
- Η υποβάθμιση των περιοχών φωλεοποίησης και του πλησίον θαλάσσιου χώρου, λόγω παράκτιων κατασκευών (κτίσματα, μαρίνες ) και οχλήσεων από τουριστικές δραστηριότητες ( φώτα, οχήματα, ομπρέλες, ταχύπλοα κ.α.)
- Επιπτώσεις από αλιευτικές δραστηριότητες. Το 80 % των ατόμων που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνών στη Γλυφάδα έφερε τραύματα που οφείλονταν σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σε σκόπιμη κακοποίηση ( Panagopoulos et al. 2003) .
- Θήρευση ( κυρίως αυγών ). Γίνεται κυρίως από αλεπούδες , στις περιοχές ωοτοκίας της Πελοποννήσου , σε ποσοστό φωλιών που ξεπερνά το 40%.
Η μόνη ίσως παραχώρηση που θα μπορούσαμε να δεχθούμε είναι να υπάρξει σχετική απαγόρευση σε μία ζώνη 30 μέτρων από το σκάσιμο του κύματος αφού η καρέτα-καρέτα όπως υποστηρίζεται και από τις ίδιες τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις αλλά και από την μελέτη αναπαράγεται και φωλεοποιεί από 8 έως 15 μέτρα από το σκάσιμο του κύματος. Η Ομοσπονδία μας σκέφτεται σοβαρά την προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ανατροπή του εν τη γένεσή εθνικού εγκλήματος στην συγκεκριμένη περιοχή.
Κώστας Μαρκόπουλος, Πρόεδρος Γ΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου