Αρχική » Grid with Sidebar » Μειώνεται το όριο κάρπωσης του τρυγονιού στη νέα ρυθμιστική

Μειώνεται το όριο κάρπωσης του τρυγονιού στη νέα ρυθμιστική

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σύμφωνα με πληροφορίες του  ihunt.gr, η ρυθμιστική διάταξη θήρας για την κυνγηετική περίοδο 2018-2019 είναι σχεδόν έτοιμη στο συρτάρι του γραφείου του κ. Φάμελλου και μια από τις διαφοροποιήσεις της σε σχέση με την περσινή είναι η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΚΑΡΠΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΝΙΟΥ.
 
Μπορεί η θήρα του τρυγονιού να γλύτωσε από τις ορέξεις των ευρωπαίων αντικυνηγών όμως από ότι φαίνεται δεν θα γλυτώσει από τις πιέσεις που ασκεί η Ορνιθολογική στον κ. Φάμελλο. 
 
Ο κ. Φάμελλος, κοντεύει δύο χρόνια στη θέση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων και για το κυνήγι.
 
Σε αυτό το διάστημα, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις, ο κ. Φάμελλος ως θετικό έργο για το κυνήγι, έχει να επιδείξει τη στάση που κράτησε στις διαβουλεύσεις για το τρυγόνι πρόσφατα, την έγκαιρη υπογραφή της Ρυθμιστικής πέρυσι και ίσως κάποιες πρωτοβουλίες για τους αγώνες κυνηγόσκυλων.
 
Στην πρώτη περίπτωση, οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα, μιας και φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν “έσωσε” το τρυγόνι για να μας κάνει χάρη, αλλά γιατί πείστηκε για το δίκιο που έχουμε.
 
Αν ισχύει αυτό, τότε πρώτον ασχολήθηκε και δεύτερον, πήρε την ορθή απόφαση τόσο με βάση την επιστήμη όσο και με βάση τη λογική, αν και την τεκμηρίωση του τη δώσανε στο πιάτο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και κυρίως η ΚΣΕ και η ΚΟΜΑΘ, εξόσων γνωρίζουμε.
 
Στη δεύτερη περίπτωση, η έγκυρη υπογραφή της Ρυθμιστικής θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σε οποιοδήποτε κράτος πλην της έρμης της Ελλάδας, όπου ακόμη και σε αυτό το σχετικά απλό ζήτημα οι πολιτικοί κατάφεραν τόσα χρόνια να μας εξοργίζουν όσο δεν πάει άλλο με το μαρτύριο της υπογραφής της συγκεκριμένης απόφασης. Με τον προκάτοχο του κ. Φάμελλου, τον οικολογοπράσινο κ. Τσιρώνη, ο οποίος παραμένει στην Κυβέρνηση σε θέση Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, να βγάζει Ρυθμιστική στις 16 ή τις 17 Αυγούστου αν θυμάμαι καλά και να σπάει όλα τα ρεκόρ.
 
Ναι, συγκρινόμενος με τον Τσιρώνη και τη Μπιρμπίλη είναι καλύτερος ο κ. Φάμελλος αλλά οι συγκεκριμένοι όχι απλά δεν είναι το μέτρο, αλλά το αντίθετο, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία ως η πλέον απαράδεκτη συμπεριφορά πολιτικού προς πολίτες.
 
Στην Τρίτη περίπτωση, η ρύθμιση των αγώνων των κυνηγόσκυλων, φαντάζει ως κάτι ιδιαίτερο απλά και μόνο γιατί δεν ασχολήθηκε ποτέ στο παρελθόν κανείς με αυτήν την εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα όπως συνέβη και με τη Ρυθμιστική πέρυσι, να βγαίνει σαν επιτυχία το αυτονόητο, επειδή στο παρελθόν δε βρέθηκε κανείς να το πράξει.
 
Από κει και πέρα, σε αντίθεση με διάφορα κυνηγετικά παπαγαλάκια που έχουν συνηθίσει να γλύφουν μιας και έτσι έχτισαν καριέρες, εμείς εδώ θα σταθούμε με κριτική σκέψη απέναντι στον κ. Φάμελλο και θα εκφράσουμε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες μας ενόψει της έκδοσης της νέας Ρυθμιστικής.
 
Έτσι, πρώτα και κύρια, φέρνουμε στο νου μας το νόμο 4519/2018, για τους Φορείς Διαχείρισης που διέλυσε κάθε ελπίδα ορθής διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών για πάντα. Με αυτό το νόμο ο κ. Φάμελλος παραχώρησε την αποκλειστική κυριότητα του 30% της Ελληνικής γης, των φιλέτων της Ελληνικής φύσης, σε ιδιωτικούς φορείς που δεν έχουν 0εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεν έχουν αναγνωρισμένα ανακριτικά καθήκοντα, δεν έχουν επαρκές ποιοτικά και ποσοτικά προσωπικό και γενικότερα από ιδρύσεως τους εδώ και κοντά 20 χρόνια, δεν έχουν κάνει στην ουσία τίποτα. (τις θέσεις μας για το νόμο για τους φορείς διαχείρισης μπορείτε να τις δείτε εδώ).
 
Πέραν από την ταφόπλακα των προστατευόμενων περιοχών με την αυθαίρετη ολοκληρωτική παραχώρηση τους στους ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης, ο κ Φάμελλος πέρυσι απαγόρευσε με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, χωρίς καμία συνεννόηση και συνεργασία με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, το κυνήγι σε όλη την επικράτεια, από τον Έβρο ως την Κρήτη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν στη ν. Ελλάδα, λόγω του παγετού που επικράτησε στη Β. Ελλάδα.
 
Και ακόμη και σήμερα όταν μιλάει για αυτήν την απαγόρευση υποστηρίζει τη απόφαση του λέγοντας πως μπορεί η Κρήτη να είχε ζέστη, αλλά εκεί θα πηγαίνανε τα πτηνά για να γλιτώσουν από το κρύο οπότε δεν ήταν σωστό να επιτρέπεται εκεί το κυνήγι.
 
Εδώ εμείς απλά θα αναφέρουμε πως γενικά τα πουλάκια έρχονται στην Ελλάδα το Φθινόπωρο για να γλιτώσουν από τους παγετούς της Β. Ευρώπης, οπότε θα μπορούσε με το ίδιο σκεπτικό να απαγορευτεί τελείως το κυνήγι στην Ελλάδα για να μη χτυπάμε τα κακόμοιρα τα πουλάκια που μας έρχονται για λίγη ζέστη!!!
 
Εκτός αυτού, με την ΚΣΕ του πήρε πάνω από ένα χρόνο να συναντηθεί ο κ. Φάμελλος, ο οποίος επιμένει να δηλώνει πως δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους κυνηγούς και με τους “οικολόγους”. Έτσι νομιμοποιεί κάθε φορά την αυθαίρετη διαχρονικά συμμετοχή περιβαλλοντικών ΜΚΟ που είναι τελείως άσχετες σε ζητήματα θηραματοπονίας, στις διεργασίες που σχετίζονται με τη Ρυθμιστική και γενικότερα με το κυνήγι.
 
Για τη Θηροφυλακή μας όπως και για το επιστημονικό έργο που παράγεται από τις Κυνηγετικές οργανώσεις, δύο τομείς στους οποίους τόσο το κράτος όσο και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ είναι απλά ανύπαρκτοί, κουβέντα από τον κ. Φάμελλο. 
 
Σκοτώνονται οι δικοί μας θηροφύλακες στο έργο της πάταξης τη λαθροθηρίας, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε ίσοι με την ορνιθολογική στις συζητήσεις για το κυνήγι. Τη  ορνιθολογική που όταν έκανε καμπάνια με σκοπό να πιάσει 25 χιλιάρικα για θηροφύλαξη στο ιόνιο, δεν έπιασε ούτε τα πέντε. 
 
Και το WWF που ζήτησε εγγράφως εδώ και λίγα χρόνια την άμεση υπαγωγή των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων στο δημόσιο, χωρίς ΑΣΕΠ, δηλαδή παράνομα.
 
Δεν είχε κάτι άλλο να πει το WWF για τη θηροφυλακή μας, παρά μόνο θέλησε να την “τελειώσει” με μεταφορά της στο δημόσιο με συνοπτικές διαδικασίες. Όχι φυσικά για να ενισχυθεί η θηροφύλαξη, αλλά για να πληχθούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, τις οποίες απλά δε φτάνουν ούτε με πέτρες τα υπουργεία, οι υπηρεσίες και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.
 
Με αυτούς λοιπόν, επιμένει ο κ. Φάμελλος να λέει πως είμαστε ίσοι και πρέπει να συζητάμε από κοινού τα προβλήματα και γενικότερα τα κυνηγετικά.
 
Μόνο όμως στα κυνηγετικά να είμαστε ίσοι. Στα δικά τους των περιβαλλοντικών ΜΚΟ με το άκρως θολό και γκρίζο παρελθόν. Με την αδιαφάνεια στη λειτουργία και τη διαχείριση των κονδυλίων που παίρνουν από προγράμματα και επιχορηγήσεις, εκεί που είμαστε ίσως οι μόνοι που ξέρουμε ή έστω υποψιαζόμαστε τα κακώς κείμενα, εκεί να μην είμαστε και τόσο ίσοι, αλλά να τους αφήσουμε να κάνουν τις μπίζνες τους ανενόχλητες οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Και μετά να έρχονται χορτάτες να εκφράζουν άποψη και για το κυνήγι για το οποίο δε γνωρίζουν τίποτα απολύτως.
 
Και τώρα τελευταία δήλωσε λέει πως αν χρειαστεί να μειωθεί το όριο στο τρυγόνι θα το μειώσει, μαζί με τις κυνηγετικές οργανώσεις. Και βέβαια το αν μειώσει το όριο κάρπωσης κατά 4, 3 ή 2 τρυγόνια είναι κάτι που θα φανεί. Ομως η οποιαδήποτε μείωση αποτελεί την αρχή του τέλους για το τρυγόνι δια χειρός του κ. Φάμελλου.
 
Μαζί όπως στην απαγόρευση πέρυσι για τον παγετό; 
 
Μαζί όπως στην έκδοση της Ρυθμιστικής που βγήκε χωρίς την ΚΣΕ; 
 
Μαζί όπως λέμε μαζί με την ορνιθολογική και το wwf;
 
Περιμένουμε με αγωνία να δούμε πόσο μαζί θα πάρουμε τις αποφάσεις του κ. Φάμελλου για το κυνήγι.
 
Αντί επιλόγου
 
Κάτι φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, θέλουν τον κ. Φάμελλο να κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα στις επόμενες εκλογές. Αν ισχύουν αυτές οι φήμες, (έξυπνος άνθρωπος ο κ. Φάμελλος, γιατί να κάτσει σε ένα καράβι που βουλιάζει, φροντίζει το πολιτικό του μέλλον και καλά κάνει), τότε κάτι προεδρικά διατάγματα για τον Αξιό που είναι σταθερά σε προτεραιότητα για τον κ. Φάμελλο, χωρίς κάποιον προφανή λόγο, κάτι συναντήσεις με την ΚΟΜΑΘ, και γενικότερα η κινητικότητα που επιδεικνύει σταθερά στην κ. Μακεδονία, ίσως θα πρέπει να ερμηνευτούν από διαφορετική οπτική γωνία από αυτήν που τα ερμηνεύσαμε μέχρι σήμερα, αθώα και αγαθά σκεπτόμενοι.
 
Ο καιρός γαρ εγγύς και η συντακτική ομάδα του ihunt,  θα είναι εκεί για να σας ενημερώσει. Ας ελπίσουμε στην αλλαγή της τελευταίας στιγμής…….
 
 
Le Chasseur
 
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ