Αρχική iHunt.gr Η συμβολή των κυνηγών στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη

Η συμβολή των κυνηγών στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη

από iHunt Team

Η παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη είναι συνήθως πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία και συχνά οι πόροι από τις κυβερνήσεις είναι περιορισμένοι. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020 επισημαίνει τη μοναδική και σημαντική θέση που προσφέρουν οι κυνηγοί στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν κυρίως τέσσερις πτυχές που κάνουν το έργο και τη δέσμευση των κυνηγών τόσο πολύτιμο για τις διαχειριστικές αρχές και τους ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής τους δραστηριότητάς και κατά την διαχείριση των κυνηγετικών τους περιοχών, οι κυνηγοί συλλέγουν διάφορα και διαφορετικά δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της βιοποικιλότητας, όπως πληθυσμούς ειδών, χαρακτηριστικά ειδών, γενετική σύνθεση ή σύνθεση της χλωρίδας και πανίδας στην εκάστοτε περιοχή. Δεδομένου ότι οι περιοχές κυνηγιού καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής υπαίθρου, οι κυνηγοί διασφαλίζουν τη συλλογή δεδομένων μέσω επαρκούς και μεγάλης κλίμακας ανάλυσης.

Τα δεδομένα κυνηγιού μπορούν να παρέχουν χρονοσειρές που καλύπτουν διαφορετικές εποχές ή το εύρος τους να διακυμαίνεται ακόμη και για αρκετές δεκαετίες πριν, οι οποίες καθιστούν αυτά τα σύνολα δεδομένων χρήσιμα για την παρακολούθηση αλλαγών στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα.

Οι κυνηγοί συλλέγουν χαρακτηριστικά κυρίως σε θηρεύσιμα είδη και σε είδη που είναι εύκολο να αναγνωριστούν με υψηλή ακρίβεια. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα εσφαλμένης αναγνώρισης ειδών ή άλλες παρόμοιες αβεβαιότητες αποτελούν μηδαμινό πρόβλημα κατά τη χρήση των δεδομένων που προέρχονται από τους κυνηγούς.

Μέσω της παράδοσης βιολογικών δειγμάτων (π.χ. οστών γνάθου, φτερών, ιστών) από ζώα που συλλέχθηκαν, οι κυνηγοί παρέχουν δεδομένα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία και την υγεία των ζώων τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ληφθούν.

Ένα βασικό σημείο της μελέτης μας είναι ότι οι συνεργασίες μεταξύ κυνηγών και επιστημόνων είναι εποικοδομητικές και θα πρέπει να θεωρούνται τυπική συνεργασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πολλά από τα είδη θηραμάτων είναι από τα καλύτερα μελετημένα είδη άγριας ζωής που έχουμε στην Ευρώπη – λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, Benjamin Cretois, με έδρα το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Σε αυτή τη μελέτη, ο κ. Cretois και οι συνάδελφοί του διερεύνησαν τη συμβολή των κυνηγών στην παρακολούθηση πέντε ευρέων λειτουργικών ομάδων ζώων: «οπληφόρα», «μεγάλα σαρκοφάγα», «υδρόβια πτηνά», «άλλα πουλιά» και «μικρό θήραμα». Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε 32 από τις 36 ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιείται παρακολούθηση με βάση κυνηγούς τουλάχιστον μιας ομάδας ειδών, η οποία υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των κυνηγών στη διαδικασία παρακολούθησης της βιοποικιλότητας της Ευρώπης (βλ. Σχήμα 1). Ένας ρόλος που αναγνωρίζεται τώρα από την επιστημονική κοινότητα.

Πιστεύουμε ότι η αναθεώρησή μας αποκάλυψε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, επειδή πολλές από τις δραστηριότητες παρακολούθησης που διεξάγονται από τους κυνηγούς δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στους επιστήμονες. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να ενθαρρύνει μια ευρύτερη εμπλοκή μεταξύ κυνηγών και ερευνητών, φέρνοντας οφέλη και στις δύο πλευρές! – λέει ο ανώτερος επιστήμονας και συν-συγγραφέας John Linnell στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Φύσης.

Το 2019, η FACE ( Ευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία ) συνέταξε μια έκθεση για τη βιοποικιλότητα, η οποία επικεντρώθηκε στη συμβολή των κυνηγών στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας (βλ. BDM 2018). Με περισσότερα από 300 έργα, αυτή η έκθεση έδειξε με επιτυχία την εμπλοκή των κυνηγών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω έρευνας / παρακολούθησης και χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η έκθεση συμπληρώνεται και υποστηρίζεται από ένα άρθρο σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Φέτος, η FACE ( Ευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία ) δημοσίευσε μια νέα έκθεση BDM ( Μανιφέστο Βιοποικιλότητας ), η οποία δείχνει ότι το 52% των 430 πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι κυνηγοί για τη διατήρηση της φύσης επικεντρώθηκαν στην έρευνα / παρακολούθηση.

FACE.EU – Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

You may also like

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα