Αρχική iHunt.gr Ιχνηλατώντας τις μπεκάτσες

Ιχνηλατώντας τις μπεκάτσες

από iHunt Team
mpek1

demobanner

Η τέχνη της ιχνηλασίας ήταν από τις πρώτες δεξιότητες που ανέπτυξε ο άνθρωπος-θηρευτής στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την τροφή του έξω στη φύση. Τα μεγάλα θηλαστικά ήταν τα κατεξοχήν θηράματα που η ανεύρεσή τους είναι κυρίως υπόθεση ιχνηλασίας για τον κυνηγό.
 
Η μπεκάτσα είναι ένα μοναχικό δασόβιο πουλί  που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό στη διάρκεια της μέρας, ενώ τη νύχτα που ψάχνει την τροφή της περιπλανιέται σε πολλά σημεία, τα οποία απέχουν μεταξύ τους ακόμη και χιλιόμετρα. Μπορούμε δηλαδή, να εντοπίσουμε τις μπεκάτσες από τα ίχνη τους; 
 
Οι αυλακιές που νεροκρατούν, οι άκρες από τα οργωμένα αφράτα χωράφια και οι καθαροί λαχανόκηποι είναι αυτά που πρέπει να ψάχνει πάντα ο μπεκατσοκυνηγός
 
Στο δάσος, όταν μια μπεκάτσα πετάξει από το ημερήσιο γιατάκι της, θα αφήσει πίσω της  πολλές φορές μια πιτσιλωτή επιβεβαίωση της παρουσίας της. 
 
Οι κουτσουλιές είναι το ένα από τα τρία σημάδια που πιστοποιούν με βεβαιότητα ότι πέρασε κάποια μπεκάτσα από το σημείο αυτό. Με βροχερό καιρό όμως  τα πατήματα  και οι τρύπες του ράμφους της  είναι τα άλλα δύο σίγουρα  ίχνη που θα αφήσει ευκολότερα πίσω της. Αρκεί να ξέρει κανείς πού θα ψάξει για να τα εντοπίσει.
 
Με φύλλα…
 
Οι χαρακτηριστικές τρύπες στο χώμα που αφήνει  ψάχνοντας για σκουλήκια είναι αυτές που πιστοποιούν όσο τίποτε άλλο την παρουσία της. 
 
Στο στρωμένο με φύλλα έδαφος δεν φαίνονται τα σημεία που βύθισε το ράμφος της, εκτός αν αυτό έγινε πάνω στο χιόνι, που δεν την τρομάζει όσο εμείς νομίζουμε. 
 
Εκτός από τις τρύπες υπήρχαν και φρέσκα ίχνη από περπάτημα πουλιού δίπλα στο νερό, όπου το χώμα ήταν πιο μαλακό. Αυτά ήταν σίγουρα πατήματα μπεκάτσας, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία για το σχήμα τους.
 
Οι αυλακιές που νεροκρατούν, οι άκρες από τα οργωμένα αφράτα  χωράφια και οι καθαροί λαχανόκηποι  είναι αυτά που πρέπει να ψάχνει πάντα ο μπεκατσοκυνηγός.
 
Λασπώδη σημεία στις κοίτες ρεμάτων και ποταμών, που είναι πιο ψηλά από το τρεχούμενο νερό, παραποτάμιες εκτάσεις και παλιές πλημμυρισμένες εκτάσεις με ελαφρύ αργιλοαμμώδες στραγγιστερό χώμα  χωρίς χαλίκια  είναι τόσο κατατρυπημένα μερικές φορές, που σε αφήνουν έκπληκτο. 
 
Με βροχερό καιρό τα πατήματα και οι τρύπες του ράμφους της στα χωράφια είναι τα άλλα δύο σίγουρα ίχνη που θα αφήσει ευκολότερα πίσω της.
 
Μικρές ανάβρες και στραγγίσματα νερών με μαλακό και αφράτο χώμα, νεροφαγώματα χωρίς μεγάλη κλίση, ώστε το λιγοστό  νερό να ρέει ήσυχα  στη λασπώδη  και χωρίς βλάστηση κοίτη, είναι τα σημεία που τραβούν τις μπεκάτσες σαν μαγνήτης και θα βρούμε εύκολα τα σημάδια τους.
 
Τα σημεία των χωματόδρομων που νεροκρατούν και το νερό δεν έχει πολύ βάθος  είναι ύποπτα μέρη που θα πρέπει αναζητήσουμε το γνώριμο αποτύπωμα του ποδιού της μπεκάτσας. \
 
 
Το τι ψάχνουν οι μπεκάτσες εκεί θα το αντιληφθούμε σίγουρα από τις πολύπλοκες γραμμές που ζωγραφίζουν στη μαλακή λάσπη τα σκουλήκια. Αν ο καιρός είναι βροχερός και υγρός, θα τα δούμε ιδίως το πρωί να κινούνται αργά δίπλα και μέσα στους ρηχούς νερόλακκους των δρόμων.  
 
Για σκουλήκια
 
Μια χειμωνιάτικη ηλιόλουστη μέρα γυρίζαμε χαμηλά από την ακροποταμιά, αφού μέχρι το  μεσημέρι δεν είχαμε σηκώσει μπεκάτσα ψηλότερα. Από τις πολλές βροχές των προηγούμενων ημερών όλα τα ρυάκια και οι ξερόλακκοι ήταν με τρεχούμενο νερό. Εφυγα από την πορεία μας και μπήκα μέσα σε ένα τριφύλλι. 
 
Οι κουτσουλιές είναι το ένα από τα τρία σημάδια που πιστοποιούν με βεβαιότητα ότι πέρασε κάποια μπεκάτσα από το σημείο αυτό.
 
Τον χειμώνα οι μπεκάτσες επισκέπτονται ανελλιπώς  τα τριφυλλοχώραφα που είναι συνήθως καθαρά και κοντοκουρεμένα από βλάστηση. 
 
Βρήκα φρέσκες κουτσουλιές, αυτό ήταν καλό σημάδι, τουλάχιστον κάποια μπεκάτσα υπήρχε εκεί γύρω. Στην άκρη του χωραφιού, το λασπωμένο αυλάκι όπου έτρεχε λίγο νερό, ήταν γεμάτο με φρέσκες τρύπες. Ξεχώριζαν καθαρά ότι έγιναν πριν από λίγη ώρα. 
 
Μαζεμένες 5-6 από αυτές σε έναν μικρό κύκλο σχημάτιζαν ένα μικρό «κόσκινο» κάθε τόσο. Ανάμεσά τους, ανά  είκοσι-τριάντα πόντους  μια μικρή τρυπούλα σχημάτιζε μια αδιόρατη γραμμή δίπλα στο νεράκι. Μου κίνησε την περιέργεια και ακολούθησα για λίγο την πορεία του νερού. Λίγο πιο πάνω κατέληγε σε ένα ύποπτο νεροφάγωμα γεμάτο βάτα και θάμνους που πάντα κρατούσε μπεκάτσες με τέτοιο καιρό.
 
Εκτός από τις τρύπες υπήρχαν και φρέσκα ίχνη από περπάτημα πουλιού στο νερό, όπου το χώμα ήταν πιο μαλακό. Αυτά ήταν σίγουρα πατήματα μπεκάτσας, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία για το σχήμα τους. 
 
Αρα και οι τρύπες ανάμεσα στα πατήματα ήταν από την μπεκάτσα που έβοσκε ετούτη την ώρα μπροστά μου. Να λοιπόν πώς είναι οι τρύπες που αφήνει η μπεκάτσα πίσω της. Μια από αυτές ψάχνει για σκουλήκια ετούτη την ώρα μπροστά μου και σε λίγο θα ερχόταν η επιβεβαίωση.
 
Φώναξα τον Φώτη να κατέβει με τα σκυλιά από ψηλά. Μόλις ο σκύλος μπήκε στο πυκνό, πετάχτηκε η μπεκάτσα πάνω από τα βάτα με απεγνωσμένο φτεροκόπημα. Επεσε εύκολα μέσα στο αυλάκι σκεπάζοντας με τα φτερά της τα ίχνη των ποδιών της. Στο ράμφος της είχε ακόμη χώμα από το «σκάλισμά» της στη λασπώδη κοίτη της νερολακκιάς. 
 
Αυτά είναι λοιπόν τα ίχνη της μπεκάτσας και σε τέτοια μέρη πρέπει να τα αναζητεί κανείς… ήταν η χαρούμενη διαπίστωσή μου.
 
Από εκείνη την ημέρα , αν και πέρασαν πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, ψάχνω με την ίδια αγωνία και επιμονή όλα τα ύποπτα σημεία, αναζητώντας τα χνάρια που αφήνει πίσω του το μυστηριώδες αυτό θήραμα. Ακόμη και αν δεν ακούσουμε το παταγώδες φτεροκόπημά της, ακόμη και αν δεν έχουμε ούτε μία λευκή φέρμα του σκύλου, τα σημάδια της μπεκάτσας στον λασπωμένο χωματόδρομο και στην άκρη των χωραφιών επιβεβαιώνουν την παρουσία της.
 
Δεν είναι απλώς μερικές τυχαίες τρύπες στο αφράτο χώμα του χωραφιού. Είναι το κάλεσμα που αφήνει το φάντασμα του δάσους στον αέναο αγώνα καταδίωξης και διαφυγής του.
 
Οι μπεκάτσες είναι κάπου εκεί κοντά, μέσα στο δάσος, κάτω από τα βάτα της ρεματιάς, στην άκρη της δασωμένης μεσάδας και μας καλούν να τις ανακαλύψουμε… 
 
ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα