Αρχική » Grid with Sidebar » Θερμοπληξία στον σκύλο

Θερμοπληξία στον σκύλο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Τα κυνηγόσκυλα τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός από το σύνδρομο στέρησης (κυνηγιού) έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα.  Επειδή είναι πιο ευαίσθητοι από τους ανθρώπους στις υψηλές θερμοκρασίες, ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τη ζέστη. Ειδικά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους και της παραμονή τους στο αυτοκίνητο, εάν δεν προσέξουμε ο φίλος μας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο θερμοπληξίας.

Τι είναι θερμοπληξία

Θερμοπληξία είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος σε πολύ πιο υψηλά από τα φυσιολογικά επίπεδα›42,5 ο c – 44ο c, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης του θερμορυθμιστικού μηχανισμού σε απότομη και ακραία υψηλή θερμοκρασία. Υπενθυμίζουμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία είναι  38,9 ο c – 39,2ο c, μέτρια υπερθερμία 39,3ο c– 40,5ο c-

Τα σκυλιά σε αντίθεση με τους ανθρώπους δεν ιδρώνουν οπότε και δεν δροσίζονται. Οι άνθρωποι αποβάλλουν τον ιδρώτα ο όποιος εξατμιζόμενος δροσίζει το σώμα τους. Οι σκύλοι έχουν ιδρωτοποιούς αδένες μόνο στις πατούσες και έτσι βασίζονται περισσότερο στο λαχάνιασμα για να δροσιστούν. Με το λαχάνιασμα αυξημένη ροή αέρα εισέρχεται στην αναπνευστική οδό, περνάει πάνω από υγρές επιφάνειες (γλώσσα) δημιουργείται εξάτμιση και η θερμοκρασία του σκύλου πέφτει. Παρόλα αυτά, η προστασία του σκύλου από τις μεγάλες θερμοκρασίες δεν είναι αρκετή.

Κάποιοι σκύλοι είναι πιο ευάλωτοι. Ποιοί είναι αυτοί ;

1.  Σκύλοι με χοντρό τρίχωμα.

2.  Ηλικιωμένοι σκύλοι

3.  Σκύλοι με ιστορικό σε αναπνευστικά προβλήματα

4.  Κουτάβια

5.  ‘Αρρωστοι σκύλοι

6. Σκύλοι με σκούρο τρίχωμα

7. Σκύλοι που έχουν πάθει θερμοπληξία

Συμπτώματα θερμοπληξίας

  1. Παχύ κολλώδες σάλιο
  2. Κόκκινη γλώσσα
  3. Πολύ γρήγορη αναπνοή
  4. Αδυναμία
  5. Ζαλάδα
  6. Κόκκινα ούλα
  7. Εμετός, πιθανόν με αίμα
  8. Διάρροια, πιθανόν με αίμα
  9. Σοκ
  10. Κώμα

Πρώτες βοήθειες

Εάν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος έχει συμπτώματα θερμοπληξίας, μεταφέρεται τον σκύλο σας σε δροσερό μέρος και ρίξτε του κρύο νερό. Οχι όμως ΠΑΓΩΜΕΝΟ νερό γιατί με το παγωμένο νερό θα κατεβάσετε υπερβολικά τη θερμοκρασία  και θα χειροτερέψετε την κατάστασή του. Βγάλτε την μπλούζα σας εάν είστε στο κυνήγι ή σε εκπαιδευτικό και καλύψτε το σκύλο σας με αυτή. Μην ξεχνάτε να ανανεώνεται το νερό στην μπλούζα. Ξεκινήστε αμέσως για τον κτηνίατρο.  Αλλά πρέπει να ξέρεται ότι η θερμοπληξία μπορεί να αποφευχθεί εάν είμαστε προσεκτικοί και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ποια  έιναι αυτά;

  1. ΠΟΤΕ μην αφήνετε το σκύλο σας κλεισμένο μέσα στο αυτοκίνητο.
  2. Μην βγάζετε το σκύλο για κυνήγι ή εκπαιδευτικά με υψηλές θερμοκρασίες. Λίγο το πρωί που οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές είναι αρκετό.
  3. Να έχετε πάντα μαζί σας αρκετό νερό για να δώσετε στο σκύλο αλλά και να τον περιλούσετε εάν χρειαστεί.
  4. Να είστε σίγουροι ότι εκεί που μένει ο σκύλος έχει άφθονο και καθαρό νερό καθώς επίσης ότι είναι και κοντά σε σκιερό μέρος.
  5. Κατά τη μεταφορά βεβαιωθείτε ότι η κούτα μεταφοράς ή η μπαγκαζιέρα αερίζονται αρκετά και δεν θα σκάσει ο σκύλος. Υπάρχουν στην αγορά πολύ καλά κουτιά μεταφοράς και μπαγκαζιέρες που θα κρατήσουν ασφαλή τα σκυλιά σας.
  6. Μην βάζετε πολλά σκυλιά μαζί. 
  7. Εαν κάνετε μεγάλο ταξίδι θυμηθείτε ότι ο σκύλος πρέπει να δροσίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία θέλετε μπορείτε να στείλετε email στο [email protected] με θέμα “Για τον κτηνίατρο”, ή απλά αφήστε το σχόλιό σας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ