Αρχική iHunt.gr Κενταυρος Χειρων – Ο δασκαλος του κυνηγιού

Κενταυρος Χειρων – Ο δασκαλος του κυνηγιού

από iHunt Team
kentayrow

demobanner

 Μια μέρα διάβαζα ένα άρθρο στο πολύ καλό κυνηγετικό blog ΚΕΝΤΑΥΡOΣ ΧΕΙΡΩΝ και σκέφτηκα ότι πολλοί από από εσάς ίσως να μην γνωρίζεται το μύθο του Κένταυρου Χείρωνα. Τον βρήκα λοιπόν και σας το παραθέτω.

Η εκμάθηση του κυνηγιού στους ήρωες, και συνεπώς και στους ανθρώπους, οφείλεται στον Κένταυρο Χείρωνα.Ο μύθος του είναι από τους πιο ωραίους της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Χείρωνας λοιπόν, ήταν γιός του Κρόνου και της Φιλλύρας η οποία ήταν μια πανέμορφη νύμφη, βασίλισσα των δασών.Ο Κρόνος ήταν άνδρας της Ρέας, που ήταν πολύ ζηλιάρα και γρήγορα ανακάλυψε τη σχέση του συζύγου της με την Φίλλυρα.

Τότε λοιπόν άρχισε η Ρέα να καταδιώκει τον Κρόνο με τρομερή μανία, ο οποίος για να ξεφύγει αναγκάστηκε να μεταμορφωθεί σε άλογο και μάλιστα σε πολύ γρήγορο άλογο. Ο Κρόνος πήρε μαζί του την πανέμορφη Φιλλύρα και έκανε μαζί της( ενώ ήταν μεταμορφωμένος σε άλογο) τον Χείρωνα. Ο Χείρωνας ήταν ένα παράξενο πλάσμα. Ήταν άνθρωπος από τη μέση και πάνω και άλογο από τη μέση και κάτω.Από την μητέρα του πήρε την πραότητα του χαρακτήρα και τη μεγαλοψυχία της και από τον πατέρα του πήρε τη δύναμη. Ο Χείρωνας ζούσε σε μια σπηλιά, γνωστή ως η Σπηλιά του Χείρωνα. Παρόλο που αλλού φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από την μητέρα του Φιλύρα κατά την γέννηση του, είναι συχνές οι αναφορές που καταδεικνύουν ότι η μητέρα του ζούσε μαζί του στην σπηλιά.

Ένας σύγχρονος ερευνητής, ο Σωτήρης Σοφιάς, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την σπηλιά του Κενταύρου Χείρωνα, κοντά στην παραλία της Μηλίνας, στο Πήλιο. Πρόκειται για μονόχωρο σπήλαιο, έκτασης τουλάχιστον 2500 τ.μ. και ύψους 30-40μ. Σύμφωνα με τον ερευνητή, την σπηλιά την αγνοούσε παντελώς η Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρεία και η ΕΠΣΒΕ (υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνη για τα σπήλαια της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος).

Ζώντας στα δάση έμαθε γρήγορα να κυνηγάει ζώα και έγινε αξεπέραστος σε αυτό. Δύσκολα, κατά το μύθο, του ξεφευγε κάποιο ζώο. Ποιό ζώο άλλωστε θα μπορούσε να ξεφύγει από ένα πλάσμα που είχε την εξυπνάδα του ανθρώπου και την ταχύτητα του αλόγου;

Ο Χείρωνας όμως ήταν και σοφός, έτσι και άλλοι σημαντικοί όπως ο Αχιλλέας, ο Κάστωρ, ο Πολυδεύκης, ο Ασκληπιός, ο Ιάσωνας μορφώθηκαν από αυτόν και έμαθαν πολλές τέχνες και επιστήμες αλλά κυρίως έμαθαν την τέχνη του κυνηγιού.

Ο θάνατος του αθάνατου Χείρωνα προήλθε από τη σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων του φυσικού και του πολιτισμένου, το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ του είδους του, των άλλων κενταύρων, και του τελευταίου μαθητή του, του Ηρακλή. Κατά τη διάρκεια της μάχης, όταν πρόστρεξαν στην προστασία του οι άλλοι κένταυροι για να αποφύγουν την οργή του Ηρακλή, ο Χείρων χτυπήθηκε από ένα βέλος του μαθητή του, βέλος εμποτισμένο στο αίμα της Λερναίας Ύδρας. Κατά σύμπτωση το ίδιο αίμα θα προκαλέσει και το θάνατο του ίδιου του Ηρακλή μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αίματος στο πρόσωπο του Προμηθέα.Ο Χείρων δεν μπορούσε να θεραπευτεί μόνος του από την αγωνία του δηλητήριου της ύδρας και την ίδια στιγμή ήταν ανίκανος να πεθάνει με φυσικό τρόπο, όντας αθάνατος. Ζήτησε από τον Δία να τον απαλλάξει από την αθανασία του, αλλά ακόμα και ο θάνατός του υπηρέτησε ένα σκοπό στην υπηρεσία της γνώσης.

Με το θάνατό του απελευθέρωσε ένα άλλο σύμβολο της γνώσης από τα δεσμά του τον Προμηθέα, τον Τιτάνα που έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά. Ο Προμηθέας καταδικάστηκε σε αιώνια φυλάκιση και αιώνιο βασανιστήριο «έως ότου κάποιος θεός να γίνει διάδοχός του, να αναλάβει τους βασάνους του Προμηθέα και να κατέβει στον σκοτεινό Άδη και τις σκιές του Τάρταρου».

Τούτη η ακολουθία γεγονότων ενδυνάμωσε τον συμβολικό τριπλό δεσμό του Ηρακλή προς τον Χείρωνα, του Χείρωνα προς τον Προμηθέα και τελικά του Προμηθέα προς τον Ηρακλή και το κλείσιμο του κύκλου. Τούτος ο δεσμός απεικονίζει αρχικά την αγριότητα του ανθρώπου της φύσης, κατόπιν τη γέφυρα ανάμεσα στον άνθρωπο και τη γνώση της φύσης και τέλος την απελευθέρωση του ανθρώπου μέσω του συμβόλου της μελλοντικής γνώσης.

Ο θάνατος του Χείρωνα απομάκρυνε την ανάγκη μιας εξωτερικής διαμεσότητας ανάμεσα στη φυσική και την πνευματική ύπαρξη.

Από αυτό το σημείο και μετά τούτο τον ρόλο τον παίζει η ανθρώπινη ψυχή. Ακόμα και στο θάνατό του ο σοφός κένταυρος άφησε πίσω μια τεράστια κληρονομία για την ανθρωπότητα. Την κληρονομιά της αυτογνωσίας και των θυσιών που απαιτεί η επίτευξή της.

 
Πηγές : diodos.gr & Εγκυκλοπαίδεια το “ΚΥΝΗΓΙ”Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα