Αρχική » Grid with Sidebar » Θεσσαλονικη : Οι κυνηγοτοποι που χανονται

Θεσσαλονικη : Οι κυνηγοτοποι που χανονται

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Λίγο πριν από τη λήξη της περσινής κυνηγετικής περιόδου, το ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ είχε βρεθεί στα προάστια της Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχει σε εξόρμηση καταπολέμησης «κορακοειδών» στην κούρνια του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων.
 
Η περιοχή που πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση βρίσκεται στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελάκια Πενταλόφου Θεσσαλονίκης. Η τοποθεσία είναι ένας μικρός θηραματικός παράδεισος, σχεδόν μέσα στην πόλη, αφού στην περιοχή υπάρχουν αρκετές πεδινές πέρδικες, λαγοί, ενώ τον χειμώνα είναι πολλά τα μεταναστευτικά είδη που βρίσκουν καταφύγιο σ’ αυτόν τον τόπο.
 
Παρών στην εξόρμηση και ο πρόεδρος της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Νίκος Καλογεράκος, ο οποίος μας επεσήμανε ότι το πρόβλημα στην περιοχή δεν είναι μόνο ο υπερπληθυσμός των κορακοειδών αλλά κυρίως ο άνθρωπος και οι επιβαρύνσεις στο περιβάλλον:. “Σας προσκαλώ να κάνουμε μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή να διαπιστώσετε μόνοι σας τους λόγους που οδηγούν στην καταστροφή των κυνηγοτόπων και τη μείωση των θηραμάτων…”
 
Μικρό οδοιπορικό
 
Αποδεχόμενοι την πρόσκληση του κ. Καλογεράκου βρεθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και ξεκινήσαμε υπό την καθοδήγησή του ένα μικρό οδοιπορικό στην περιοχή.
 
«Η ευρύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που ανήκει στον χώρο ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εδώ έχουν κυνηγήσει οι περισσότεροι κυνηγοί του Συλλόγου. Εδώ μεγαλώσαμε κυνηγετικά και τώρα, όπως θα δείτε, η περιοχή κινδυνεύει να “πεθάνει”» μας τονίζει ο κ. Καλογεράκος.
 
O πρόεδρος της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ Νίκος Καλογεράκος κοιτάει απορημένος έναν όγκο σκουπιδιών…
 
Μια σύντομη βόλτα στις όχθες του Γαλλικού ποταμού ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε το πόσο πλούσια θηραματικά είναι η περιοχή.
 
Δυο φαλαρίδες με τα μικρά τους καθόντουσαν ανέμελες σε μια μικρή λιμνούλα που σχηματιζόταν από τα νερά του Γαλλικού και ενώ προσπαθούσαμε να τις πλησιάσουμε για να τις φωτογραφήσουμε πετάχτηκαν από τα καλάμια που βρίσκονται γύρω από τη λιμνούλα δυο πρασινοκέφαλα και ένας ερωδιός.
 
Λίγο πιο δίπλα, μέσα σε μια ρεματιά, δυο τρυγόνια πέρασαν από πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας το «παρών».
 
Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η όμορφη πλευρά που μας αρέσει και θέλουμε να τη βλέπουμε. Ομως γύρω από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού υπήρχαν και άλλες, δυσάρεστες εκπλήξεις.
 
Μια αγελάδα σε προχωρημένη σήψη, με αρκετά σκουπίδια τριγύρω της.
 
Μπορεί το μεγάλο ύψος που είχε η ανοιξιάτικη βλάστηση να κάλυπτε οπτικά τη μεγάλη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος, όμως, τα λύματα από τις κτηνοτροφικές μονάδες ήταν χιλιάδες κυβικά και είχαν πλημμυρίσει τα χωράφια. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.
 
Η δυσοσμία κυριαρχούσε αλλά ταυτόχρονα σε οδηγούσε να ανακαλύψεις και άλλα ανθρώπινα “επιτεύγματα”.
 
Οπως μια αγελάδα σε προχωρημένη σήψη, με αρκετά σκουπίδια τριγύρω της δεν σε άφηνε να πάρεις ανάσα σε βαθμό να αναζητάς απεγνωσμένα μια μάσκα, για να μπορέσεις να αναπνεύσεις.
 
Εδώ καταλήγουν πολλά κτηνοτροφικά απόβλητα.
 
«Τα χόρτα εμποδίζουν να φανεί σε όλο το “μεγαλείο” η μεγάλη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Κουφάρια από ζώα, λύματα, σκουπίδια συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου για τα θηράματα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής», μας λέει ο κ. Καλογεράκος και συνεχίζει: «Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν είναι αργά και αν δεν πάρουμε πρωτοβουλία εμείς οι κυνηγοί, έχω την εντύπωση ότι δύσκολα κάποιοι άλλοι θα ευαισθητοποιηθούν».
 
Tα ενδημικά
 
Ο βιότοπος για τις πεδινές πέρδικες και τους λαγούς που είναι τα ενδημικά θηράματα που φιλοξενούνται στην περιοχή έχει συρρικνωθεί και αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει επίπτωση στους πληθυσμούς τους.
 
Χωρίς μάσκα είναι δύσκολο να σταθείς έστω και πέντε λεπτά.
 
Κάποιοι «επαγγελματίες» της υπαίθρου στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν λίγα χρήματα έχουν δημιουργήσει αυτό το σκηνικό στην περιοχή Πενταλόφου Θεσσαλονίκης. Το κράτος και όλοι αυτοί που λένε ότι “αγαπούν” το περιβάλλον τι κάνουν; Τίποτα προς το παρόν αλλά ας ελπίσουμε σύντομα όλοι να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν άμεσα γιατί σε λίγο καιρό θα επέλθει ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή και δεν θα υπάρχει γυρισμός, για τους όμορφους κυνηγότοπους πέριξ της συμπρωτεύουσας…
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
 
Πηγή : ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ