Αρχική iHunt.gr Μαζική δηλητηρίαση όρνεων στο Οροπέδιο Λασιθίου

Μαζική δηλητηρίαση όρνεων στο Οροπέδιο Λασιθίου

από iHunt Team
gypasdiliti5

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα δηλητηριασμένα δολώματα αλλά για μεγαλύτερο πτώμα εμποτισμένο με δηλητήριο
 
Πληροφορίες σχετικά με την πρωτοφανή αυτή υπόθεση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Οροπέδιο Λασιθίου ζητούν ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και το LIFE Against Poison Crete . 
 
Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Πέμπτης, έφθασαν στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης δύο όρνια από το Οροπέδιο Λασιθίου.
 
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
 
“Το ένα είχε εντοπιστεί μέσα στον Αβρακόντε και το δεύτερο μέσα στον Άγιο Γεώργιο, πολύ κοντά δηλαδή το ένα με το άλλο. Και τα δύο ήταν ξεκάθαρα δηλητηριασμένα. Το ένα δυστυχώς δεν τα κατάφερε, το δεύτερο χάρη στην άμεση επέμβαση του προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Σπυριδάκη, πήρε α’ βοήθειες στο Λασίθι και μεταφέρθηκε άμεσα στο Ηράκλειο και από εκεί στην ΑΝΙΜΑ.  Πρόκειται ξεκάθαρα για περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης, και μάλιστα πολύ σοβαρό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν δηλητηριαστεί και άλλα ζώα, όπως μας ενημέρωσαν σήμερα το πρωί από την περιοχή.
 
Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες από μικρά κομμάτια κρέατος) αλλά για μεγαλύτερο πτώμα εμποτισμένο με δηλητήριο ή πολλά δηλητηριασμένα ζώα νεκρά, τα οποία καταναλώθηκαν από τα όρνια και δηλητηριάστηκαν. Στην περιοχή θεάθηκαν και άλλες σκάρες, ήδη 3 σήμερα έπεσαν σε διάφορα σημεία του Οροπεδίου. Οι θηροφύλακες προσπαθούν να τα εντοπίσουν προκειμένου να τους παράσχουν α’ βοήθειες, πολύ φοβούμαστε όμως ότι εάν δεν πέσουν κοντά σε κατοικημένη περιοχή δεν θα εντοπιστούν εύκολα.
 
Εφιστούμε την προσοχή, ιδιαίτερα όσοι βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, ειδικά από την πλευρά του Καθαρού και του Ομαλού Βιάννου ή και του Λιμνάκαρου, εάν εντοπίσετε οτιδήποτε ύποπτο/περίεργο να ενημερώσετε άμεσα τη θηροφυλακή, τη δασική υπηρεσία, την αστυνομία ή και τον δήμο. Επίσης εάν εντοπίσετε όρνιο να έχει προσγειωθεί στο έδαφος και να εμφανίζει σημάδια δηλητηρίασης (έμετο, σπασμούς, πεσμένο κεφάλι και υποτονική συμπεριφορά) καλέστε άμεσα για συμβουλές α’ βοηθειών είτε στην ΑΝΙΜΑ 2109510075 είτε στο ΜΦΙΚ 6972279889.
 
Η Ντάικα με τον Σπύρο έκαναν αυτοψία κοντά στο διάσελο προς Λιμνάκαρο, χωρίς να εντοπίσουν κάτι σοβαρό.
 
Πηγή : https://www.cretalive.gr

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα