
Στις τέσσερις εκθέσεις μορφολογίας που διοργάνωσε ο Ομιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη στην Καβάλα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στην Κόρινθο κριτής ήταν ο κ. Αθανάσιος Γκόπης και κανένας Ελληνικός Ιχνηλάτης δεν πήρε τον χαρακτηρισμό εξαίρετος και δεν αποδόθηκε κανένα CAC. Πολλά μέλη του ΟΦΕΙ ρωτούν γιατί συμβαίνει αυτό. Σεβόμενος λοιπόν τα μέλη του Ομίλου, ο πρόεδρος του ΟΦΕΙ κ. Βαβουράκης Δημήτριος έστειλε μια επιστολή στον κριτή κ. Αθανάσιο Γκόπη. Σας παραθέτουμε την επιστολή του κ. Βαβουράκη αλλά και την απάντηση του κ. Γκόπη.
Κύριε Γκόπη
Στις τέσσερις εκθέσεις μορφολογίας που κάναμε στην Καβάλα, Ηράκλειο, Χανιά και Κόρινθο και στις οποίες μας κάνατε την τιμή και ήσαστε Κριτής, δεν δώσατε σε κανένα Ελληνικό Ιχνηλάτη το χαρακτηρισμό ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ και φυσικά δεν αποδόθηκε κανένα CAC.
Πολλά Μέλη του ΟΦΕΙ και Φίλοι μας ρωτούν γιατί συμβαίνει αυτό.Δίνω τις απαραίτητες πληροφορίες και εξηγήσεις αλλά νομίζω πως καλό θα ήταν να ακούσουν και από εσάς τον ίδιο τα επιχειρήματά σας και είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσουν πλήρως και θα λυθεί κάθε απορία τους.
Την επιστολή σας θα δημοσιεύσω στο FACEBOOK για να ενημερωθούν όλοι.
Με εξαιρετική εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΟΦΕΙ
Δημήτρης Βαβουράκης
Ακολουθεί η απάντηση του κυρίου Γκόπη
Πολύ πρόσφατα και ύστερα από την ολοκλήρωση των τεσσάρων ειδικών εκθέσεων μορφολογίας του Ε.Ι. που οργάνωσε ο Όμιλος της φυλής (Ο.Φ.Ε.Ι.) και που είχα την τιμή να κρίνω εγώ, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Ομίλου που διαθέτει στο διαδίκτυο, διάφορες απορίες και ερωτήματα, εκθετών, ιδιοκτητών και φίλων του Ε.Ι., όπως γιατί στις εκθέσεις αυτές δεν απονεμήθηκαν C.A.C. ακόμη ούτε καν οι χαρακτηρισμοί ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ κλπ.
Αν και είναι θέματα που έχουν γραφεί και ειπωθεί κατ’επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος είναι σημαντικό και σκόπιμο να αποσαφηνισθούν ακόμη μια φορά ώστε να ενημερωθούν πλήρως οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με τις απορίες τους.
Το C.A.C. λοιπόν κατά τον ξενικό όρο, είναι τα αρχικά των λέξεων Certificat d’Aptidude au Championnat, δηλ. πιστοποιητικό ικανότητος δια το πρωτάθλημα.
Αποτελεί μεν μια ανώτατη διάκριση αλλά είναι ένα πιστοποιητικό το οποίο απονέμεται σε όλες τις αναγνωρισμένες Εθνικές Εκθέσεις στον αναδειχθέντα 1ο ΕΞΑΙΡΕΤΟ αρσενικό και θηλυκό σκύλο κάθε φυλής. Ισχύει δε τόσον για Εκθέσεις όσον και για Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.).
Το πιστοποιητικό λοιπόν αυτό (C.A.C.) σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκθέσεων του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) αλλά και με τον αντίστοιχο της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.) ΔΥΝΑΤΑΙ ο κριτής να απονείμει στον 1ο ΕΞΑΙΡΕΤΟ μόνον όταν πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος σκύλος ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο στον εθνικό τύπο (στάνταρ) της φυλής του. Είναι δηλ. το δικαίωμα του κριτή δυνητικό και όχι υποχρεωτικό. Πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο πρώτος σκύλος να έχει λάβει τον ανώτατο χαρακτηρισμό ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ.
Ως προς τους χαρακτηρισμούς που απένειμα:
Ο Εθνικός Τύπος (στάνταρ) του Ελληνικού Ιχνηλάτη, διεθνώς αναγνωρισμένος και που ισχύει έκτοτε χωρίς καμία τροποποίηση, ορίζει ότι το μήκος του ρύγχους είναι ίσο ή λίγο μεγαλύτερο του μήκους του κρανίου. Η σχέση αυτή ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχει στα σκυλιά που παίρνουν μέρος στις εκθέσεις. Αυτό διαπιστώθηκε ομοίως και σε όλα τα σκυλιά που αναγνωρίσθηκαν και εγγράφηκαν στο Ελληνικό Βιβλίο Αναγνωρισμένων (Ε.Β.Α.) του Κ.Ο.Ε.
Αντίθετα ο Ελληνικός Ιχνηλάτης στο σύνολο των υπαρχόντων αυτή την στιγμή εγγεγραμμένων ζώων παρουσιάζει ρύγχος μικρότερο του κρανίου και μάλιστα σε σχέση 8-8,5 προς 10, δηλαδή σε ένα κεφάλι ολικού μήκους 22 εκ. το ρύγχος δεν είναι 11 εκ. και 11 εκ. το κρανίο, αλλά το ρύγχος είναι 9-10 εκ. και το κρανίο 11-12 εκ. Στο τέλος του εθνικού τύπου η βαθμολογική κλίμακα των διαφόρων σωματικών στοιχείων ορίζει για το κεφάλι (κρανίο και ρύγχος) 15 βαθμούς. Αυτό φυσικά για ένα κεφάλι με την σωστή σχέση. Αντίθετα ένα κεφάλι με αντίθετη σχέση εάν η βαθμολογία αυτή δεν μηδενίζεται, λογικά οπωσδήποτε μειώνεται σημαντικά.
Εξ’αυτού του σοβαρού ελαττώματος σε συνδυασμό και με κάποια άλλα μικρότερης σημασίας η συνολική βαθμολογία πέφτει κάτω των 90 βαθμών και ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ μάξιμουμ και αυτό στην περίπτωση που άλλα ελαττώματα δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο το σύνολο της βαθμολογίας.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα μερικά σκυλιά έχουν λάβει σε διάφορες εκθέσεις τον χαρακτηρισμό εξαίρετος ακόμη και E.A.C. τόσο από ξένους όσο και κάποιους έλληνες κριτές. Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω
α) ότι ο Εθνικός Τύπος ως έχει και παραμένει κρατάει τα σκυλιά εγκλωβισμένα και αιχμάλωτα σε έναν τύπο κεφαλιού που δεν υπάρχει. Άλλο κεφάλι ορίζει το στάνταρ και άλλο κεφάλι έχουν οι Ελληνικοί Ιχνηλάτες. Δεν πρόκειται απλά και μόνον για την έλλειψη δυνατότητας να ανεβούν στο χαρακτηρισμό αλλά για ένα πολύ σημαντικό κυνολογικό θέμα που αφορά στην μορφολογία του σκύλου και όσο παραμένει το πρόβλημα αυτό άλυτο τόσο ο σκύλος δεν μπορεί να βελτιωθεί τουλάχιστον ως προς το κεφάλι.
Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα ο Ο.Φ.Ε.Ι. να το αντιμετωπίσει και να προχωρήσει σε μια τροποποίηση του εθνικού τύπου με γνωστές και νόμιμες (έγκυρες) διαδικασίες μέσω Κ.Ο.Ε. και F.C.I. Άλλο το γραπτό κείμενο του στάνταρ όπως συντάχθηκε αρχικά και άλλο η ζώσα πραγματικότητα δηλ. τα ίδια τα σκυλιά όπως εμφανίζονται.
β) Οι κριτές όταν κρίνουν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα ισχύοντα διεθνή στάνταρ των φυλών που κρίνουν. Είναι μια υποχρέωση που πηγάζει από όλους τους κανονισμούς και μάλιστα και με πειθαρχικές ευθύνες σε περιπτώσεις παράβασης.
Η απονομή του χαρακτηρισμού ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ με βάση τον Εθνικό Τύπο, πιστεύω ότι δεν αποτελεί σωστή και αντικειμενική κρίση αλλά αξιολόγηση λανθασμένη που οφείλεται σε διάφορους λόγους που δεν αφορούν εμένα προσωπικά. Είναι θέμα που αφορά τους διοργανωτές και κυρίως το κυνολογικό όργανο της χώρας. Το γιατί κάποιοι κριτές προσφέρουν “αφειδώς” τα ΕΞΑΙΡΕΤΑ και τα C.A.C. το ξέρουν μόνον οι ίδιοι αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι κάνουν κακό στην φυλή….αφού βραβεύουν και αναδεικνύουν σκυλιά που δεν ανταποκρίνονται στον εθνικό τους τύπο. Οι ιδιοκτήτες-εκθέτες αποπροσανατολίζονται και δεν ξέρουν τελικά ποιόν και τι να πιστέψουν και οι εκτροφείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν πορεία βελτίωσης της φυλής!
Αθανάσιος Γκόπης
Κυνολόγος-Διεθνής Κριτής