Αρχική iHunt.gr Κρατηστε τα τσοκ ανοιχτα

Κρατηστε τα τσοκ ανοιχτα

από iHunt Team
chokes

Ο Bob St. Pierre στο «Φασιανοί Για Πάντα» είναι ένας από τους κυνηγετικούς αρθογράφους, και πρόσφατα δημοσίευσε μία ακόμη ενδιαφέρουσα θέση, αυτή τη φορά για τα δύο πράγματα που του έχουν χαρίσει εμπιστοσύνη στο κυνήγι:
 
> Ένα καλό σκυλί.
 
> Ένα τσοκ για skeet.
 
Ας μιλήσουμε για το τελευταίο.
 
 “Αυτό είναι ουσιαστικά το συμπέρασμα για τα τσοκ: Χρησιμοποιήστε τα πιο ανοιχτά τσοκ που μπορείτε.” αναφέρει στο βιβλίο του «Σοβαρού Κυνηγιού Πέρδικας», Βιβλίο 1:
 
Θεωρούμε ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη των πτηνών, όχι μόνο για τις πέρδικες. Να θυμάστε ότι όλο αυτό το ο συνδιασμός IC / Mod για τα σουπερ ποζέ ξεκίνησε σε μια εποχή που τα φυσίγγια δεν ήταν τόσο καλά  και δεν τα σχεδιάζανε τόσο  σφιχτά όπως κάνουν τώρα.
 
Ο Bob γράφει: «Ενώ λαμβάνω πάντα υπόψιν μου παράγοντες, όπως το είδος της κάλυψης και την εποχή, το σύνθηθες μοτίβο μου είναι το skeet τσοκ – με το 92 τοις εκατό των σφαιριδίων του κελύφους να παραδίδεται σε 30-ιντσών κύκλο στις 20 γιάρδες και 72 τοις εκατό αυτών των σφαιριδίων στον κύκλο στις 30 γιάρδες..
 
«Για τις πέρδικες, δε χρειάζεται και πολύ σκέψη για να χρησιμοποιήσετε ένα skeet τσοκ ή ακόμα και το τσοκ με την ευρύτερη-διαμόρφωση κυλίνδρου. Αν και κάποιοι άλλοι επιδέξιοι κυνηγοί  μπορεί να διαφωνούν, εγώ προσωπικά έχω ανακαλύψει ότι το skeet τσοκ έχει βελτιώσει δραματικά την επιτυχία μου, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των τουφεκιών μου στις πέρδικες έρχονται μέσα σε αυτό το παλίσιο παραθύρου των 30 γυαρδών ».
 
Ο Bob είναι 100% σωστός, αν και θα πάμε  με όσο πιο ανοιχτά τσοκ μπορούμε. Έτσι, σας συνιστούμε να προτιμήσετε το πλάτος, και συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει σημασία τι πουλί κυνηγάτε, οι βολές σας είναι συνήθως καλές κάτω από τις 30 γυάρδες – ακόμα και σε δεύτερους πυροβολισμούς.
 
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μόνο και μόνο επειδή είστε πιο γρήγοροι και από το σούπερμαν στο γέμισμα, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ένα σφιχτότερο τσοκ – για εκείνες τις βολές των 60 γυαρδών ….
 
Ίσως είστε τόσο καλοί, αλλά εμείς οι υπόλοιποι θνητοί αν μη τι άλλο χρειαζόμαστε  ένα “χαλαρότερο” τσοκ επειδή τα φυσίγγια έχουν σχεδιαστεί για σφιχτότερο μοτίβο.
 
Τα καινούργια φυσίγγια μπορούν σίγουρα να κάνουν αυτό που είναι σχεδιασμένα για να κάνουν, δηλαδή να κρατήσουν ένα σφιχτό μοτίβο για μακρύτερους πυροβολισμούς. Σε αφήνουην επίσης να χρησιμοποιήσεις το όπλο σου χρησιμοποιώντας διαφορετικά φυσίγγια  αντί να χρειάζεστε να αλλάξετε τσοκ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα Cyl, Sk ή IC τσοκ θα πετύχει ένα πουλί στις 30 υάρδες, ακόμα μακρύτερα εάν είστε άνετοι να κάνετε τέτοιες βολές.
 
Εάν αισθάνεστε σαν ο πιο μάγκας στη Γη χρησιμοποιώντας ένα Mod τσοκ ή λιγότερο άντρας αν δεν χρησιμοποιείτε ένα, σταματήστε. Όπως είπαμε στο βιβλίο 1, «Αν θα πρέπει να πυροβολήσετε  με πλήρη τσοκ σε αθλητικά παιτάκια, απλά να θυμάστε ότι αυτό είναι εντελώς διαφορετικό – κυνηγάμε πράγματα που θέλουμε να φάμε, δεν πυροβολούμε πράγματα που θέλουμε να εξαφανιστούν μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. “
 
Με άλλα λόγια, μην κουβαλάτε την τρέλλα του σκοπευτηρίου για τα πιατάκια στον κυνηγετικό χώρο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο
 
Το βιβλίο και πάλι: “Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες ότι μπορείτε να χτυπήσετε έναν κινούμενο στόχο στις 30 ή 40 υάρδες με ένα ανοικτό τσοκ 20ga (ή ακόμα και 28ga) – πόσο μάλλον με ένα 12ga – πάρτε το όπλο σας ή το όπλο ενός φίλου έξω σε ένα πεδίο ή περιοχή , και δοκιμάστε. Αν είστε στο πουλί, δεν υπάρχει πρόβλημα …. “
 
Αλλά …
 
Σε κάθε περίπτωση η σκοποβολή είναι ότι σου ταιριάζει,  εάν λειτουργεί για σας, μην το αλλάξετε.
 
Όπως γράψαμε, «Αν έχετε ένα παλαιότερο όπλο που έχει καθορισμένα τσοκ – όπως IC, Mod – αν μπορείτε να πυροβολήσετε με αυτό  και να το εμπιστευτείτε, μην αλλάξετε τίποτα.”
 
Απόδοση στα Ελληνικά iHunt.gr
 
Επιλογή κειμένου Κωνσταντίνος Μπακατσέλος

Print Friendly, PDF & Email

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα