Αρχική iHunt.gr Καρτερια για Φασσες

Καρτερια για Φασσες

από iHunt Team
fassa

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Αυτό το κείμενο δεν θα σας ενημερώσει εάν έχει φάσσες και που. Αν ψάχνεται για κάτι τέτοιο δεν θα το βρείτε εδώ. Επειδή αυτές οι πληροφορίες είναι επικίνδυνες για όλους μας, δεν έχουν θέση στο site μας. 

Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να βοηθήσει τους νέους κυνηγούς να μάθουν μερικά από τα πιο καλά μέρη που μπορεί κάποιος να συναντήσει φάσσες. Σίγουρα πολλοί από εσάς τα ξέρετε. Δεν πειράζει, ανασύρετε τις αναμνήσεις που έχετε και φανταστείτε τις επόμενες εξορμήσεις σας. Ας δούμε λοιπόν μερικούς καλούς τόπους για κυνήγι φάσσας.

Νομός Γρεβενών

zouzoyliΟ Νομός Γρεβενών θεωρείται ο κατ’ εξοχήν καλύτερος νομός για το κυνήγι της φάσσας. Όμως είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια των μπασιμάτων επικρατεί μεγάλος συνωστισμός και κίνηση. Ζούζουλη, Σαμαρίνα και Φιλιππαίοι συνήθως δέχονται τον περισσότερο κόσμο και έχει αυτό που λέμε “όλοι οι καλοί χωράμε” σε αντίθεση με το πασίγνωστο Δοτσικό που τα καλά καρτέρια είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.Λιγότερο κόσμο θα βρείτε στο Περιβόλι αλλά και στη Σμίξη. Αν είστε τυχεροί και είστε στα Γρεβενά σε περίοδο καλού μπασίματος θα βρείτε πουλιά ακόμη στα καρτέρια του Σιταρά, του Έξαρχου και της Γεωργίτσας. Πολύ γνωστά επίσης καρτέρια είναι της Κρανιάς και του Μικρολίβαδου. 

Νομός Καστοριάς

Όλη η οροσειρά του Γράμμου ενδείκνυται για αυτό το κυνήγι. Με λίγο παραπάνω ψάξιμο σίγουρα θα βρείτε το δικό σας καρτέρι. Γνωστές περιοχές για το κυνήγι της φάσσας είναι η Χρυσή, το Πευκόφυτο, το Πεύκο, Παλαιά και Νέα Κοτύλη. Εάν έχει τροφή, σίγουρα θα δείτε χιλιάδες φάσσες. 

Νομός Πέλλας

paiko2Δεν θα έλεγα ότι έχει και τα καλύτερα φασσοκάρτερα αλλά αρκετοί φίλοι έχουν βρει πουλιά σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ψάξτε για καρτέρια γύρω από Γαρεφείο το Λουτράκι και το Βορινό. Βέβαια τα βουνά είναι μεγάλα (Βόρας και Πάικο) και “ποτίζοντας” αρκετά καύσιμα το αυτοκίνητό σας όλο και κάτι άλλο θα βρείτε.

Νομός Κοζάνης

Ξακουστά καρτέρια στο Νομό Κοζάνης. Ποιος δεν ξέρει τα καρτέρια του Τσοτυλίου και της Νεάπολης; Πολύ καλά επίσης τα καρτέρια στο Λιβαδερό και στο Μικρόβαλτο. Αρκετοί επιλέγουν τα καρτέρια Δίλοφου και του Πεντάλοφου. Είπαμε, θέλει ψάξιμο.

Νομός Πιερίας

Τα Πιέρια Όρη είναι ιδανικός βιότοπος για τη φάσσα, έτσι εκτός από την εποχή των περασμάτων αρκετές φάσσες παραμένουν για αναπαραγωγή. Καλά μέρη για κυνήγι είναι στα χωριά Καρυές, Μηλιά, Άγιο Δημήτριο και Σκοτεινά. Εάν έχετε και κάποιο σκυλί φέρμας πάρτε το μαζί σας γιατί τα μέρη μπορεί να σας ανταμείψουν με αρκετές μπεκάτσες.

Νομός Ημαθίας

Δεν θα ήταν από το νομούς που διάλεγα να επισκεφτώ για κυνήγι φάσσας αλλά εάν βρεθείτε προς τα εκεί ρίξτε μια ματιά στην Ελαφίνα και στην οριογραμμή του Ξυλολίβαδου.

Νομός Κιλκίς

Πολλά καρτέρια κατά μήκος τους όρους Κερκίνη και του Πάικου. Γνωστά φασσοκάρτερα στα Κούσια στην Καστανερή και στη Γρίβα.

Νομός Σερρών

makrinitsaΠλούσιος σε φάσσες ο νομός Σερρών. Εάν είναι καλή η χρονιά τότε σίγουρα θα ευχαριστηθείτε το κυνήγι της φάσσας. Καρτέρια πάρα πολλά. Τα πιο γνωστά είναι στον Ελαιώνα, στα Αμπέλια, στο Βαμβακόφυτο, στο Παλαιόκαστρο και στο Μελενεκίτσιο. Από το χωριό Ανω Πορόια έως τη Μακρυνίτσα θεωρώ ότι είναι μέρη που μπορούν να σας αποζημιώσουν. Τα αγαπημένα μου καρτέρια είναι στο Περσεκ επάνω από την Κάτω και Άνω Βρουντού. Βασιλικά μέρη στα όρια του νομού Σερρών και Δράμας.

Νομός Ξάνθης

LeivaditisΑπό πολλούς θεωρείται ο νομός με τα καλύτερα καρτέρια φάσσας στην Ελλάδα. Καλά περάσματα μπορείτε να βρείτε στα χωριά Λειβαδίτη, Διπόταμα, Τραχώνιο, Μαργαρίτη, Ρεύμα και Θεοτόκο. Το Καστανωτό είναι ίσως το πιο γνωστό χωριό που προσφέρει τα καλύτερα καρτέρια για φάσσα. Επίσης καλά καρτέρια μπορείτε να βρείτε στο δρόμο από Λεκάνη προς Σκοπό.

Νομός Δράμας

NestosΆφησα τελευταίο το νομό Δράμας γιατί απλούστατα τον θεωρώ το νομό με τα κορυφαία καρτέρια. Είναι ότι για τα Γιάννενα οι μπεκάτσες. Ενας γνωστός μου, μεγάλος μπεκατσοκυνηγός, μου έλεγε ότι στα Γιάννενα σε όποιο μέρος πας σίγουρα θα σηκώσεις μια μπεκάτσα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δράμα με τις φάσσες. Όπου και να καθίσεις σίγουρα θα δεις φάσσες. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Ποταμοί, Εξοχή, Περιθώρι, Βαθύτοπος Καταφύγιο, Μικρομηλιά, 1500, Σιδηρόνερο και Σκαλωτή είναι λίγα μόνο από τα χωριά που προσφέρουν ωραία φασσοκάρτερα. Ο ορεινός όγκος της Δράμας είναι τεράστιος και έτσι μπρορείτε να βρείτε καρτέρι όπου θα είστε μόνοι σας. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω το εξής. Το καλύτερο καρτέρι είναι αυτό που θα βρείτε εσείς. Θα νοιώσετε άλλη ευχαρίστηση εάν χτυπήσετε φάσσες σε ένα μέρος που μόνοι σας βρήκατε. Να θυμάστε :

  • Οι λαιμοί και οι αυχένες των βουνών είναι υποψήφια καρτέρια. 
  • Οι φάσσες ακολουθούν μεγάλα ρέματα
  • Τους αρέσει το βελανίδι. Εαν οι βελανιδιές δεν έχουν καρπό ψάξτε για άλλο μέρος
  • Εάν τις κυνηγάτε στον κάμπο ψάξτε για θερισμένες καλαμποκιές

Καλή επιτύχια!!

Επιμέλεια : iHunt.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα