Αρχική » Grid with Sidebar » Η ψήφος στις εκλογές των Κυνηγετικών Οργανώσεων

Η ψήφος στις εκλογές των Κυνηγετικών Οργανώσεων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου και όπως ορίζουν τα καταστατικά των Κυνηγετικών Οργανώσεων, μπήκαμε στην περίοδο των Γενικών Συνελεύσεων. 
 
Οι εκλογές στις Κυνηγετικές Οργανώσεις γίνονται κάθε δύο χρόνια, οπότε οι Γενικές Συνελεύσεις, για κάποιες από τις οργανώσεις μας σημαίνουν και εκλογές. Όσοι δεν έχουν φέτος εκλογές θα έχουν του χρόνου και το αντίστροφο.
 
Ο τρόπος με τον οποίον έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ειδικά στον τομέα των εκλογών, αποτελεί πρότυπο. Είναι δυστυχώς δύσκολο να βρούμε στην Ελλάδα, τόσο σε θεσμικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, φορείς ή συλλογικότητες με εκλογικές διαδικασίες τόσο άμεσες και δημοκρατικές όσο στις Κυνηγετικές Οργανώσεις.
 
Οι γνωστές περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ούτε για πλάκα δεν αφήνουν τη διοίκηση τους στην τύχη. Οι περισσότερες αν όχι όλες διοικούνται με διορισμένες και όχι εκλεγμένες διοικήσεις, γεγονός που σημαίνει πολλά για όσους ασχολούνται λίγο πιο εμπεριστατωμένα βαθιά με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
 
Πάμε όμως πίσω στα δικά μας. Για να δουλέψει το καλοστημένο κυνηγετικό οικοδόμημα, από τους Συλλόγους μέχρι την ΚΣΕ και από την ΚΣΕ μέχρι τους Συλλόγους, πρέπει στα Διοικητικά Συμβούλια να υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, με γνώση, με ήθος, με εντιμότητα, με όραμα, με ελεύθερο χρόνο και με ανιδιοτέλεια, αρετές που είναι απαραίτητες για να προστατέψουμε και να προχωρήσουμε το κυνήγι ένα βήμα μπροστά.
 
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, σε επίπεδο ΚΣΕ και Ομοσπονδιών, τα πράγματα κινούνται μάλλον σε αξιοπρεπές επίπεδο. Παρά το γεγονός πως η ανανέωση δεν γίνεται όσο τακτικά θα έπρεπε, και παρά το γεγονός πως οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες, δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε το ότι η πολυετής πείρα δίνει σε ορισμένους εκπροσώπους μας τη δυνατότητα να υπερασπιστούν καλύτερα το κυνήγι. 
 
Η χρυσή τομή, θα ήταν μαζί με τους παλιούς να μπαίνουν σταδιακά και ορισμένοι νέοι στις διοικήσεις τους, έτσι ώστε να τριφτούν πρώτα πριν έρθει η ώρα να αναλάβουν τα καίρια πόστα και κυρίως αυτό του Προέδρου και αυτό αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των Ομοσπονδιών και της ΚΣΕ σήμερα.
Στους Συλλόγους μας όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
 
Οι ευθύνες ενός Συλλόγου είναι σχετικά μικρές και αν υπάρχει σταθερή γραμματέας με εμπειρία στα διαδικαστικά των απολογισμών και των προϋπολογισμών και την έκδοση αδειών που αποτελούν τις πάγιες ευθύνες μπορεί ένας Πρόεδρος και να κάθεται και να μην κάνει τίποτα. Η παραγωγή έργου δεν είναι υποχρεωτική σε επίπεδο Συλλόγων, αλλά έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διάθεση, την όρεξη, το μεράκι, το χρόνο και τις δυνατότητες του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως του Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου.
 
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως εκτός από τη διαχείριση ενός Κυνηγετικού Συλλόγου, η διοίκηση του είναι αρμόδια και για την επιλογή των Διοικήσεων των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας. Επίσης, είναι η μόνη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν άμεσα και ελεύθερα όλοι οι εν ενεργεία κυνηγοί της χώρας.
 
Έτσι, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι κυνηγοί απαξιώνουν τις εκλογές του Συλλόγου τους, ή θεωρούν πως δεν έχουν να περιμένουν κάτι σημαντικό από αυτές, η συγκεκριμένη διαδικασία και το αποτέλεσμά της, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τον εκάστοτε τοπικό Σύλλογο, αλλά για το σύνολο των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
 
Στη συντακτική ομάδα του ihunt ειλικρινά πιστεύουμε πως το επίπεδο της οργάνωσης και της λειτουργίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων αποτελεί πρότυπο σε επίπεδο χώρας. Αυτό όμως συμβαίνει περισσότερο γιατί κανείς άλλος φορέας δεν έχει στοιχειώδη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, παρά γιατί εμείς εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας. 
 
Είμαστε δηλαδή πρότυπο γιατί στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος και γιατί έχουμε το καλύτερο ίσως  θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά στις διαδικασίες με τις οποίες ορίζονται οι διοικήσεις μας.
 
Οι δυνατότητες των Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι πραγματικά τεράστιες. Αν δεν υπήρχε ο ανέντιμος πόλεμος των ΜΚΟ, το τείχος της Δασικής Υπηρεσίας που ενώ είμαστε οι μόνοι που τη στηρίζουμε αυτή συστηματικά μας φτύνει κατάμουτρα, και αν δεν υπήρχε και η πλήρης άγνοια και εγκληματική αδιαφορία των πολιτών, που έχουν μαντρωθεί στα αστικά κέντρα και πιστεύουν με περισσή ευκολία τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ χωρίς ούτε να φαντάζονται τα παιχνίδια που παίζονται από πίσω, τότε πραγματικά θα έπρεπε να ζητούσαμε τις παραιτήσεις πολλών από τους εκπροσώπους μας.
 
Οι προκλήσεις  που αντιμετωπίζει το κυνήγι αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ η οικονομική κρίση που μας έκατσε στο σβέρκο και δε λέει να φύγει οκτώ χρόνια τώρα, μειώνει σημαντικά τη διάθεση να ασχοληθεί κανείς με τα κοινά, αν και θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
 
Οι εκλογές στους Συλλόγους μας, έχουν τεράστια σημασία. Και το πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών κάθε Συλλόγου στο κυνήγι, εξαρτάται αποκλειστικά από τον κάθε κυνηγό χωριστά.
 
Αν κα βρισκόμαστε στην εποχή της επικοινωνίας και της διάδοσης της πληροφορίας, πολλοί κυνηγοί δυστυχώς δεν ενημερώνονται ούτε για τα στοιχειώδη γύρω από το κυνήγι. Άλλοι δεν έχουν χρόνο, άλλοι δεν έχουν όρεξη και άλλοι συνειδητά απέχουν.
 
Το κυνήγι όμως δεν πάει στον αυτόματο. Το να κυνηγάμε του χρόνου δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο. 
 
Χρειάζεται ιδιαίτερος αγώνας και προσπάθειες για να διαμορφώνεται με ρεαλιστικό τρόπο η ρυθμιστική κάθε χρόνο και να αντικρούονται τα αντικυνηγετικά παραληρήματα για λήξη της περιόδου στις 31 Γενάρη και έναρξη στις 15σεπτέμβρη ή την πρώτη του Οκτώβρη.  
 
Χρειάζεται ιδιαίτερος αγώνας και προσπάθειες για να έχουμε απαγορεύσεις που θα ωφελούν ταυτόχρονα και το κυνήγι και την άγρια πανίδα και να μην εισακούγονται οι επαγγελματίες της οικολογίας που θέλουν να μας μαντρώσουν σε ρεζέρβες.
 
Χρειάζεται ιδιαίτερος αγώνας και προσπάθεια για να δουλεύει το κυνηγετικό οικοδόμημα με τους εκατοντάδες εργαζόμενους, επιστήμονες, θηροφύλακες και γραμματείς, αποτελεσματικά και προς όφελος του κυνηγιού.
 
Τίποτα από όλα αυτά και τα πολλά περισσότερα που δεν αναφέρονται εδώ, δε γίνεται από μόνο του.
 
Έτσι, στις επόμενες εκλογές που θα ψηφίσετε, προσπαθήστε εκ των προτέρων να διαμορφώσετε κριτήρια τέτοια που η επιλογή σας να στηρίζει τη δραστηριότητά σας, το κυνήγι και τίποτα λιγότερο. 
 
Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς, έχουμε κι εμείς σαν κοινωνική ομάδα σε κάποιο ποσοστό ανθρώπους ανέντιμους, επιδειξίες, ιδιοτελείς και συμφεροντολόγους, λαθροθήρες, άσχετους, ηλίθιους και ξερόλες.
 
Έχουμε όμως και ανθρώπους με γνώσεις, με εμπειρία, με μεράκι, με αγάπη για το κυνήγι, με ανιδιοτέλεια, με διάθεση να προσφέρουν και όχι να πάρουν, με όραμα και με εντιμότητα και ειλικρίνεια.
 
Οι επιλογές μας σε επίπεδο προσώπων για τη Διοίκηση του Συλλόγου μας, θα πρέπει το λιγότερο να αποκλείουν τους πρώτους και όσο είναι δυνατόν να στοχεύουν τους δεύτερους.
 
Παλαιότερα ήταν ίσως δύσκολο να διακρίνει κανείς το ποιόν των υποψηφίων. Σήμερα όμως όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε και παρακολουθούμε τη δράση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις που εκφράζονται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα καθενός μας, έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να κάνουμε ορθές επιλογές. Επιλογές με στόχο το κυνήγι και τίποτα άλλο.
 
Ενημερωθείτε, διαβάστε, παρακολουθήστε τη δράση των υποψηφίων και θέστε τους ερωτήσεις στις γενικές συνελεύσεις. Ζητήστε να μάθετε το όραμά τους, τις επιδιώξεις τους, τους σκοπούς τους και τα μέσα με τα οποία προγραμματίζουν να τα πετύχουν προς όφελος του κυνηγιού.
 
Όπου βλέπετε πολύ μαγκιά, πολύ θεωρία και κυρίως πολύ εγώ και επιδειξιμανία φύγετε μακριά.
 
Η Ελλάδα ολόκληρη στενάζει, από τις λάθος πολιτικές μας επιλογές, που έδωσαν τη δυνατότητα σε ανίκανους, απατεώνες, συμφεροντολόγους, ανέντιμους, ανήθικους, ηλίθιους και μαριονέτες να κουμαντάρουν αυτήν την πανέμορφη γωνιά του πλανήτη και να μας οδηγήσουν στο χάος, στη δυστυχία και την απόγνωση.
 
Στην πολιτική σκηνή όμως το παιχνίδι παίζεται με προπαγάνδα, με ρουσφέτι, και διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα. Οπότε υπάρχει σε κάποιο βαθμό η δικαιολογία του “δε γνώριζα”.
 
Στα κυνηγετικά όμως τίποτα από τα παραπάνω δε συμβαίνει και είμαστε απολύτως υπεύθυνοι με τη στάση που τηρούμε στις εκλογές των Συλλόγων μας, για το παρόν και το μέλλον της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, μιας και το θεσμικό πλαίσιο όπως αναφέρεται και πιο πάνω, είναι ίσως το πιο άμεσο και δημοκρατικό.
 
Ας το αξιοποιήσουμε λοιπόν για να πάρουμε μαθήματα και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις άλλες εκλογές, αυτές που καθορίζουν όχι μόνο το κυνήγι, αλλά την τύχη της χώρας ολόκληρης. Την τύχη της Ελλάδας.
 
 
O iHunter
 
 
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ