Αρχική iHunt.gr Κυνηγωντας με το φακο – Λαγος

Κυνηγωντας με το φακο – Λαγος

από iHunt Team
Photographer0003

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Είσαι δεν είσαι κυνηγός δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστείς εάν παρακολουθείς ένα λαγό να τρέχει με τη μέγιστη ταχύτητα στη πλαγιά ενός λόφου. Δυστυχώς, όμως,  για ένα φωτογράφο ένα ζώο που τρέχει είναι συνήθως δύσκολη κατάσταση.

european hare 1Στη Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι μύθοι και θρύλοι για το λαγό από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό. Υπάρχουν εκφράσεις όπως «έγινε καπνός σαν τον λαγό» (για κάποιον που το σκάει) και  «έχει  μυαλό λαγού» (εννοώντας τον επιπόλαιο και ανόητο). Αλλά αποτελεί, επίσης, και ένα υπέροχο θέμα για φωτογραφίες  άγριας φύσης. 

Παρά τη μείωση του πληθυσμού τους (τα τελευταία χρόνια , με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής έχει παρατηρηθεί μιά άνοδος στους πληθυσμούς του) εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένοι στην Ελλάδα και με λίγο προγραμματισμό και έρευνα, μπορείς να κάνεις το πιο γρήγορο θηλαστικό της πανίδας μας το επόμενο φωτογραφικό (κυνηγετικό) σου θέμα.  

Οι λαγοί συναντώνται κυρίως σε ανοιχτές  χορτολιβαδικές εκτάσεις και σε καλλιεργήσιμη γεωργική γη. Σε αντίθεση με τα κουνέλια δεν κάνουν λαγούμι, αντ’ αυτού δημιουργούν ρηχές  φωλιές στο χορτάρι(γιατάκια) για να καλυφθούν από τα αρπακτικά ζώα. Είναι γνωστοί ότι υπερασπίζονται το χώρο τους όταν πλησιαστούν και συχνά θα καθίσουν ακίνητοι ελπίζοντας ότι δε θα γίνουν αντιληπτοί, αλλά εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουν την εκπληκτική ταχύτητα τους για να ξεφύγουν.

Η υπομονή είναι το κλειδί της επιτυχίας όταν φωτογραφίζετε λαγούς. Μόλις βρείτε ένα πιθανό μέρος, μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε μία σειρά επισκέψεων για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν λαγοί και κατόπιν να αποφασίσετε το καλύτερο τρόπο προσέγγισης. Μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε ποικίλες μεθόδους  συμπεριλαμβανομένων του αυτοκινήτου σας, φυλάχτρας παραλλαγής, φρακτών, ακόμη και τρακτέρ για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε σας και του λαγού. Δεν είναι μία τεχνική λύση,  αλλά πολλές φορές η παλιά καλή δοκιμή και το λάθος είναι οι καλύτεροι φίλοι του φωτογράφου.

Οι λαγοί είναι πλάσματα της συνήθειας και έχω δει μερικούς με χρονολογική σχεδόν ακρίβεια, γεγονός που βοηθάει να προγραμματίσετε τη θέση που θα λάβετε. Οι λαγοί ακολουθούν, ομοίως, μία ρουτίνα όταν ετοιμάζονται για ύπνο κατά την οποία επανέρχονται στον εαυτός τους μια –δυο φορές, ίσως για να αποκρύψουν τα ίχνη της μυρωδιάς τους, προσφέροντας σας μία δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία για να πάρετε τις εικόνες που θέλετε.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστείτε ένα μεγάλο φακό για τη φωτογραφική σας μηχανή, 300 χιλ. ή και μεγαλύτερο, διαφορετικά, δυστυχώς, μία λήψη από μηχανής τσέπης μάλλον δε θα σας βάλει στο εξώφυλλο του National Geographic.

Ευτυχώς, οι λαγοί δεν παρουσιάζουν πολλές τεχνικές προκλήσεις. Έχουν ένα ομοιόμορφο χρώμα  και δεν υπάρχουν φωτεινές και σκοτεινές κηλίδες για να ανησυχείτε για λόγους εκθέσεων και ακόμη σε σχέση με τα μεγάλα ζώα είναι εύκολο να «γεμίσουν το πλαίσιο».

photographer 2671Θα δείτε, πιθανώς , δύο είδη λαγού – αυτόν που στέκεται  ακίνητος και αυτόν που τρέχει! Αν ο λαγός είναι ακίνητος μπορείτε να αφήστε την ταχύτητα του διαφράγματος  σας σε σχετικά χαμηλές ταχύτητες  και να μην ανησυχείτε πάρα πολύ για θαμπάδες.  Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφική σας μηχανή στηρίζεται καλά χρησιμοποιώντας τρίποδο, μονόποδο ή εξάρτημα beanbag για να μην έχτε κουνημένες φωτογραφίες.

Εάν ο λαγός τρέχει , όμως, θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ταχύτητα διαφράγματος για να παγώσετε τη δράση και εγώ θα στόχευα για τουλάχιστον 1/500s. Η τιμή διαφράγματος σας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αλλά στοχεύω για  f/8.  Θέλω ένα ωραίο βάθος τοπίου που θα καλύπτει τα μάτια του λαγού, το κεφάλι και το σώμα, χωρίς να αποσπάται ακατάστατα η προσοχή από το εστιασμένο φόντο.

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα χρειαστείτε είναι η υπομονή. Τα άγρια ζώα δεν αποδίδουν στην κάμερα όταν το θέλετε, γι αυτό εάν επιθυμείτε φωτογραφίες υψηλού επιπέδου  θα πρέπει να επιμείνετε. Πάνω από όλα όμως, διασκεδάστε το και αν ακόμη   δεν πάρετε τις φωτογραφίες, θα έχετε τουλάχιστον δαπανήσει χρόνο παρακολουθώντας ένα από τα πιο συναρπαστικά ζώα. 

Μια καλή φωτογραφική μηχανή και ένας καλός φακός στοιχίζουν, αλλά μην πανικοβάλεστε. Μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένες σε πολύ καλές τιμές. Αλλά και πάλι  μην στεναχωριέστε, πάρτε μια απλή φωτογραφική μηχανή με αυτόματες επιλογές. Δεν θα βγάλετε μια φωτογραφία για βραβείο, αλλά θα είναι δική σας……

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα