Αρχική iHunt.gr Κρήτη: Τα κρι-κρι στο νησάκι των Αγίων Πάντων και πως απειλούν το περιβάλλον

Κρήτη: Τα κρι-κρι στο νησάκι των Αγίων Πάντων και πως απειλούν το περιβάλλον

από iHunt Team
aigagros2

Προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου δημιουργεί ο υπερπληθυσμός του άγριου αίγαγρου της Κρήτης που ζει εδώ και 40 χρόνια στο νησί Άγιοι Πάντες που βρίσκεται βόρεια του Αγίου Νικολάου και σε πολύ κοντινή απόσταση από την παράκτια ζώνη του.
 
Αυτός ο υπερπληθυσμός, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών κ.Μανόλη Συλιγάρδο που μίλησε το πρωί στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ενδέχεται να δημιουργήσει ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα  του νησιού και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
 
Γι αυτό, συνέχισε, ίσως χρειαστεί η μεταφορά ικανού αριθμού κρι-κρι σε άλλα μέρη όπου ζουν επίσης αίγαγροι όπως τη Θοδωρού στα Χανιά ή την Αταλάντη.
 
«Εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε ο Διευθυντής Δασών.
 
 
Σήμερα πάνω στο νησί ζουν όπως είπε ο κ.Συλιγάρδος 80 με 100 ζώα, τα περισσότερα αρσενικά με πολλαπλασιαστικές τάσεις και εκτός από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους απειλείται και ο ίδιος ο πληθυσμός των αιγάγρων, αφού πολλές φορές αψιμαχίες μεταξύ αρσενικών οδηγούν στο θάνατο τα ζώα.
 
Στους Άγιους Πάντες, που έχει τη μισή έκταση από τη Ντία, απαγορεύονται οι επισκέπτες για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά μόνο όταν εορτάζει ο ομώνυμος ναός που βρίσκεται στο νησί.
Την ημέρα της εορτής σκάφη από τον Άγιο Νικόλαο μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και μόνο αυτή την ημέρα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το νησί. 
(Τις φωτογραφίες με τους αίγαγρους των Αγίων Πάντων δημοσίευσε στο Facebook o κ. Μιχάλης Βασιλάκης)
 
Δείτε βίντεο από το όμορφο νησάκι… από ψηλά του χρήστη Σπύρου Ζερβούδη
 
 

e-Κρητη

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα