Αρχική iHunt.gr ΚΥΠΡΟΣ: Η ΚΟΚ και το ενδημικο θηραμα

ΚΥΠΡΟΣ: Η ΚΟΚ και το ενδημικο θηραμα

από iHunt Team
chukar

demobanner

 Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου & Διαχείρισης Άγριας Ζωής και προς την Υπηρεσία Θήρας, από ομάδα κυνηγών (η σύνταξη κατέχει τα ονόματά τους).

 

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο Τύπο του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2013 ότι υπάρχει εισήγηση από την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου για έναρξη του κυνηγίου ενδημικού θηράματος στις 27 Οκτωβρίου 2013 και λήξη στις 22 Δεκεμβρίου 2013 και ότι συγκατατίθεται και η Υπηρεσία Θήρας στην πιο πάνω εισήγηση.

 Θεωρούμε απαράδεκτη την εισήγηση της ΚΟΚ η οποία πολύ πιθανό να μην έχει ζητήσει τη γνώμη των κυνηγών για αυτό το θέμα, αλλά την έχει κάνει αυθαίρετα, ίσως λόγω κάποιων παρωχημένων προσωπικών απόψεων ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ή και λόγω σκοπιμοτήτων.  Θα θέλαμε να μάθουμε αν η ΚΟΚ με επιστολή της προς όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους ζήτησε την άποψή τους για το πιο πάνω σοβαρό θέμα. Αν όχι, τότε υπάρχει σοβαρότατο θέμα επικοινωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΚ με τους κυνηγετικούς συλλόγους που είναι μέλη της και πρέπει να τύχει διερεύνησης. Άξιον απορίας είναι και η αποδοχή από την Υπηρεσία Θήρας της πιο πάνω εισήγησης.    

 

Κατ’ αρχήν υπάρχουν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες τον μήνα Οκτώβριο που δυσκολεύουν πάρα πολύ τους κυνηγούς και τα κυνηγετικά σκυλιά. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου που μας ανάγκασαν στις 8:30 το πρωί να επιστρέψουμε στα σπίτια μας για να μην πάθουμε θερμοπληξία εμείς ή και τα σκυλιά μας.

 

Η δεύτερη και εξίσου απαράδεκτη εισήγηση για να σταματήσει το κυνήγι στις 22 Δεκεμβρίου παρεμποδίζει τους κυνηγούς που θα είναι με άδεια μόνο τις μέρες των εορτών να χαρούν το αγαπημένο τους άθλημα με τις ιδανικές συνθήκες. Με τη λογική που χρησιμοποίησαν καλύτερα είναι να σταματήσουμε παντελώς το κυνήγι και να καταργήσουμε το άθλημα για να πολλαπλασιαστεί το θήραμα. 

Στη γειτονική Κρήτη δίνονται 48 εξορμήσεις (Σάββατο – Κυριακή – Τετάρτη) και δεν έχουν πρόβλημα εξαφάνισης του θηράματος, παρόλο που έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα λαθροθηρίας. Η λύση αν θέλουμε να αυξηθεί το θήραμα είναι να καταπολεμήσουμε με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο:

 

α) τη λαθροθηρία

β) τα τρωκτικά

γ) τα κορακοειδή και

δ) την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς. 

Θεωρούμε ότι το κυνήγι του ενδημικού θηράματος θα ήταν καλύτερα να γίνεται από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15  Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και τις αλλαγές στις εποχές λόγω των κλιματικών αλλαγών. Μια σύγχρονη ομοσπονδία θα πρέπει να έχει μια λειτουργική ιστοσελίδα όπου θα μπορεί να παίρνει και απευθείας τις απόψεις των εγγεγραμμένων κυνηγών (αυτούς που έχουν ανανεώσει τις άδειές τους).

 

Πηγή : http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-epistoles/441/151813/i-kok-kai-to-endimiko-thirama#sthash.QGlAoIRE.q3yhfc5k.dpuf

 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα