Αρχική iHunt.gr ΚΥΠΡΟΣ: Μέτρα για τις αλεπούδες λαμβάνει η Υπηρεσία Θήρας

ΚΥΠΡΟΣ: Μέτρα για τις αλεπούδες λαμβάνει η Υπηρεσία Θήρας

από iHunt Team
metra-gia-tis-alepoudes-lamvanei-i-ypiresia-thiras

demobanner

Λευκωσία: Μέτρα διαχείρισης και ελέγχου των πληθυσμών της αλεπού λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να μην παρουσιαστεί αυξητική τάση στο είδος. Τα μέτρα λαμβάνονται από τις 5 Ιανουαρίου 2016 μετά τη δημοσίευση σχετικού διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας από πλευράς του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Παντελή Χατζηγέρου.
 
Στο διάταγμα καταγράφονται οι τρόποι ελέγχου του πληθυσμού των αλεπούδων, με παγίδες και χρήση πυροβόλων όπλων υπό προϋποθέσεις.
 
Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι κυνηγοί και γεωργοκτηνοτρόφοι που επιθυμούν να θηρεύουν αλεπούδες μπορούν να το κάνουν νοουμένου ότι είναι κάτοχοι ανανεωμένης άδειας κυνηγίου και θα συνοδεύονται από θηροφύλακα.
 
Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας θα χρησιμοποιούν παγίδες για σύλληψη αλεπούδων και θα κάνουν χρήση πυροβόλων ή αεροβόλων όπλων για θήρευση αλεπούδων σε περιοχές όπου:
 
α) θα παρατηρείται αυξημένος αριθμός αλεπούδων,
β) θα υφίστανται έντονα παράπονα από πολίτες για ζημιές σε οικόσιτα ζώα,
γ) ο έλεγχος του πληθυσμού της αλεπούς επιβάλλεται για σκοπούς προστασίας της άγριας ζωής.
 
Οι αλεπούδες που θα συλλαμβάνονται θα τυγχάνουν χειρισμού μετά από συνεννόση με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
 
Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας εκδίδει άδειες χρήσης εγκεκριμένων ειδών παγίδων σε μέλη κυνηγετικών συλλόγων ή άλλων οργανωμένων συνόλων, γεωργοκτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για σύλληψη αλεπούδων υπό όρους οι οποίοι θα καθορίζονται στην άδεια.
 
Επίσης, στα ίδια πρόσωπα εκδίδονται άδειες θήρευσης αλεπούδων υπό όρους με τη χρήση πυροβόλων όπλων, νοουμένου ότι είναι κάτοχοι ανανεωμένης άδειας κυνηγίου και θα συνοδεύονται από θηροφύλακα.
 
Οι αλεπούδες που θα ανευρίσκονται νεκρές ή θα θανατώνονται βάσει των πιο πάνω μέτρων διαχείρισης θα μεταφέρονται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για νεκροψία για σκοπούς ελέγχου ασθενειών.
 
Πριν την έκδοση διατάγματος, έγινε γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής στον υπουργό Εσωτερικών, από τον πρόεδρό της Κώστα Χατζηπαναγιώτου, διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος.  
 
Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι η πληθυσμιακή κατάσταση του είδους και συγκεκριμένα ο ακριβής αριθμός των αλεπούδων είναι αδύνατο να υπολογιστεί λόγο της βιολογίας του είδους (νυκτόβιο, κρυπτικό).
 
Παρόλα αυτά, τονίζεται, μέσω των ετήσιων νυχτερινών καταμετρήσεων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, οι οποίες διεξάγονται δύο φορές το χρόνο, αλλά και μέσω παραπόνων που θα λαμβάνει η Υπηρεσία από πολίτες, θα αντλούνται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αυξομείωση της πληθυσμιακής κατάστασης και ως επακόλουθο η Υπηρεσία Θήρας θα μπορεί να επέμβει όπου κρίνεται αναγκαίο για έλεγχο του πληθυσμού.
 
Επίσης, σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη ελέγχου του πληθυσμού της αλεπούς, όπως αλυκές και άλλοι υγρότοποι, για σκοπούς διαχείρισης και προστασίας άλλων ειδών, θα λαμβάνονται μέτρα ελέγχου του πληθυσμού όποτε κρίνεται αναγκαίο.
 
Τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα πρέπει να κοινοποιούνται στην Επιστημονική Επιτροπή κάθε τρεις μήνες, ώστε η Επιστημονική Επιτροπή να είναι σε θέση να προβαίνει στην κατάλληλη διαμόρφωση της θέσης της για το θέμα της διαχείρισης του πληθυσμού της αλεπούς.
 
Τα μέτρα που προτείνονται στην γνωμοδότηση για τη διαχείριση του πληθυσμού της αλεπούς τέθηκαν σε εφαρμογή μόνο για ένα χρόνο και αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα γίνει επαναξιολόγηση τους από την Επιστημονική Επιτροπή.
 
Ανησυχούν οι Οικολόγοι για το διάταγμα
 
Την ανησυχία του για το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών για το κυνήγι της αλεπούς εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρά το γεγονός ότι κατανοεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αλεπούδων, που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον. 
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, η πλειοψηφία της Βουλής, με απόφασή της το 2014, αφαίρεσε την αλεπού από τα προστατευόμενα  είδη με το  πρόσχημα ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός της, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια πλήρης επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει αυτό τον ισχυρισμό. 
 
Όπως επισημαίνει, το αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πολιτικής απόφασης ήταν να αναθεωρηθεί το 2015 ο νόμος περί προστασίας και διαχείρισης αγρίων πτηνών και θηραμάτων του 2003 και να επιτρέπει στο Ταμείο Θήρας να παρεμβαίνει στη φύση μειώνοντας απερίσκεπτα τον πληθυσμό των αλεπούδων.
 
«Ως αποτέλεσμα αυτού, είδαμε τους τελευταίους μήνες πολλούς, δήθεν κυνηγούς, να επιδεικνύουν ως τρόπαιο σκοτωμένες αλεπούδες ή να ανεβάζουν στο διαδίκτυο σκηνές από βασανισμό αλεπούδων», αναφέρει ο κ. Περδίκης. 
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον υπουργό Εσωτερικών και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας,  έστω και την υστάτη, να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μη χειροτερέψει αυτή η κατάσταση  που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και τους ευσυνείδητους κυνηγούς.
 
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα