Αρχική iHunt.gr Η πανώλη δεν μεταδόθηκε στην Ελλάδα από τους αγριόχοιρους

Η πανώλη δεν μεταδόθηκε στην Ελλάδα από τους αγριόχοιρους

από iHunt Team
agrioxoiros

demobanner

Μαζικές δειγματοληψίες πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου στις 8 Απριλίου να αρθούν τα μέτρα προστασίας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά το κρούσμα που καταγράφηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στη Βισαλτία Σερρών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Μπάτο, μέχρι στιγμής, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν και εξετάστηκαν ήταν αρνητικά ενώ δεν υπήρξε άλλο κρούσμα εκτός από το πρώτο. «Όλα πήγαν καλά, σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπάτος.

Όπως διευκρίνισε, οι δειγματοληψίες αυτές προβλέπονται από τη σχετική υποχρέωση της χώρας στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ορίζονται με βάση στατιστικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει αιμοληψίες σε συγκεκριμένο αριθμό χοίρων.

«Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε 25 μέρες μετά το πρώτο κρούσμα προκειμένου να δίνεται το “πράσινο φως” ώστε να πραγματοποιούνται σφαγές, ωστόσο τώρα εντατικοποιήθηκε για να είναι οι αρμόδιες αρχές απόλυτα σίγουρες ότι δεν έχει μεταδοθεί η νόσος και να υπάρξει άρση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας, δεδομένου ότι τα κρούσματα στη γειτονική Βουλγαρία ήταν αρκετά, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι «κατά πάσα πιθανότητα, αυτό συνέβη από εισαγωγή είτε τροφίμου, είτε του ίδιου του γουρουνιού, ή από επίσκεψη ατόμου από τη Βουλγαρία στην εγκατάσταση όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «μάλλον η νόσος δεν μεταδόθηκε από αγριογούρουνο, ενδεχόμενο που ανησυχούσε ιδιαίτερα τις αρχές λόγω της αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης της ασθένειας στην ύπαιθρο». Και σε αυτή την περίπτωση, τα δείγματα που ελήφθησαν από αγριογούρουνα ήταν όλα αρνητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος απειλεί το ζωικό κεφάλαιο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίπτωσή της στην ανθρώπινη υγεία.

Πέπη Γιούλτση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα