Αρχική iHunt.gr Η λίμνη των Πρεσπών χάνεται…VIDEO

Η λίμνη των Πρεσπών χάνεται…VIDEO

από iHunt Team
ejuxcdawoaanqwj

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Βόρεια Μακεδονία αποκαλύφθηκε την δεκαετία του 1980. Βρισκόταν στον πυθμένα της λίμνης των Πρεσπών.
 
Τα νερά υποχώρησαν και συνεχίζουν να υποχωρούν έκτοτε. Πλέον η εκκλησία βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα μαρκιά από την όχθη της λίμνης.
 

«Από το 2018 έως σήμερα» περιγράφει ο κάτοικος της περιοχής Ζντράβκο Λαζαρέβσκι «η λίμνη έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 35 με 40 μέτρα».
 
Στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, το μετεωρολογικό ινστιτούτο καταγράφει αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
 
Θεωρείται μία από τις αιτίες του φαινομένου.
 
Η πτώση της στάθμης της λίμνης των Πρεσπών οφείλεται κυρίως σε φυσικούς παράγοντες. Στην παρατεταμμένη ξηρασία της προηγούμενης περιόδου, την έλλειψη βροχοπτώσεων και τον σχετικά ξηρό χειμώνα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αύξηση στη θερμοκρασία.
 
Τη λίμνη των Πρεσπών μοιράζονται Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Στη Βόρεια Μακεδονία, η λίμνη αποτελούσε πόλο έλξης τουριστών. Όσο, όμως, υποχωρεί, τόσο μειώνονται και τα έσοδα της φτωχής αυτής περιοχής.
 
Τοπικές ΜΚΟ ζητούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης και να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία στη λίμνη. Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ecogerila Prespa, Μαρία Εφτίμοβσκα, μας είπε:
 
«Πρόκειται για κρατικό πρόβλημα και πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες που μοιράζονται τη λίμνη. Πρέπει να λάβουν κοινά μέτρα για να το αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, το μόνο που βλέπουμε είναι συναντήσεις, σχέδια για δράση και κάποια ήπια μέτρα, αντί να βλέπουμε πραγματική λύση σε αυτό το όλο και πιο ανησυχητικό πρόβλημα.»
 
«Έχουμε μπροστά μας μία οικολογική καταστροφή» μεταδίδει από τη Βόρεια Μακεδονία ο ανταποκριτής του euronews Μπόριαν Γιαβανόβσκι. «Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί είναι η συνεργασία των τριών χωρών που μοιράζονται τα νερά αυτής της λίμνης, νερά που γίνονται όλο και λιγότερα»
 
Πηγή : euronews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα