Αρχική iHunt.gr Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν από την πανώλη των χοίρων

Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν από την πανώλη των χοίρων

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Καμπάνια επαγρύπνησης για την αποφυγή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης στην Νοτιανατολική Ευρώπη ξεκινά η Αρχή για την Ασφάλεια τροφίμων (EFSA).

SVESTONOF

Η αφρικάνικη πανώλη των χοίρων έχει προσβάλει αγριόχοιρους στη γειτονική Βουλγαρία (πολύ κοντά στα Ελληνικά σύνορα) που είχε ως συνέπεια και την απαγόρευση θήρας σε συγκεκριμένη περιοχή του νομού Δράμας και  Ξάνθης για 40 ημέρες.(Δεκέμβριος 2019). Επίσης κρούσμα πανώλης αναφέρθηκε και στο νομό Σερρών. 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 9 χωρών οι οποίες χαρακτηρίζονται αυξημένου ενδιαφέροντος λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες στις οποίες έχει παρουσία η νόσος σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας αρχής για το 2019.

Οι άλλες χώρες είναι Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία. H καμπάνια θα συμπληρώσει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών να συνεργαστούν για την εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη.

Οι λέξεις κλειδιά που αποτελούν τον πυλώνα της εκστρατείας είναι εντοπισμός, πρόληψη και αναφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο η EFSA θα κοινοποιεί πληροφορίες, γραφήματα, χρηστικές αναρτήσεις στα μέσα μαζικής δικτύωσης και άλλο ενημερωτικό υλικό. Όπως επισημαίνει η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, η αφρικανική πανώλη είναι μία ευρέως διαδεδομένη νόσος που προσβάλλει τόσο τους χοίρους εκτροφής όσο και τα αγριογούρουνα.

Ο ιός δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί εμβόλιο, ένα ξέσπασμα της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική εξόντωση μεγάλου αριθμού ζωικού κεφαλαίου σε πληττόμενες χώρες.

Στόχος της καμπάνιας σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση είναι να ευαισθητοποιήσει και να συμβάλει στην κατανόηση της νόσου στις συγκεκριμένες χώρες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκστρατείας αυτής είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με χοίρους εκτροφής και με αγριογούρουνα, όπως οι χοιροτρόφοι και οι κυνηγοί.

Επίσης, η EFSA θα συνεργαστεί με οργανώσεις κτηνιάτρων, σωματεία κυνηγών, ομάδες χοιροτρόφων, τελωνειακούς, συνοριοφύλακες, τοπικές αρχές, τουριστικούς επιχειρηματίες και ταξιδιώτες.


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα