Αρχική iHunt.gr Κυνήγι στην Κύπρο: Συρρικνώνονται οι βιότοποι

Κυνήγι στην Κύπρο: Συρρικνώνονται οι βιότοποι

από iHunt Team

Τη συρρίκνωση των θηραματικών πληθυσμών της Κύπρου καθώς και τη μείωση και καταστροφή των βιοτόπων της, καταγγέλλουν οι οργανωμένοι κυνηγοί.

Τα προβλήματα αυτά, όπως και η απειλητική αύξηση θηρευτών (κορακοειδών και αλεπούδων) σημειώνονται σε ανοικτή επιστολή τις 28ης Ιουλίου την οποία υπογράφει η Υπερκομματική Κίνηση Κυνηγών με παραλήπτη το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα, υπογράμμισε στον «Φ» με αφορμή την εν λόγω επιστολή, ο πρόεδρος του Κόμματος Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου. Απαίτηση των κυνηγών, όπως είπε, είναι η Πολιτεία να αναθέσει σε ειδικούς τη διαχείριση των συγκεκριμένων θεμάτων. Από την πλευρά της Υπηρεσίας Θήρας, αναγνωρίστηκε η καταστροφή και ο περιορισμός των βιοτόπων λόγω ανοικοδόμησης και άλλων έργων. Ωστόσο, διαψεύστηκε ότι ο πληθυσμός των θηραμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Κυνηγών κατήγγειλε ότι οι βιότοποι συρρικνώνονται από αρκετές και διαφορετικές αιτίες. «Ένας παράγοντας που μειώνεται η έκταση των βιοτόπων είναι η αυθαίρετες ανεγέρσεις κατοικιών. Πρόκειται για μια μάστιγα που καταστρέφει τους βιοτόπους. Ένας άλλος λόγος είναι η ανεξέλεγκτη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Υπάρχει αντιπρόταση, οι ηλιακοί συλλέκτες να τοποθετούνται πάνω στις στέγες δημόσιων κτηρίων καθώς και σε στέγες σπιτιών με το κίνητρο χρηματοδότησης των ιδιοκτητών. Αντ’ αυτού εμείς συνεχίζουμε να καταστρέφουμε εκτάσεις βιοτόπων», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ένας άλλος παράγοντας συρρίκνωσης του θηραματικού πληθυσμού, είπε, είναι η φθορά του φυσικού πλούτου λόγω των πυρκαγιών. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να ενισχυθεί η πυρόσβεση και ο συντονισμός των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Επιπλέον, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ως πρόβλημα «την ανεξέλεγκτη», όπως τη χαρακτήρισε, λαθροθηρία. «Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο έγκλημα που ενισχύθηκε μετά το κλείσιμο του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.). Επανειλημμένα ζητήσαμε την επαναλειτουργία του, όμως δυστυχώς λάβαμε αρνητική απάντηση». Την ίδια στιγμή σημείωσε, ότι η λαθροθηρία θα μπορούσε να περιοριστεί με την ελεύθερη και εντατική εκτροφή λαγού. «Να πέσει η τιμή της αγοράς του, διότι γίνεται μαύρο εμπόριο».

Όπως είπε, οι οργανωμένοι κυνηγοί θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο με την Υπηρεσία Θήρας όπου και θα εκφράσουν αιτήματα τους.

Πρόβλημα τα κορακοειδή και οι αλεπούδες

Ένα ακόμη αίτιο, το οποίο αναφέρεται και στην επιστολή, είναι η «η άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να υπογράψει το Διάταγμα Καταπολέμησης των Επιβλαβών». Όπως διευκρίνισε ο κ. Προδρόμου, πρόκειται για την αντιμετώπιση επέκτασης των κορακοειδών. «Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν υπογράφεται. Στην ουσία γίνεται κυνήγι σε συγκεκριμένες περιοχές στην παρουσία της Υπηρεσίας Θήρας». Η διαδικασία γίνεται, εξήγησε, για να προστατευτούν από τα κορακοειδή αλλά είδη πουλιών που είναι και θηραματικά, όπως τα τρυγόνια. Αντιστοίχως, μίλησε για μεγάλη αύξηση στους πληθυσμούς αλεπούδων. «Δεν υπάρχει θηρευτής για τις αλεπούδες και συνεπώς το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πρέπει να υπάρχει αρμόδια υπηρεσία από ειδικούς, που θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται τους πληθυσμούς όλων των ειδών».

«Πραγματικότητα η συρρίκνωση των βιοτόπων»

Το πρόβλημα συρρίκνωσης των βιοτόπων της Κύπρου, επιβεβαίωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός. «Η συρρίκνωση των βιοτόπων είναι πραγματικότητα. Προκύπτει από την οικιστική ανάπτυξη, τη μεμονωμένη κατοικία, τη διάνοιξη δρόμων, την κατασκευή ηλιακών ή και αιολικών πάρκων. Αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τους βιότοπους και κατά συνέπεια και την πανίδα του τόπου. Η καταστροφή και συρρίκνωση επηρεάζει τα είδη που ζουν σε αυτή». Ωστόσο, ο κ. Αναγιωτός διαφώνησε για τη μείωση το θηραματικών πληθυσμών. «Όπως διαπιστώσαμε από τα αποτελέσματα της έκθεσης κάρπωσης της προηγούμενης χρονιάς, έχουμε αύξηση στους πληθυσμούς λαγών και περδικιών που είναι τα σημαντικότερα θηράματα στην Κύπρο. Θεωρώ ότι δεν ευσταθεί το θέμα της συρρίκνωσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που δεν υπεγράφη το Διάταγμα για τα κορακοειδή. Αυτό, όπως είπε και παρά τις διαμαρτυρίες των κυνηγών, συνέβη καθώς πρόκειται για κυνήγι που γίνεται σε ομάδες τη στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημία δεν επέτρεπαν το συνωστισμό. «Ήταν καθαρά για λόγους πρόληψης του κορωνοϊού».

Σχετικά με τη λαθροθηρία, σημείωσε ότι υπήρχε στο παρελθόν και θα υπάρχει και στο μέλλον. «Ωστόσο, από το 2017 που εφαρμόστηκε η νέα νομοθεσία και τα αυστηρά εξώδικα πρόστιμα, παρατηρούμε ως Υπηρεσία ότι η λαθροθηρία έχει μειωθεί. Γίνονται, επίσης, περιπολίες σε καθημερινή βάση και όλο το 24ωρο». Ως προς τους λαγούς, που είναι είδος λαθροθηρίας, ανέφερε ότι σήμερα επιτρέπεται η εκτροφή τους από ιδιώτες με σκοπό, όμως, να αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Διαπίστωσε, ακόμη ο κ. Αναγιωτός, την ανάγκη να ενισχυθεί η Υπηρεσία Θήρας. «Τη θερινή περίοδο είμαστε επιφορτισμένοι με αρκετές ευθύνες. Μεταξύ άλλων, ασχολούμαστε με την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ένα βασικό μέρος της Υπηρεσίας ασχολείται το καλοκαίρι με αυτό το κομμάτι», είπε.

Πηγή :https://www.philenews.com/

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα