Αρχική iHunt.gr Καταμέτρηση αγριόγιδου στο Φρακτό Παρανεστίου Δράμας

Καταμέτρηση αγριόγιδου στο Φρακτό Παρανεστίου Δράμας

από iHunt Team
gidi

demobanner

Για όγδοη χρονιά την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και το Δασαρχείο Δράμας με επιτελείο επιστημονικών συνεργατών και ομοσπονδιακών θηροφυλάκων, συνεπικουρούμενοι από εθελοντές κυνηγούς των κυνηγετικών συλλόγων Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης και από επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και υπό την επιστημονική ευθύνη του ΤΕΙ Καρδίτσας, Τμήμα Δασοπονίας, ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόγιδου. Συμμετείχαν περισσότεροι από 8 Δασολόγοι και Δασοπόνοι των κυνηγετικών οργανώσεων. Τη φιλοξενία παρέχει η Δασική Υπηρεσία και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας.
Η δράση αυτή διοργανώνεται στα πλαίσια του επιστημονικού έργου της ΚΟΜΑΘ που αποτελεί μεγάλο κομμάτι των φιλοθηραματικού της έργου.
 
Σκοπός του έργου είναι να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη απογραφή του πληθυσμού και των ενδιαιτημάτων του αγριόγιδου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ροδόπης (Ελληνικό τμήμα), με επίκεντρο το δάσος του Φρακτού. Επίσης να ελεγχθεί η ορθότητα της μεθόδου καταμέτρησης και να επεκταθεί μελλοντικά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
 
Ο πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που καταμετρήθηκαν από τις 7 θέσεις παρατήρησης και μόνον αυτά. Λόγω του ισχυρού αναγλύφου του εδάφους, του εκτεταμένου ενδιαιτήματος και της βλάστησης, μεγάλο μέρος του ενδιαιτήματος παραμένει αθέατο. Από αυτούς τους λόγους εκτιμάται ότι ο πραγματικός πληθυσμός του αγριόγιδου στο δάσος του Φρακτού είναι πολλαπλάσιος των καταμετρηθέντων ατόμων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί και περιοχές εκτός Παρθένου δάσους (Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης), ενώ παρατηρήθηκαν άτομα και εκτός του Κ.Α.Ζ. Φρακτού, από δύο θέσεις παρατήρησης που είχαν τοποθετηθεί εκεί.
 
Με τις συνεχείς καταμετρήσεις έχουν προσδιοριστεί οι πληθυσμιακές τάσεις, καθώς και η αναλογία φύλων και ενήλικων/ανήλικών αγριόγιδων. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει από την πλευρά της Βουλγαρίας, καθώς εκπρόσωποι τόσο από το Ινστιτούτο Προστασίας της Βιοποικιλότητας, όσο και από την Βουλγαρική Κυνηγετική Ομοσπονδία έχουν συμμετάσχει στις καταμετρήσεις και έχουν καταθέσει προτάσεις, σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες.Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα