Αρχική iHunt.gr Ιωάννινα: Η Ψευδολύσσα Σε Αγριογούρουνα …..”Σκότωσε ” Κυνηγόσκυλα

Ιωάννινα: Η Ψευδολύσσα Σε Αγριογούρουνα …..”Σκότωσε ” Κυνηγόσκυλα

από iHunt Team

demobannerΚρούσματα ψευδολύσσας (νόσος του Aujeszky) των αγριόχοιρων έκαναν την εμφάνισή τους στα Ιωάννινα με αποτέλεσμα 15 τουλάχιστον κυνηγόσκυλα που μολύνθηκαν από το θήραμα να χάσουν τη ζωή τους .

Όπως είπε κυνηγός μιλώντας στο epirus-tv-news.gr κυνηγοί που έχασαν τον σκύλο τους από την εν λόγω ασθένεια πήγαν δείγμα στον κτηνίατρο Σπύρο Πάκο που διατηρεί ιατρείο στα Ιωάννινα και όλα τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν εστάλησαν στη Θεσσαλονίκη όπου μετά από τον εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι όντως πρόκειται για ψευδολύσσα.

Σε επικοινωνία μας με τον κ.Πάκο μας επιβεβαίωσε τα όσα μας είπε ο κυνηγός και μιλώντας για την ασθένεια μας εξήγησε πως αυτή μεταδίδεται στον σκύλο είτε από τη βρώση ωμού χοιρινού κρέατος είτε με δάγκωμα του σκύλου στο σκοτωμένο άρρωστο αγριογούρουνο.

Γι αυτό το λόγο και με αφορμή την εμφάνιση της ψευδολύσσας συστήνεται στους κυνηγούς να περιορίσουν την επαφή των σκύλων τους με αγριογούρουνα ,να μην τους ταΐζουν ωμό χοιρινό κρέας και να μην τους αφήνουν να δαγκώνουν το κουφάρι αγριογούρουνου .

Τα συμπτώματα μόλυνσης εμφανίζονται σε διάστημα 3 έως 11 ημερών , ο σκύλος καταλήγει μέσα σε ένα 24ωρο ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία .Η αρρώστια αυτή σημείωσε ο κ.Πάκος προκαλεί αποβολές στις γουρούνες και κατά βάση πεθαίνουν τα νεαρά γουρούνια .

Ο κ.Νίκος που κυνηγά χρόνια στα Ιωάννινα μας είπε από την πλευρά του πως οι κυνηγοί είχαν βρει τους καλοκαιρινούς μήνες στα βουνά νεκρά γουρουνάκια Τη φετινή χρονιά υπάρχει όπως ανέφερε υπερβολικά μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων και η παράταση του κυνηγιού μέχρι 28 Φεβρουαρίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ενώ έχουν αποδεκατιστεί αρκετές παρέες κυνηγών αγριόχοιρων λόγω οικονομικών δυσχερειών .

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως ανέφερε ο κτηνίατρος κ. Σπύρος Πάκος μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί στον Δήμο Δωδώνης ενώ έχει αναφερθεί και περιστατικό στον Δήμο Πωγωνίου .

Πεστά(Τέροβο) ,Κοπάνη ,Δωδωνούπολη ,Κουμαριά ,Μπέρκο και Μαυρόπουλο είναι οι περιοχές που έχουν χαθεί 15-20 κυνηγόσκυλα όπως είπε από την πλευρά του ο κ.Νίκος .

Σημειώνεται ότι για τα περιστατικά έχει ενημερωθεί η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου με τους κυνηγούς να ζητούν σχετική μέριμνα για τη λήψη δειγμάτων από αγριογούρουνα ώστε να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η έκταση του προβλήματος……

Πηγή : https://www.epirus-tv-news.gr/Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα