Αρχική iHunt.gr Κονδύλι 500.000 ευρώ για το Σέιχ- Σου ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Κονδύλι 500.000 ευρώ για το Σέιχ- Σου ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης

από iHunt Team
seixsou1

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Μισό εκατομμύριο ευρώ θα διατεθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης με φλοιοφάγο έντομο όπως ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
 
Ο υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το δάσος του Σέιχ- Σου και ενημερώθηκε από επιστήμονες και δημάρχους όμορων περιοχών για τις ενέργειες αντιμετώπισης του εντόμου με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda που έχει “νεκρώσει” το 10-15% του συνόλου των δέντρων.
 
|Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας μας κι αυτό ισχύει δύο φορές για το Σέιχ- Σου και τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό και είμαστε εδώ μαζί με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος, ήρθαμε για να δούμε το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο, αλλά ακόμη περισσότερο, για να πούμε ότι υπογράφηκε τώρα απόφαση για τη διάθεση 500.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε πολλά επίπεδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος» δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι αφορά δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το έντομο, μέτρα που αφορούν στην καταπολέμησή του, δράσεις που αφορούν σε αραιώσεις και υλοτόμηση και άλλα που έχει υποδείξει η δασική υπηρεσία. 
 
«Να σημειώσω ότι πέραν αυτού» συνέχισε ο υπουργός, «το υπουργείο περιβάλλοντος είναι εδώ προκειμένου να αντιμετωπίσει και μ΄ άλλες δράσεις και μ΄ άλλα κονδύλια αν χρειαστεί, το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, το δασαρχείο και με τους δημάρχους των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος». 
 
Ενημερώνοντας για την κατάσταση τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο ερευνητής-εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αβτζής, ξεκαθάρισε ότι «το συγκεκριμένο έντομο υπήρχε πάντοτε και θα συνεχίσει να υπάρχει». 
 
«Οι πληθυσμοί του ανά περιόδους γνωρίζουν εξάρσεις, το σημαντικό όμως είναι ότι τώρα γίνονται κάποιες επεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν γιατί, με δεδομένο τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών, ενδεχομένως τέτοια προβλήματα να συναντήσουμε ξανά στο μέλλον. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με ένα σύστημα παρακολούθησης και με κάποιες παγίδες» τόνισε ο κ.Αβτζής κρίνοντας ότι είναι αναγκαίος ο κατάλληλος υλικοτεχικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση του εντόμου στο μέλλον. 
 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για αργοπορία στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησε να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες.
 
«Πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, όχι μόνο τα ξερά αλλά και όλα τα προσβεβλημένα δέντρα και να γίνουν οι δυο ομάδες μελετών που έχουμε προτείνει εδώ και μήνες, η μία για τα αντιπλημμυρικά έργα και η άλλη με θέμα την αναδάσωση και αναζωογόνηση του δάσους σε συνεργασία με τους δήμους και την ακαδημαϊκή κοινότητα για να μη γίνουν πάλι τα ίδια λάθη» δήλωσε ο δήμαρχος. Σημείωσε, τέλος, ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουν και οι εργασίες «με τα μικρότερα κλαδιά και τις πευκοβελόνες που είναι μια κρούστα 30-40 εκατοστών εύφλεκτη που μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή πολύ σοβαρές πυρκαγιές». 
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια τη λίμνη της Κορώνειας όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη του Φορέα Διαχείρισης.
 
Νατάσα Καραθάνου
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα