Αρχική iHunt.gr Ημερίδα για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας

Ημερίδα για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας

από iHunt Team
zakynthos

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Υπό την αιγίδα του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE το οποίο τρέχει από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα με σκοπό τη δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της εαρινής λαθροθήρας των τρυγονιών. Συμμετείχαν καθηγητές από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, οι αντίστοιχες Διευθύνσεις Δασών με το αρμόδιο προσωπικό τους, όπως και η Γ’ΚΟΠ με τον πρόεδρο και Γεν Γραμματέα, εκπρόσωπος της ΕΚΟΗ, κυνηγετικοί σύλλογοι, δασοφύλακες και θηροφύλακες.
 
Έγινε κατανοητή η ανάγκη προστασίας του τρυγονιού και ότι δεν είναι σοφό να θηρεύονται οι γεννήτορες οι οποίοι επιβίωσαν από τη Σαχάρα, τη Μεσόγειο και οδεύουν για την αναπαραγωγή τους. Αναφέρθηκαν επίσης για πρώτη φορά στοιχεία από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων στην Αφρική και την ισχνή σωματική κατάσταση των τρυγονιών που αναζητούν στάση ανάπαυσης κατά το μακρύ ταξίδι τους.
 
Οι παρουσιάσεις έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τη μετανάστευση του τρυγονιού, το ζήτημα της λαθροθήρας, τις επιπτώσεις της και την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή της (εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, αντισταθμικά οφέλη, ορθοί κανονισμοί, καταστολή).
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο Τμηματάρχης κ. Νίκος Μπόκαρης, στις εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες ακολούθησαν δείχνουν ότι υπάρχει έντονη πρόθεση από όλες τις πλευρές να συνεργαστούν ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη διατήρηση και την αειφορική θηραματική διαχείριση του τρυγονιού. 
 
Σε επόμενο στάδιο δρομολογούνται σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες συναντήσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών – αλλά και επιχειρησιακή οργάνωση της θηροφύλαξης.
 
Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα