Αρχική Καρακάξα (Pica pica)

Καρακάξα (Pica pica)

από iHunt Team
karakaxa

 

Η καρακάξα είναι ξηροβατικό πτηνό, ενδημικό στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βορειοδυτική Αφρική, της οικογένειας των κορακοειδών. Το γένος (pica pica) περιλαμβάνει 10 είδη από τα οποία γνωστότερο είναι η Κίσσα η κοινή (Pica pica) κν. καρακάξα. Θεωρείται ως ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά, αλλά και ζώα γενικότερα.

Χαρακτηριστικά

Έχει μήκος 40 με 44 εκατοστά, από το οποίο στα ενήλικα το μισό είναι η ουρά και άνοιγμα πτερών 52 με 62 εκατοστά. Ο λαιμός, το κεφάλι, και το στήθος είναι μαύρα με ίχνη μεταλλικού μπλε και μοβ. Οι άκρες των φτερών και τα φτερά στον ώμο έχουν καθαρό λευκό χρώμα και τα φτερά έχουν μαύρο χρώμα με πράσινες και βιολετί αποχρώσεις. Η ουρά είναι μαύρη με μπρονζέ πράσινες αποχρώσεις και άλλα ιριδίζοντα χρώματα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους μπορούν να θεωρηθούν η μακριά ουρά και η διαμόρφωση των δαχτύλων από τα οποία τα τρία κατευθύνονται προς τα εμπρός και το ένα προς τα πίσω. Το ράμφος είναι επίμηκες, ισχυρό και ποτέ δεν είναι γαμψό. Επάνω από τις ρινικές οπές φέρουν σήριγγες.Το φθινόπωρο η ζωή τους παίρνει κοινωνική μορφή. Παρατηρούνται ομάδες από 10-15 άτομα που ψάχνουν για την τροφή τους.

Συμπεριφορά, Διατροφή

Η καρακάξα μπορεί να φάει και ζωικής προέλευσης τροφές όπως αβγά, νεοσσούς και έντομα, αλλά και φυτικής προέλευσης, δηλαδή είναι ένα παμφάγο πτηνό. Κλέβει ό,τι γυαλίζει, αλλά και η επίμονη κραυγή της θεωρείται άγγελος καλών ειδήσεων.Είναι μονογαμικό πουλί και τα ζευγάρια μένουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα την άνοιξη, όποτε και συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός από καρακάξες. Κατασκευάζουν τις σφαιρικές φωλιές τους ψηλά πάνω σε δέντρα και την προστατεύουν με αγκαθωτά κλαδια. Γεννούν 4-8 αυγά που έχουν κατά κύριο λόγο μπλε-πράσινο χρώμα με πολλά καφέ και γκρι στίγματα. Η επώαση διαρκεί 17-18 ημέρες.

Κυνήγι

Την κυνηγάμε με καρτέρι κοντά στις θέσεις που συνηθίζει να κουρνιάζει. Οι καρακάξες μιας περιοχής κουρνιάζουν σε συγκεκριμένα δέντρα και κάθε απόγευμα έως το σούρουπο ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή

Πηγή : Wikipedia

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα