Αρχική iHunt.gr ΗΠΑ: Διχαζει ο γκριζος λυκος

ΗΠΑ: Διχαζει ο γκριζος λυκος

από iHunt Team
Snarling_Gray_Wolf

demobanner

 Εξακολουθεί να διχάζει τους κατοίκους αρκετών περιοχών στις ΗΠΑ η προ 2ετίας απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αφαιρεθεί σε ορισμένες πολιτείες ο γκρίζος λύκος από τη λίστα των προστατευόμενων ζώων. Ο πρόεδρος, Μ.Ομπάμα, είχε στηρίξει τον Απρίλιο του 2011 μια ειδική τροπολογία της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, με την οποία επιτρεπόταν εκ νέου το κυνήγι του λύκου σε 5 δυτικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Αϊντάχο, το Γουαιόμινγκ και η Μοντάνα.

Οι κάτοικοι πολλών μεσοδυτικών και βορειοδυτικών πολιτειών της χώρας ζητούν να επιτραπεί ξανά το κυνήγι τους, επικαλούμενοι τις καταστροφές που προκαλούν οι λύκοι στις κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο άλλοι κάτοικοι – και μαζί τους επιστήμονες και οικολόγοι – ισχυρίζονται πως η απόφαση είναι λανθασμένη, καθότι έχουν μείνει πολύ λίγα μέρη που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των λύκων, ενώ εκφράζονται φόβοι πως, παρότι το είδος δεν φαίνεται να κινδυνεύει πλέον με αφανισμό, με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για το κυνήγι του.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μέσα στο 2012 σημειώθηκε μια μείωση στο πληθυσμό των λύκων της τάξεως του 7%. «Οι γκρίζοι λύκοι επιδρούν θετικά στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και μια τυχόν εξαφάνιση τους θα απειλούσε την ισορροπία του οικοσυστήματος», τονίζει στο βρετανικό BBC ο Φ.Κέιμενζιντ, Αμερικανός περιβαλλοντολόγος κι οικολόγος ακτιβιστής, προσθέτοντας πως «αν πεθάνει το κυρίαρχο αρσενικό ή το θηλυκό της αγέλης, τότε υπάρχει πιθανότητα 50% το κοπάδι να μην αναπαραχθεί τα επόμενα χρόνια».

Οι γκρίζοι λύκοι είχαν κινδυνεύσει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν, για το λόγο αυτό και το 1973 η αμερικανική κυβέρνηση πέρασε την Πράξη Για Τα Απειλούμενα Είδη, η οποία, μεταξύ άλλων, τους έθετε υπό προστασία κι απαγορευόταν το κυνήγι και η θανάτωση τους. Όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο πληθυσμός τους επανέκαμψε και οι Αρχές των πολιτειών στα Βραχώδη Όρη διαμαρτύρονταν διαρκώς για τις επιθέσεις που δέχονταν από λύκους οι φάρμες που βρίσκονταν σε υψηλό υψόμετρο.Το διαβάσαμε στο ΚΑΡΤΕΡΙ
 
Πηγή : Μ.ΜΠΟΥΜΠΗΣ  Ταρζάν
 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα