Αρχική iHunt.gr Μήπως το κυνήγι αποτελεί τύχη για τα είδη, ακόμη και για αυτά που απειλούνται;

Μήπως το κυνήγι αποτελεί τύχη για τα είδη, ακόμη και για αυτά που απειλούνται;

από iHunt Team
kinigoi

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το κυνήγι βάλετται και χρειάζεται την υποστήριξή σου. Κάνε κλίκ στο σύνδεσμο που ακολουθεί http://www.opengov.gr/minenv/?p=9520#comments και κάνε το σχόλιο σου στηρίζωντας την κυνηγετική δραστηριότητα (η διαβούλευση θα κλείσει το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018). Ακολουθεί το σχόλιο του Αντιπροέδρου της ΚΣΕ κ. Γιώργου Αραμπατζή :
 
“Οι μελέτες και οι επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει τελευταία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τόσο πάνω στα μεταναστευτικά είδη, όσο και στα επιδημητικά, όλες ενισχύουν τη δήλωση που έχει γίνει πριν το 2000 από το I.U.C.N. «η χρήση των άγριων βιολογικών πόρων, υπό τον όρο να είναι αειφόρος, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στην υπηρεσία διατήρησης της φύσης, διότι τα κοινωνικά και οικονομικά αβαντάζ που απορρέουν, ωθούν τους χρήστες στο να διατηρήσουν αυτούς τους πόρους».
 
Βασιζόμενοι πάνω σε αυτές τις πολυπληθείς μελέτες που έγιναν σε διάφορα είδη οικοσυστημάτων, σε ορεινά, σε ανοικτούς χώρους, σε δασωμένους χώρους, αλπικούς, παραθαλάσσιους κ.λ.π., όλες οι μελέτες οδηγούν μετά βεβαιότητος ότι:
 
1.Το κυνήγι δεν αποτελεί υποχρεωτικά μία απειλή για τα θηρεύσιμα είδη
 
2.Το κυνήγι μπορεί να συμβάλει στην καλή διατήρηση της κατάστασης των θηρεύσιμων ειδών
 
3.Η προστασία ενός είδους δεν εμποδίζει την παρακμή του
 
4.Το κυνήγι μπορεί να προκαλέσει ένα θετικό αντίκτυπο πάνω στα μη θηρεύσιμα είδη και επάνω σε άλλους τομείς της βιοποικιλότητας.Όλα αυτά δείχνουν ότι το κυνήγι είναι θετικό για τα είδη που αφορούν αυτή τη δραστηριότητα, τα θηρεύσιμα, αλλά είναι θετικό και για τα μη θηρεύσιμα είδη, που ζουν σε αυτούς τους χώρους που γίνεται κυνήγι.
 
Πράγματι, οι κυνηγοί εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει εργαλεία διαχείρισης πολύ δουλεμένα. Σχεδιασμός στοχευμένων διαχειριστικών μελετών, καταμετρήσεις ειδών, βελτίωση βιοτόπων, όρια κάρπωσης, προστασία με θηροφύλακες, κ.λ.π., όλα αυτά έχοντας πάντα σαν βασική αρχή την «Αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων».
 
Έρχεται όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάζει στην άκρη τα επικίνδυνα μιας «φιξ διατήρησης», “conservation fixiste” η οποία ΔΕΝ έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στηρίζει πλέον μία νέα αντίληψη για την προστασία της φύσης. «Εντούτοις, το να επιτραπεί το κυνήγι ενός είδους, μπορεί να αποτελέσει μία πολύ δυνατή προτροπή διαχείρισης των οικοτόπων και να έχει επιρροή πάνω στους αρνητικούς παράγοντες που προκαλούν παρακμή του πληθυσμού, συμβάλλοντας έτσι στο στόχο του να αποκαταστήσει τον πληθυσμό σε κατάσταση ευνοϊκής διατήρησης». Ε.Ε. Οδηγός Εφαρμογής της 79/409/ΕΟΚ σελ. 29Άρα η θήρα αδιαμφισβήτητα αποτελεί διαχειριστικό εργαλείο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Όποιος θέλει να αγνοήσει ή αντιτίθεται στην ανωτέρω επιστημονική θέση, αντιτίθεται ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος για ιδιοτελείς σκοπούς υποδαυλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
 
Γιώργος Αραμπατζής
Αντιπρόεδρος Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος”

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

1 σχόλιο

woodcock 10 Νοεμβρίου, 2018 - 15:46

η αληθεια ειναι οτι οποιος
η αληθεια ειναι οτι οποιος δεν ασχολειτε με το κυνηγι το βλεπει αστειο, ωμος δεν ειναι.Οσοι περισσοτεροι βρισκομαστε στην υπαιθρο τοσο το καλυτερο, οι κυνηγοι πρεπει να γινουν οι ιδιοι θεματοφυλακες της προστασιας της φυσης. Ομως για να γινει αυτο θα πρεπει να αποκτισουμε μια διαφορετικη κουλτουρα μακρια απο μικροσυμφεροντα, και φυσικα να πεισουμε οτι μπορουμε ακομα και τους πιο δυσπιστους. Πως ωμος να γινει αυτο οταν οι [δειχτες] μεσω inrernet περνουν και δινουν. ΚΥΝΗΓΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. καλα και ασφαλη κυνηγια σε ολους.

Τα σχόλια είναι κλειστά

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα