Αρχική iHunt.gr Μεγαλος Ισπανικος Ιχνηλατης

Μεγαλος Ισπανικος Ιχνηλατης

από iHunt Team
ispanikos1

demobanner

 

Μεγάλος Ισπανικός Ιχνηλάτης (Sabueso Esranol de Monte) 

Γενική εμφάνιση

  • Κοντόχοντρος και μακρύς σκύλος, με γερή και δυνατή κατασκευή, που δείχνει την αίσθηση ισορροπίας και σταθερότητας. Γλυκιά και ήρεμη έκφραση, με πολύ καλή συμπεριφορά στη σχέση του με τους ανθρώπους.
  • Κεφάλι μεγάλο και βαρύ, με λίγες ζάρες κάτω απ’τα μάτια και τα μάγουλα. Ινιακή προεξοχή ελαφρώς έντονη. Stop έντονο. Κρανίο πλατύ και στρογγυλό. Μουσούδα μακριά και ίσια. Μύτη σκούρα καφέ, τετράγωνη με ρουθούνια ανοιχτά. Χείλια κρεμαστά. Μάτια σκούρα ή ανοιχτά, στρογγυλά και μεγάλα. Αυτιά φυτρωμένα στη γραμμή των ματιών και προς τα πίσω, μακριά.
  • Ουρά χοντρή στη βάση, στρογγυλή, λεπταίνει στην άκρη. Το μάκρος της ξεπερνάει λίγο την ακμή της ιγνύος. Στέκεται σαν σπάθα.
  • Τρίχωμα κοντό και λαμπερό. Χρώμα άσπρο με κόκκινα ή μαύρα μπαλώματα σκορπισμένα σ’ όλο το σώμα.
  • Ύψος για το αρσενικό 52-57 om και για το θηλυκό 48-53 cm. Βάρος 25 κιλά περίπου.

Ιστορικά στοιχεία

 

Είναι κατ’ ευθείαν απόγονος του Μαστίφ των Κελτών, οι οποίοι κατά τον 8° αιώνα και μετά έφτασαν και στην Ισπανία. Η γενική του εμφάνιση δείχνει ένα ιχνηλάτη τύπου Σαιντ Υμπέρ. Η ράτσα υπάρχει από τον 16° αιώνα, και αναφέρεται σε κυνηγετικά συγγράμματα της εποχής. Αναπτύχθηκε από τότε στην Ιβηρική Χερσόνησο και παρέμεινε μέχρι σήμερα καθαρόαιμη ράτσα.

 Κυνηγετικά χαρακτηριστικά – ιδιοσυγκρασία

 

Παλιά κυνηγούσε σε μεγάλες αγέλες στα παραδοσιακά κυνήγια με άλογα, το ελάφι, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο, το λύκο, την αρκούδα. Το μεγαλύτερο προτέρημα που έχει ο Ισπανικός Ιχνηλάτης, είναι ότι έχει την ικανότητα να κυνηγάει πολλές ώρες σε

περιβάλλον με μεγάλες θερμοκρασίες, με τεράστια αποθέματα αντοχής και ενέργειας, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα το θήραμα θα ξεφύγει απ’την καταδίωξή του. Χρειάζεται αυστηρή εκπαίδευση για να αποκτήσει πειθαρχία και να μην είναι ισχυρογνώμων. Ακολουθεί με μεγάλη επιμονή και μανία ζεστό και κρύο ντορό, για πολλές ώρες, χωρίς κούραση, στις πολύ ζεστές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ισπανία. Έχει πολύ καλή μύτη, πλησιάζει εύκολα και γρήγορα το γιατάκι και ακολουθεί με σιγουριά και σταθερότητα τον ντορό στην καταδίωξη. Είναι πολύ πιστός και στοργικός σκύλος,

με φιλική και ήπια συμπεριφορά στο αφεντικό του.

Με τα προσόντα που έχει ο Ισπανικός Ιχνηλάτης είναι πολύ κατάλληλος για τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, όπου μπορεί να προσαρμοστεί πολύ εύκολα και γρήγορα. 

Από την έντυπη έκδοση της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ  “ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ”

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα