Αρχική iHunt.gr Καταστροφές από αγριόχοιρους σε Καρδίτσα και Ημαθία…VIDEO

Καταστροφές από αγριόχοιρους σε Καρδίτσα και Ημαθία…VIDEO

από iHunt Team
img-20110709-00547

demobanner

ΗμαθίαΣτο έλεος των αγριογούρουνων που επελαύνουν σε κοπάδια, βρίσκονται παραγωγοί και καλλιεργητές σε περιοχή της Ημαθίας.
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για την περιοχή “Καλογριά”, που ανήκει στο Δήμο Βέροιας, στις παρυφές της πρωτεύουσας της Ημαθίας. Μια οροπεδιακή περιοχή στην οποία καλλιεργούν κατά κύριο λόγο κάτοικοι του χωριού Τριπόταμος.
 
Το πρόβλημα ενέκυψε όταν άλλαξε η οριοθέτηση της περιοχής προστασίας θηραμάτων και επεκτάθηκε μέχρι τις παρυφές της καλλιεργητικής ζώνης, με αποτέλεσμα τα χωράφια να συνορεύον ή να βρίσκονται πολύ κοντά στον προστατευμένο, ορεινό χώρο.
 
Δεδομένου ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο και κυρίως κατά την περίοδο της συγκομιδής, απαγορεύεται το κυνήγι, κοπάδια αγριογούρουνων επελαύνουν κάθε βράδυ μέσα στα χωράφια, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.
 
Ανάστατοι οι αγρότες αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στα χωράφια τους και με αυτοσχέδιους τρόπους προσπαθούν να απομακρύνουν τα κοπάδια που περιφέρονται κάθε βράδυ στην περιοχή.
 
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση κατά την περίοδο της συγκομιδής, καθώς τα αγριογούρουνα αρέσκονται στα φρούτα και στην προσπάθειά τους να φάνε, όχι μόνο καταστρέφουν τη παραγωγή, αλλά και τα οπορωφόρα δέντρα.
 
Σε απόγνωση οι κάτοικοι ζητάνε την προστασία από τις Αρχές, δεδομένου ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες και κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς τα όποια έσοδά τους από τις καλλιέργειες είναι ανύπαρκτα και επισφαλή.
 
Ως τρόπος “άμυνας” από τις επιδρομές των κοπαδιών αγριογούρουνων είναι η περίφραξη των χωραφιών είτε με συρματοπλέγματα, είτε με ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης, αλλά όπως δηλώνουν, κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστιες δαπάνες σε σχέση με το πενιχρό έως ανύπαρκτο εισόδημα που τους αποφέρουν οι καλλιέργειες.
 

VERIA NET


Μουζάκι

Καταστροφικές επιδρομές κάνουν κοπάδια αγριογούρουνων σε καλλιέργειες στην περιοχή του Μουζακίου και οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.
 
Ολόκληρα κοπάδια εφορμούν κυρίως σε σταφίδες και αμπέλια που πλησιάζουν σε ωρίμανση και πέρα από την καταστροφή στην παραγωγή σπάνε ακόμη και τα κλήματα. Οπως μάλιστα μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, δεν γλιτώνουν ούτε περιβόλια με ελιές και η εικόνα που παρουσιάζουν είναι σαν να είναι οργωμένα και σκαμμένα στις ρίζες των δέντρων. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος η κατάσταση έχει παραγίνει, προφανώς λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους. Και δεν μιλάμε για 1 και 2 ζώα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, αλλά για κοπάδια 30-40 αγριογούρουνων που κάνουν επιδρομές. 
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μουζακίου Δημήτρη Λίτσα, μας είπε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και γίνονται μεγάλες ζημιές ειδικά σε σταφίδες και αμπέλια, όπου μπαίνουν, τρώνε αλλά και σπάνε τα κλήματα. Τα 3-4 χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει, καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός τους, ενώ σημείωσε πως έχουν κατέβει στην περιοχή μετά τις μεγάλες φωτιές που είχε η Τρίπολη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν αγριογούρουνα. “Κινούνται κατά κοπάδια, μπορεί να είναι 30-40 μαζί και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι γίνεται σε όποια καλλιέργεια μπουν μέσα. Ακόμη και οι ελιές μοιάζουν σαν οργωμένες. Κάθε χρονιά τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα, κάτι πρέπει να γίνει” τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε τέλος πως αυτό που προτείνουν είναι ή να επιτρέπεται το κυνήγι τους όλο το χρόνο ή να υπάρχει κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, καθώς αρκετοί παραγωγοί καταστρέφονται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.
 
Κ.Μπ. για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα