Αρχική iHunt.gr ΚΥΠΡΟΣ : Εκατοντάδες υποθέσεις του Ταμείου Θήρας δεν καταλήγουν δικαστήριο

ΚΥΠΡΟΣ : Εκατοντάδες υποθέσεις του Ταμείου Θήρας δεν καταλήγουν δικαστήριο

από iHunt Team
horis_titlo

Δεν παρακολουθούνται σωστά οι υποθέσεις παραβάσεων και οι περιπτώσεις καταδίκης προσώπων, ανέφερε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας. Πέραν των 500 καταγγελιών τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνει, δεν κατέληξαν στα δικαστήρια. Επιπλέον, διαπιστώθηκε μη έγκαιρη κατάθεση των εισπράξεων στην τράπεζα και μη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων που αφορούν τις εισπράξεις, καθώς επίσης και μη έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών στις περιπτώσεις εξωδίκων.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο γενικός ελεγκτής, για την παρακολούθηση των υποθέσεων που αφορούν παραβάσεις των προνοιών του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου, της εξέλιξης των υποθέσεων καθώς και των περιπτώσεων καταδίκης προσώπων, τηρείται μηχανογραφημένο μητρώο καταχώρισης των υποθέσεων, το οποίο ωστόσο δεν ενημερώνεται κατάλληλα. Το μητρώο παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζονται φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω της μη έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσής του με τις σχετικές πληροφορίες.
 
Από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως από τις 747 υποθέσεις, από το 2003 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, 548 υποθέσεις, από το 2003 μέχρι το Ιούλιο του 2015, είναι καταχωρισμένες στο μηχανογραφημένο μητρώο με την ένδειξη «Καταγγελία», δηλαδή ότι έγινε καταγγελία στην Αστυνομία αλλά δεν έχει προχωρήσει η κατηγορία στο δικαστήριο.
 
Από δειγματοληπτικό έλεγχο στις διερευνήσεις δύο θηροφυλάκων εντοπίσθηκαν υποθέσεις που ενώ είχαν εκδικασθεί από το 2009, στο μηχανογραφημένο σύστημα δεν ήταν καταχωρισμένη η καταδίκη. Οι κυνηγοί αυτοί δεν κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για να ανανεώσουν την άδεια κυνηγιού τους και δεν μπλοκαρίστηκαν στο σύστημα, με αποτέλεσμα να ανανεώσουν την άδεια κυνηγιού τους για τα επόμενα έτη. 
 
Προβλήματα εντοπίστηκαν και σε θέματα εισπράξεων. Από δειγματοληπτικό έλεγχο υποθέσεων που επιλέχθηκαν από τις καταστάσεις των εισπράξεων των επαρχιακών δικαστηρίων, οι οποίες αποστέλλονται στο ταμείο, προέκυψαν τα ακόλουθα:
 
-Δύο υποθέσεις δεν έχουν εντοπιστεί στο μηχανογραφημένο σύστημα. 
-Τέσσερις υποθέσεις δεν έχουν εντοπιστεί στα μητρώα παρακολούθησης. 
-Για μία υπόθεση δεν ήταν ενημερωμένο το σχετικό μητρώο παρακολούθησης με την είσπραξη από το δικαστήριο.
 
Ο γενικός ελεγκτής για την καλύτερη παρακολούθηση των υποθέσεων συστήνει να εφαρμόζονται οι καθορισμένες διαδικασίες για διασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης ενημέρωσης του μηχανογραφημένου συστήματος και των χειρόγραφων μητρώων και να προωθηθεί η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να ζητείται από τους παρανομούντες κυνηγούς η προσκόμιση της απόδειξης εξόφλησης του οφειλόμενου προστίμου ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην παρακολούθηση των σχετικών επιμορφωτικών μαθημάτων για την ανανέωση της άδειας κυνηγιού, μετά από κάποιο παράπτωμα.
 
Εκτροφή περδικιών
 
Ο γενικός ελεγκτής παρατήρησε, ακόμα, πως το συνολικό κόστος εκτροφής περδικιών στο εκτροφείο του ταμείου στο Σταυροβούνι, κατά το έτος 2015, υπολογίζεται σε περίπου 429.258 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 6,73 ευρώ ανά περδίκι. Το κόστος αγοράς περδικιών από ιδιώτες προμηθευτές ανέρχεται σε 4,08 ευρώ ανά περδίκι. Στη βάση των πιο πάνω, η εκτροφή περδικιών από το ταμείο φαίνεται να στοιχίζει 2,65 ευρώ (ή ποσοστό 65%) ανά περδίκι περισσότερα σε σχέση με το κόστος αγοράς ανά περδίκι από ιδιώτες. Στον υπολογισμό του κόστους δεν λήφθηκε υπόψη το διοικητικό κόστος των κεντρικών γραφείων.
«Το ταμείο θα πρέπει να μελετήσει το θέμα και, εφόσον απαιτείται, να εξεύρει προσωρινούς τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας του εκτροφείου περδικιών στο Σταυροβούνι, μέχρι και την ολοκληρωτική διευθέτηση του θέματος με την αύξηση της δυναμικότητας του εκτροφείου όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν», σημειώνει ο γενικός ελεγκτής. 
 
Πηγή: http://politis.com.cy/

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα