Αρχική iHunt.gr Κίνδυνος στην Πάρνηθα από …αγριογούρουνα, σκυλιά και λύκους

Κίνδυνος στην Πάρνηθα από …αγριογούρουνα, σκυλιά και λύκους

από iHunt Team
dscn0866

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Απίστευτο και όμως αληθινό. Βορά αδέσποτων σκυλιών αλλά και λύκων κινδυνεύουν να γίνουν περπατητές αλλά και εκδρομείς στην Πάρνηθα.
 
Το καταγγέλει με ερώτηση του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών να πάρει άμσες μέτρα.
 
Επικαλούμενος μαρτυρίες συμπολιτών μας, ο κ. Αμυράς μεταφέρει μια απίστευτη εικόνα όπου αδέποστα σκυλιά επιτίθενται σε εκδρομείς. ενώ τρώνε ελάφια και λαγούς, ενώ λύκοι κατασπαράσσουν αδέσποτα.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 
ΘΕΜΑ: Απειλή άγριας πανίδας από αδέσποτα ζώα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
 
Πέρασαν δέκα χρόνια από την καταστροφική φωτιά της Πάρνηθας που αφάνισε 90.000 στρέμματα δάσους κι ο Εθνικός Δρυμός, ο σημαντικότερος πνεύμονας της Αττικής, επουλώνει αργά και σταθερά τις πληγές του. Έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να ξαναγίνει η Πάρνηθα ένα πάρκο με άγρια ζωή όπου θα υπάρχει μια ισορροπία φυτοφάγων κι αρπακτικών ζώων ώστε να μπορεί ο επισκέπτης της Αττικής να χαίρεται την άγρια φύση λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του.
 
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς η παρουσία αδέσποτων ζώων, τόσο στην Πάρνηθα όσο και στο δάσος προς την πλευρά των Δερβενοχωρίων, διαταράσσει σοβαρά την ισορροπία της άγριας πανίδας.
 
Σκυλιά επιτίθενται και τρώνε ελάφια και μικρά ζώα, όπως λαγούς. Λύκοι που έχουν επανεμφανιστεί, σκοτώνουν και τρώνε τα αδέσποτα. Αγριογούρουνα, αλεπούδες και σκυλιά μάχονται μέχρι θανάτου. Σημειώνεται ότι υπήρξαν κρούσματα επίθεσης σκυλιών σε εκδρομείς καθιστώντας έτσι το περιβάλλον αφιλόξενο και κυρίως επικίνδυνο σε επισκέπτες.
 
Εθελοντές φιλόζωοι πήραν την πρωτοβουλία να φροντίζουν και να ταΐζουν τα αδέσποτα ώστε να μην είναι πλέον επιθετικά. Οι θέσεις τροφοληψίας που έχουν φτιάξει όμως προσελκύουν αγριογούρουνα και λύκους που επιτίθενται στα αδέσποτα. Επιπλέον, οι εθελοντές προσπαθούν να τα πιάσουν και να τα στειρώσουν αλλά δεν υπάρχει χώρος για τη μετέπειτα φιλοξενία αυτών των ζώων.
 
Ωστόσο, οι νέες εγκαταλείψεις κατοικίδιων συνεχίζονται με αυξητική τάση μετατρέποντας το εθνικό πάρκο μέρος απόθεσης μη επιθυμητών ζώων.
 
Όλα τα ανωτέρω καθιστούν επιβεβλημένη τη σύλληψη, καταγραφή και στείρωση όλων των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων της περιοχής ώστε να σταματήσει τουλάχιστον η αναπαραγωγή. Αυτό θα αποτελούσε την αρχή μιας ολοκληρωμένης και ουσιαστικής ενέργειας για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος όχι όμως κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
 
1. Προτίθεται το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει άμεσα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτού του ιδιόρρυθμου φαινομένου που ιαταράσσει σοβαρά την ισορροπία της άγριας πανίδας στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας;
 
2. Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων στην περιοχή; Σκοπεύετε να αυξήσετε την περιφρούρηση της περιοχής;
 
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα