Αρχική iHunt.gr Κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών στην Θεσσαλονίκη

Κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών στην Θεσσαλονίκη

από iHunt Team
vouvokuknosdeltaevrou

demobanner
Κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε άγριο πτηνό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας εντοπίστηκε βουβόκυκνος (Cygnus olor) στο Διδυμότειχο στον οποίο ανιχνεύτηκε ο υψηλής παθογονικότητας (HPAI) υπότυπος Η5Ν5. 
 
Όμως τι σχέση έχει ο εν λόγω βουβόκυκνος με τη Θεσσαλονίκη; Ο Βουβόκυκνος εντοπίστηκε από κυνηγό στο Διδυμότειχο ο οποίος τον μετέφερε σε χώρο του Φορέα Διαχείρισης του Δάσους της Δαδιάς από όπου με αυτοκίνητο του φορέα μεταφέρθηκε σε κέντρο περίθαλψης στην Θεσσαλονίκη.
 
Στο κέντρο αυτό, το οποίο δεν έχει άδεια λειτουργίας ως κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων, ο άτυχος βουβόκυκνος πέθανε και σε έλεγχο που έγινε βρέθηκε θετικός στον υψηλής παθογονικότητας (HPAI) υπότυπο Η5Ν5. 
 
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτηνών αλλά και των ανθρώπων είναι πολλά. Όμως ας σταθούμε στα βασικότερα.
 
  • Το κέντρο που δέχθηκε τον άτυχο κύκνο έχει άδεια λειτουργίας; Αν έχει όλα καλά αλλά να υπενθυμίσουμε ότι μόνο το ΕΚΠΑΖ, η ΑΛΚΥΟΝΗ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχουν άδειεια λειτουργίας ως κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων και αυτά τα κέντρα δεν δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη.
  • Αλήθεια τι απέγιναν τα υπόλοιπα άγρια ζώα και πτηνά που ήταν στον ίδιο χώρο με τον άτυχο βουβόκυκνο; Απλά να υπενθυμίσουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση εμφάνισης γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφική μονάδα, θανατώθηκαν όλα τα πουλερικά της μονάδας.
  • Ληφθήκαν όλα τα απαραίτητα μετρα ασφάλειας κατά τη μεταφορά του άρρωστου βουβόκυκνου;
  • Ποιός ανέλαβε την ευθύνη τόσο για τη μεταφορά του πτηνού όσο και για την παραμονή του στο κέντρο περίθαλψης; Ποιός μπορεί να πιστοποιήσει πως δε νόσησαν άλλα πτηνά στο εν λόγω κέντρο;
 
Το περιστατικό με τον βουβόκυκνο είναι ένα δείγμα της προχειρότητας με την οποία διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις το αρμόδιο Υπουργείο, η Περιφέρεια, οι Φορείς Διαχείρισης και όλα τα αυτοαποκαλούμενα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων. 
 
Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνος για τον άνθρωπο ο συγκεκριμένος ιός, οι πτηνοτρόφοι μπορούν να πάθουν οικονομική καταστροφή αν μολυνθούν τα πτηνά τους.
 
Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για την μεταφορά ισχυρά παθογόνου ιού στη συμπρωτεύουσα η οποία έχει πολλές μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες;
 
 
O iHunter
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα