Αρχική iHunt.gr Ιχνη & Σημαδια Αγριογουρουνου

Ιχνη & Σημαδια Αγριογουρουνου

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Το άρθρο αυτό δεν είναι ένα άρθρο που προορίζεται για έμπειρους κυνηγούς αγριογούρουνου. Προορίζεται για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις γύρω από αυτό το καταπληκτικό ζώο. Το αγριογούρουνο. Προορίζεται για αυτούς που θέλουν να μάθουν να διαβάζουν τα σημάδια και τα ίχνη που αφήνουν αυτά τα υπέροχα ζώα.

Σ’αυτή τη φωτογραφία μπορείτε να δείτε δύο χαρακτηριστικά ίχνη ενός κάπρου Sus scrofa. Τα αγριογούρουνα θεωρούνται δίχηλα θηλαστικά. Τα δίχηλα θηλαστικά έχουν 4 δάκτυλα: 2 μπροστά και 2 νύχια στο πίσω μέρος (παράνυχοι). Έαν δεν είστε έμπειροι στην ιχνηλασία των αγριογούρουνων, τα παράνυχα είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι τα πατήματα που εντοπίσατε ανήκουν σε αγριογούρουνο. Και αυτό γιατί το βάδισμα τους (και το γεγονός ότι τα παράνυχά τους που βρίσκονται χαμηλά στο πόδι)είναι τέτοιο που οι παράνυχοι ακουμπούν στο έδαφος. Έτσι, οι περισσότεροι αγριόχοιροι αφήνουν αποτυπώματα παράνυχου, ενώ τα ελάφια συνήθως δεν το κάνουν.  Αυτά τα ίχνη πιθανότατα είναι από ένα νεαρό αγριογούρουνο γιατί τα μπροστινά δάκτυλα είναι μυτερά και τα στενά. Στους μεγάλους κάπρους είναι πιο πλατιά και λιγότερο μυτερά.

boar wallowΛoύτσα αγριογούρουνων. Τα ίχνη γύρω από τη λούτσα υποδηλώνουν την ύπαρξη ή οχι των αγριόχοιρων. Πολλά ζώα μπορεί να χρησιμοποιούν αυτά νερά. Και θέλει μεγάλη προσοχή στο “ξεκαθάρισμα” των ιχνών. Ειδικά εάν υπάρχουν στην περιοχή μοσχαράκια ή κατσίκια (εαν δεν είστε έμπειροι). Επειδή τα γουρούνια έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες, πολύ λίπος και σώμα σαν βαρέλι, που αποθηκεύει θερμότητα με το να κυλιούνται στη λάσπη ρίχνουν τη θερμοκρασία τους περίπου 2 βαθμούς Κελσίου!Είναι μάλιστα πιο αποτελεσματικό από τον ιδρώτα ή από βουτιά σε καθαρό νερό κι αυτό γιατί το νερό στη λάσπη απορροφάται πιο αργά από το σώμα του ζώου, επιτρέποντας του να δροσίζεται για περισσότερη ώρα.Με το στριφογύρισμα στις λάσπες, “λούστρες”, “λούτσες”, “γούρνες” ή όπως αλλιώς αποκαλούνται σε κάθε περιοχή, αποβάλλουν από πάνω τους τα τσιμπούρια που κολλάνε επάνω τους και τα ενοχλούν αφάνταστα.
 
wildboarfeedingΣκαψίματα. Ενα πολύ εμφανές σημάδι που αφήνουν τα αγριογούρουνα είναι και το μέρος που έφαγαν ή προσπάθησαν να φάνε το βράδυ. Είναι τα σκαψίματα που κάνουν, για βρουν τροφή (κόνδυλοι, τρούφες, σκουλήκια κ.λπ.), με το ρύγχος και τα δόντια.  Εαν τα χορτάρια δεν είναι ξερά τότε τα γουρούνια ήταν πρόσφατα εκεί. Προσέξτε εάν έχουν φυτρώσει χορτάρια πάνω από τα σκαψίματα. Εαν ναι τότε είναι παλιά. Παρατηρήστε καλά και το χώμα. Μπορείτε από το χώμα να καταλάβετε εάν τα σκαψίματα είναι φρέσκα ή όχι. Επίσης παρατηρήστε και τα ίχνη που άφησαν. 
 
wildboardroppingsΕνα άλλο σημάδι παρουσίας αγριόχοιρων είναι και τα περιττώματά τους. Μοιάζουν πολύ με των ήμερων γουρουνιών. Το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με το τι έχει φάει. Σε αυτή τη φωτογραφία είναι στεγνά, που σημαίνει ότι είναι παλιά.
 
 
dentro 1Τέλος, τα αγριογούρουνα έχουν τη τάση να τρίβονται πάνω στα δέντρα ή πάνω σε ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ. Παρατηρήστε καλά τα δέντρα και τις κολώνες και θα μπορέσετε να διακρίνετε επάνω τους τα σημεία που τρίφτηκαν τα αγριογούρουνα. 
 
 Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ίχνη και τα σημάδια που αφήνουν τα αγριογούρουνα στη φύση. Περιμένουμε λοιπόν, από τους έμπειρους γουρουνοκυνηγούς να μας πουν μερικά ακόμη που μας διέφυγαν. Σχολιάστε λοιπόν και βοηθήστε τους νέους κυνηγούς…
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα