Αρχική iHunt.gr Λογισμικο βρισκει τι ζωα υπαρχουν στο δασος

Λογισμικο βρισκει τι ζωα υπαρχουν στο δασος

από iHunt Team
dasos

demobanner

 Μια νέα τεχνολογία που αναγνωρίζει τα ζώα αναλύοντας ηχογραφήσεις ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο.

 

Το επίτευγμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό γιατί καθιστά δυνατή την αναγνώριση των ειδών που ζουν στα τροπικά δάση σε ελάχιστο χρόνο.

 Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες έπρεπε να ακούσουν ηχογραφήσεις ωρών για να αναγνωρίσουν τους ήχους των ζώων.

 

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ερευνητής έπρεπε να ακούσει 50.000 ηχογραφήσεις διάρκειας ενός λεπτού η κάθε μια, θα χρειαζόταν συνολικά 833 ώρες, χωρίς επαναλήψεις ή παύσεις.

 

Το νέο λογισμικό συρρικνώνει τη διάρκεια της διαδικασίας της ταυτοποίησης στη μια ώρα. 

Χρησιμοποιώντας δείγματα διαφορετικών ήχων ζώων το λογισμικό δημιουργεί μια «ακουστική υπογραφή» των ειδών.

 

Η μόνη πρόκληση είναι τα είδη που δεν κάνουν ήχους, ωστόσο υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ζώων –πτηνά, αμφίβια, θαλάσσια θηλαστικά, έντομα-, τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα μέσω της νέας τεχνολογίας.

 

Σε πολλά δάση σήμερα οι επιστήμονες στήνουν αυτόματες συσκευές ηχογράφησης που καταγράφουν τους ήχους στο περιβάλλον για λίγα λεπτά κάθε μια ώρα.

 Το λογισμικό, που λειτουργεί σε ζωντανό χρόνο, αναγνωρίζει τα είδη που βρίσκονται στο δάσος εκείνη τη στιγμή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν σε βάθος χρόνου την κατανομή των ειδών.

 

ΠΗΓΗ: econews.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα