Αρχική iHunt.gr Ιδια θα ειναι η ρυθμιστικη για την περιοδο 2014-2015

Ιδια θα ειναι η ρυθμιστικη για την περιοδο 2014-2015

από iHunt Team
IMG_5912

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 η Γενική Συνέλευση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος σε αίθουσα του ξενοδοχείου Athens Ledra.
 
Το παρόν έδωσαν αντιπροσωπείες και από τις επτά κυνηγετικές ομοσπονδίες και φυσικά το ΔΣ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και ο κ. Νικολετόπουλος από την Υπηρεσία Θήρας του ΥΠΕΚΑ. Τη Συνέλευση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Νίκος Παπαδόδημας παρουσιάζοντας τον   απολογισμό του έργου της συνομοσπονδίας για τη χρονιά που μας πέρασε. Στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο όγκο εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί κάθε χρόνο και αναφέρθηκε στα θέματα που απασχόλησαν την ΚΣΕ  από τα οποία τα σημαντικότερα ήταν :
 
 • Ο συνεχής πόλεμος που δέχεται το κυνήγι από τις Μ.Κ.Ο
 • Η μείωση των αδειών και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην κυνηγετική δραστηριότητα
 • Οι προσφυγές των ζωοφιλικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας 
 • Η ανάδειξη του έργου των Κυνηγετικών Οργανώσεων
 • Tο πρόβλημα των μη αναγνωρισμένων συλλόγων.
 • Τις νομικές υποθέσεις που πρέπει να υποστηρίξει η ΚΣΕ
 • Αδικήματα περί θήρας και ποινές
 • Τη συμμετοχή της ΚΣΕ στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για το κυνήγι και το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα.
 • Οι εκθέσεις για το που βρίσκονται τα θηρεύσιμα και μη είδη στη χώρα μας
 • Ο Αμβρακικός. Η μεγάλη επιτυχία της ΚΣΕ που επέτρεψε το κυνήγι σε ορισμένες ζώνες του Αμβρακικού. Είναι η πρώτη φορά που αίρεται απαγόρευση σε υγροβιότοπο.
 • Η προσπάθεια να συμμετέχουν οι κυνηγοί στους φορείς διαχείρισης
 • Συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες
 • Η εκστρατεία εναντίον των κυνηγών με διάφορα σποτς
 • Η εδραίωση της θέσης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής
 • Το μεγάλο πρόβλημα με την εξάπλωση της λύσσας και η συμβολή των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην αντιμετώπισή της.
Η νέα ρυθμιστική
 
Η ρυθμιστική είναι ο βασικός στόχος γιατί από το περιεχόμενο της ρυθμιστικής θα εξαρτηθεί το είδος κυνηγιού που θα έχουμε την περίοδο που μας έρχεται.
 
 
Ο κ. Παπαδόδημας τόνισε ότι, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΚΣΕ, θα γίνει πρόταση στους αρμόδιους φορείς του ΥΠΕΚΑ ώστε η ρυθμιστική να είναι η ίδια με τη ρυθμιστική της περσινής περιόδου και ευελπιστεί πως θα γίνει αποδεκτή. Επίσης, ανέφερε ότι θα προτείνει να επιτραπεί το κυνήγι του ζαρκαδιού και της χωραφόχηνας καθώς και την αύξηση του ορίου κάρπωσης του αγριόχοιρου σε πέντε αντί τέσσερα που είναι σήμερα. Επιπλέον, θα γίνει πρόταση στο Υπουργείο για αύξηση της συνδρομής λόγω των εργασιών και προγραμμάτων που πρέπει να υλοποιηθούν από τις κυνηγετικές οργανώσεις.
 
Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι όσα επεσήμανε ο κ. Παπαδόδημας σχετικά με την ορεινή πέρδικα. Πριν μερικά χρόνια  το σχέδιο της ρυθμιστικής που υπήρχε στο γραφείο του υπουργού για υπογραφή δεν περιελάμβανε την ορεινή πέρδικα ως θηρεύσιμο είδος με τη  δικαιολογία ότι ο πληθυσμός της πανελλαδικά είχε πρόβλημα. Εδώ βέβαια πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα στοιχεία τότε για τον πληθυσμό της ορεινής πέρδικας προέρχονταν από την ορνιθολογική εταιρεία. Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας υπήρχε η δυνατότητα να συνεχιστεί το κυνήγι της πέρδικας εφόσον αυτό διεξαγόταν με τα ανάλογα  διαχειριστικά μέτρα που  δε θα επέφεραν περαιτέρω μείωση του πληθυσμού. Η ΚΣΕ αγωνίστηκε και τελικά πέτυχε τη συνέχιση του κυνηγιού της πέρδικας, με διαχειριστικά μέτρα τη μείωση του ορίου κάρπωσης από τέσσερις πέρδικες ανά έξοδο σε δυο πέρδικες ανά έξοδο και τη μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης από 15 Σεπτεμβρίου σε 1 Οκτωβρίου και τη μεταφορά της ημερομηνίας λήξης στις 15 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Νοεμβρίου. 
 
Συμπερασματικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα  διαχειριστικά αυτά μέτρα απεδείχθησαν ορθά καθώς  ο πληθυσμός της ορεινής πέρδικας ανέκαμψε. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα του κυνηγιού της πέρδικας μαζί με του λαγού, όπως επίσης και κάθε άλλη για  την  ενιαία έναρξη και λήξη του κυνηγιού των διαφόρων ειδών το μόνο που μπορεί να κατορθώσουν είναι την επιδείνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
 
Κώστας Λουρής για το ihunt.gr

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα