π.Χ. το Αταλαντονήσι παραχωρήθηκε από τους Αθηναίους στους Λακεδαιμονίους.

Το 279 π.Χ. το Αταλαντονήσι έστειλε 700 πεζούς στρατιώτες, με αρχηγό το Μειδία, στις Θερμοπύλες για να αποκρούσουν, από κοινού με άλλους Έλληνες, την εισβολή των Γαλατών υπό το Βρέννο. Η έκβαση της εκστρατείας ήταν νικηφόρα. Οι Γαλάτες ηττήθηκαν και ανακόπηκαν οι επεκτατικές βλέψεις τους στον ελλαδικό χώρο.

Κατά την Πρωτοχριστιανική περίοδο λέγεται ότι υπήρχε εκκλησία στην μία άκρη του νησιού, η οποία βυθίστηκε πιθανόν λόγω του μεγάλου σεισμού του 1894 στην περιοχή.

Αναφορές για το Αταλαντονήσι δεν υπάρχουν μέχρι το 1821. Το νησί αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων της Αταλάντης και ορμητήριο των επαναστατών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Τον χειμώνα του 1821 ο τουρκικός στρατός υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ περνώντας από την Αταλάντη, αιχμαλωτίζει τους κατοίκους της και καίει όλα τα σπίτια. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, κατάφυγαν για ασφάλεια στο Αταλαντονήσι και διέμεναν σε σκηνές και καλύβες. Το επόμενο έτος πανώλη θα πέσει στο Αταλαντονήσι.

Το 1824 ο Τουρκικός στόλος καταλαμβάνει το Αταλαντονήσι, καταστρέφει τις εγκαταστάσεις του, σφάζει και αιχμαλωτίζει όσους είχαν καταφύγει εκεί. Το 1826, πριν τη μάχη της Αταλάντης, εκεί συγκεντρώνονται οι ελληνικές δυνάμεις (1500 Θεσσαλομακεδόνες) με τους Μακεδόνες αρχηγούς Αγγελή Γάτσο και Τάσο Καρατάσο και το Γάλλο Φιλέλληνα Ολιβιέ Βουτιέ (με άλλους 80 στρατολογημένους άνδρες).

Σύμφωνα με πηγές στο Αταλαντονήσι υπήρχαν, έως και το 1910, τέσσερις εκκλησίες, εκ των οποίων όμως καμία δεν σώζεται μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, εκκλησία είναι χτισμένη στην παρακείμενη νησίδα του Αγίου Νικολάου.

Το Αταλαντονήσι ως Ελεγχόμενη Κυνηγητική Περιοχή (Ε.Κ.Π)

Από το 1977 (απόφαση 235228/582/1977 του Υπουργείου Γεωργίας) το νησί λειτουργεί ως Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (Ε.Κ.Π.). Η διαχείριση του υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Αταλάντης. Σκοπός ήταν «η αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, στο δυνατό βαθμό, ενός ήδη υποβαθμισμένου οικοσυστήματος, την εισαγωγή, την προστασία και διατήρηση ορισμένων ειδών θηραμάτων και φυσικά την προσφορά κυνηγιού ποιότητας…».


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα