Αρχική iHunt.gr Ζορικη….η Ιρμα

Ζορικη….η Ιρμα

από iHunt Team
irma

demobanner

Σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες ημέρες για την προσπάθεια απομάκρυνσης μιας αρκούδας. Τελικά αποδείχτηκε πολύ ζόρικη…Η θηλυκή αρκούδα «Ίρμα» ηλικίας περίπου 6 ετών, που είχε απασχολήσει από τις αρχές του καλοκαιριού 2012 την τοπική κοινωνία της Καστοριάς όταν είχε εμφανιστεί προς έκπληξη όλων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) όπου είχε φτάσει κολυμπώντας, επέστρεψε εδώ και μερικές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής. Η συγκεκριμένη αρκούδα, είχε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ τον Ιούνιο, σε ειδική επιχείρηση απομάκρυνσής της από τον Προφήτη Ηλία και επανένταξής της στον ορεινό όγκου Βιτσίου. Έκτοτε και επί 6 μήνες, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ παρακολουθεί συστηματικά τις κινήσεις του συγκεκριμένου ζώου με βάση τα τηλεμετρικά στοιχεία από το ραδιοκολλάρο που «φοράει» η αρκούδα, και ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς σε κάθε περίπτωση που η αρκούδα πλησιάζει σε κατοικημένες περιοχές.Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και η σχετική αυτοψία από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η αρκούδα σκόπευε να περάσει το χειμώνα πολύ κοντά στους ανθρώπους! Από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ομάδα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή, με σκοπό να αποτρέψει αυτή την φορά, ενδεχόμενη φωλεοποίηση και εγκατάσταση της αρκούδας κοντά σε κατοικημένη περιοχή για τους χειμερινούς μήνες (κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου επιθυμητό διότι η αρκούδα θα εξοικειωθεί περαιτέρω με την ανθρώπινη παρουσία όπως και τα μικρά της (στην περίπτωση που γεννήσει φέτος το χειμώνα). 

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αφού ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς επιχείρησε τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα να απομακρύνει την αρκούδα από την περιοχή με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων (λαστιχένιες σφαίρες). Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκονταν η αρκούδα, αλλά και λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης στην περιοχή, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν.

Μετά από νέα πρωτοβουλία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, υλοποιήθηκε χθες το πρωί και 4η επιχείρηση απώθησης του ζώου με την συνεργασία και των αρμόδιων υπηρεσιών πάλι με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, αλλά από πολύ μικρότερη απόσταση, με σκοπό να πιεστεί η αρκούδα και να μετακινηθεί σε πιο απομακρυσμένες περιοχές προς το όρος Ίστακος. Παρά την αδυναμία του ειδικού οχήματος JCB το οποίο επιστρατεύθηκε για την επιχείρηση, να φτάσει κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν η αρκούδα, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κατάφερε πεζή να προσεγγίσει αρκετά κοντά στην αρκούδα και με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, αλλά και σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δασαρχείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μετώπου απώθησης της αρκούδας, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η αρκούδα απομακρύνθηκε στο επιθυμητό σημείο.

Η Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα παραμείνει στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επαναληφθεί συμπληρωματική επιχείρηση σε περίπτωση που η αρκούδα αποπειραθεί να επιστρέψει. Εν τω μεταξύ, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει επισημάνει στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη διάνοιξης ενός διαδρόμου στο σημείο που βρίσκονταν η αρκούδα μέχρι χθες αλλά και καταστροφής της φωλιάς που ενδεχομένως να είχε ήδη φτιάξει ώστε το σημείο να μην είναι πλέον ελκυστικό για φωλεοποίηση/διαχείμαση.Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο στην περιοχή, σκοπεύοντας μεταξύ άλλων, μέσω της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία στους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης κτλ), ώστε να αντιμετωπίζονται στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά που αρκούδες προσεγγίζουν σε οικισμούς ή περιπτώσεις που γίνονται ζημιές, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Την ίδια περίοδο και προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε τελική διαμόρφωση και έγκριση ένα Ενιαίο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, με σκοπό τη δημιουργία μικτών κλιμακίων αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να είναι και επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά σε θέση να επεμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχει αντίστοιχη αναγκαιότητα. 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα