Αρχική iHunt.gr Λαθροθηρια στα Κρι-Κρι

Λαθροθηρια στα Κρι-Κρι

από iHunt Team
cri-cri

Print Friendly, PDF & Email
demobanner


Ανελέητο κυνήγι έχει εξαπολύσει ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας στον νομό Χανίων εναντίον του σπάνιου ενδημικού κρητικού αιγάγρου, του γνωστού Κρι κρι, που απειλείται πλέον με εξαφάνιση. Αδίστακτοι λαθροθήρες εισβάλλουν στα δύσβατα μονοπάτια του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς, στα Λευκά Ορη, και εξοντώνουν με καραμπίνες το ζώο-σύμβολο της Κρήτης, «τ’ αγρίμι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς καταγγέλλουν στη Real planet ότι το κύκλωμα διαθέτει οχήματα και κρύπτες με όπλα μέσα στο βουνό και διοχετεύει το κρέας των Κρι κρι σε επιλεγμένες ταβέρνες των Χανίων, καθώς και σε ορισμένες ταβέρνες με κρητική κουζίνα στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οι τιμές του πανάκριβου εδέσματος στην αγορά κυμαίνονται από 40 ευρώ έως και τα 70 ευρώ το κιλό.

elea1

«Έθιμο» το κυνήγι

«Δυστυχώς το κυνήγι του αίγαγρου ξεκίνησε από έθιμο. Στις χαρές οι Κρητικοί σκότωναν ένα αγρίμι για το καλό», αναφέρει στην «R» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, υπογραμμίζοντας: «Δυστυχώς, πλέον αυτό το έθιμο έχει μετατραπεί σε ένα ασύδοτο κυνήγι. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το παράνομο κυνήγι του αιγάγρου, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του είδους να παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με το παρελθόν». 

Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα διαχείρισης, ο πληθυσμός του αγριμιού θεωρείται απειλούμενος. Πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι τα Κρι κρι αριθμούν μόλις 600 άτομα, όταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπολογίζονταν σε μερικές χιλιάδες και ζούσαν σε όλες τις οροσειρές της Κρήτης. «Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε τη δράση αυτών των ανθρώπων, εκτιμούμε ότι τα νεκρά ζώα που διοχετεύουν στην αγορά παράνομα ξεπερνούν τα 100 κάθε χρόνο», επισημαίνει ο Π. Λυμπεράκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «R» από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το κύκλωμα, οι λαθροθήρες μεταφέρουν νύχτα τα όπλα μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια του φαραγγιού της Σαμαριάς και τα κρύβουν σε αυτοσχέδιες κρύπτες μέσα στο βουνό. Στη συνέχεια, οι αδίστακτοι κυνηγοί εισβάλλουν στον δρυμό από κάποιο αφύλακτο σημείο και εξολοθρεύουν τα ζώα ανενόχλητοι. 

elea2

Η τεχνική τους

Συνήθως, η ομάδα των κυνηγών απαρτίζεται από δύο άτομα: Ο ένας αναλαμβάνει να μεταφέρει τα όπλα και ο άλλος τα σκοτωμένα ζώα. 

Επιδίωξή τους είναι να μην πιαστούν επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές μαζί με τα όπλα και τα θηράματα. Επιπλέον, «προκειμένου να καμουφλάρουν τα γδαρμένα αγρίμια, τα μαδάνε μέσα στον δρυμό και πετούν τα απομεινάρια (εντόσθια, τομάρια και κέρατα) ώστε να μην κινούν υποψίες», εξηγεί ο βιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν, ειδικός συνεργάτης του WWF Ελλάς στην Κρήτη. 

«Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση που πιαστούν από τις Αρχές, μπορούν να τα παρουσιάσουν ως οικόσιτα κατσίκια, καθώς τα δύο σφάγια έχουν εξαιρετική ομοιότητα», καταλήγει. 

Εν τω μεταξύ, ο άλλος λαθροκυνηγός επιστρέφει στην κρύπτη και κρύβει τα όπλα, ώστε όταν γίνει αντιληπτός από τους δασοφύλακες να μπορεί να ισχυριστεί ότι χάθηκε μέσα στον δρυμό. Οσον αφορά τον τρόπο που το παράνομο κρέας καταλήγει στις τοπικές ταβέρνες και τα εστιατόρια των βορείων προαστίων της Αθήνας, οι ασύδοτοι κυνηγοί έχουν εφεύρει ακόμα μία «πατέντα»: 

Προμηθεύονται πλαστικά φορητά ψυγεία -cooler-, ρίχνουν μέσα τ’ αγρίμι, το καλύπτουν με παγάκια έτσι ώστε να μη μυρίζει το κρέας και αποστέλλουν το εκλεκτό δέμα με το πλοίο της γραμμής. Μάλιστα, τυλίγουν με ταινία το ψυγείο με την ένδειξη «εύθραυστο», για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ελλιπής η φύλαξη 

Στο μεταξύ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη φύλαξη του εθνικού δρυμού από τις Αρχές. Το δασαρχείο Χανίων διαθέτει 6 μόνιμους δασοφύλακες, οι οποίοι -μαζί με τον εθνικό δρυμό Σαμαριάς- έχουν υπ’ ευθύνη τους τη φύλαξη των δασών ολόκληρου του νομού. Ωστόσο, στο φαράγγι της Σαμαριάς εργάζονται άλλοι 20 φύλακες, που όμως φροντίζουν μόνο για την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών. Ο Φορέας Διαχείρισης, από την άλλη, έχει στη διάθεσή του δύο οχήματα, 3 μόνιμους φύλακες και 4 εποχικούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία του οικοσυστήματος. 

«Βέβαια, ακόμα και έτσι, η φύλαξη του αιγάγρου είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που δεν είναι προσβάσιμα για να μπορείς να τα ελέγξεις», σημειώνει ο Π. Λυμπεράκης. Για τον λόγο αυτό οι ιθύνοντες προτίθενται να πραγματοποιήσουν πτήσεις με αεροπλάνο πάνω από τον εθνικό δρυμό, έτσι ώστε να αποκτήσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα από ψηλά για την κατάσταση του αιγάγρου στο φαράγγι. Οι πτήσεις αυτές ίσως ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

Πηγή: real.gr


Σχετικά Άρθρα

2 σχόλια

ΛΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 11 Σεπτεμβρίου, 2012 - 14:30

Μεγαλύτερο πρόβλημα και από

Μεγαλύτερο πρόβλημα και από τη λαθροθηρία είναι το μπαστάρδεμα του είδους με τις κοινές άγριες κατσίκες(την καταστροφή της Κρήτης μαζί με τους κατσίγαρους) που βόσκουν ανεξέλεκτα στα Λευκά Όρη και σε όλους τους τόπους διαβίωσης του αγριμιού, ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζευγαρώνουν τα δύο πολύ συγγενικά είδη μεταξύ τους και να μην υπάρχουν πλέον πολλά καθαρόαιμα αγρίμια στο γονότυπο, παρά μόνο στο φαινότυπο(φαίνονται δηλαδή σαν κρι-κρι αλλά δεν είναι). Ακόμα και διερχόμενος το φαράγγι της Σαμαρειάς είναι πιθανόν να δει κάποιος κατσίκα να σέρνει “κρι-κρακια” και όχι κατσικάκια. Και όπως αναφέρουν βοσκοί, ορειβάτες κτλ μπορεί να δει κανείς και κρι-κρι θηλυκό να σέρνει “κατσικάκια”.

Αυτό το μπαστάρδεμα του είδους είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τη λαθροθηρία και προφανώς μεγαλύτερη απειλή για το αγρίμι.

Υ.Γ1. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ με τη λαθροθηρία που γίνεται. Σαφώς και διαφωνώ.

Υ.Γ2. Τα μόνα σίγουρα καθαρόαιμα κρι-κρι είναι αυτά που εκτρέφονται στο νησί Θοδωρού στον κόλπο των Χανίων,

Υ.Γ3. Το κρι-κρι ζούσε και ζει μόνο στα Λευκά Όρη των Χανίων. Ποτέ δε ζούσε στις άλλες οροσειρές της Κρήτης όπως λέει το άρθρο.

panost 12 Σεπτεμβρίου, 2012 - 06:37

Αυτά ομολογώ ότι δεν τα ήξερα

Αυτά ομολογώ ότι δεν τα ήξερα….Μα επιτρέπεται να βόσκουν κατσίκια μέσα στο Δρυμό ενώ ξέρουν ότι υπάρχουν μέσα κρι-κρι?????? Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος? Μάλλον πάμε για υβριδισμό…

Τα σχόλια είναι κλειστά

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα