Αρχική iHunt.gr Θανάτωση όλων των μινκ στη μονάδα εκτροφής στην Κοζάνη μετά από κρούσματα κορωνοϊού

Θανάτωση όλων των μινκ στη μονάδα εκτροφής στην Κοζάνη μετά από κρούσματα κορωνοϊού

από iHunt Team
αμερικανικά μινκ

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Την θανάτωση όλων των μινκ που εκτρέφονται σε μονάδα της Κοζάνης, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ορισμένο αριθμό ζώων (περίπου 10). Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς και τα υπόλοιπα μινκ της ίδιας μονάδας εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, όπως βήχα και καταρροή.

SVESTONOF

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα που ελήφθησαν για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση- εκτροφή, προβλέπουν:

•    Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

•    Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Sars-Cov-2.

•    Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.

•    Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.

•    Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Παράλληλα, τεστ για κορωνοϊό έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε μινκ και σε άλλες δύο μονάδες της περιοχής, μετά από κρούσματα σε εργαζομένους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα) , του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. «Στις συγκεκριμένες μονάδες έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα», επισημαίνει το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ο ιός μεταδίδεται από τον ανθρώπο στα μινκ και στη συνέχεια μπορεί να μεταλλαχθεί και να ξαναμεταδοθεί στον άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με αφορμή τα κρούσματα που καταγράφηκαν τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε ζώα σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Ανίχνευσης SARS-CoV-2 σε μονάδες εκτροφής μινκ το οποίο έχει εκπονήσει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και προβλέπει τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις μονάδες εκτροφής στις οποίες έχουν πρωτίστως εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες αυτές.

Εντωμεταξύ,  το πρωί τη υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη,  στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ,  Γιώργος Στρατάκος, ο Σπύρος Γεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ,  Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί, ο  αναπληρωτής  Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αναγνώστης Αργυρίου και ο  αναπληρωτής Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , Σωκράτης Ηλιάδης, με αντικείμενο τον συντονισμό των  ενεργειών για την διαχείριση της κρίσης και τη θέση σε εφαρμογή του «μηχανισμού αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο μηχανισμός αφορά στη λήψη μέτρων, τόσο για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση και τη ζώνη ελέγχου γύρω από αυτήν, όσο και για τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος.

Στόχος όπως είπε, η υφυπουργός είναι «στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες και η θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονται αρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας». Μάλιστα συμφωνήθηκε με την ΓΓΠΠ η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας, το οποίο προβλέπει τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και τονίζει τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις  κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Παστέρ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 90 φάρμες μινκ, στις οποίες εκτρέφονται 400.000 μητέρες βιζόν που γεννούν περίπου 1,2 εκατομμύρια μινκ ετησίως. Στη συνέχεια οι εκτροφείς εξάγουν ακατέργαστο το δέρμα τους στη Δανία και της Φινλανδία και φέρνοντας στη χώρα συνάλλαγμα ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα