Αρχική iHunt.gr Μεταλλαγμένο γονίδιο σκύλου ίσως δώσει λύση σε τυφλούς ανθρώπους και σκύλους

Μεταλλαγμένο γονίδιο σκύλου ίσως δώσει λύση σε τυφλούς ανθρώπους και σκύλους

από iHunt Team
skilos

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία) και από το Πανεπιστήμιο Michigan (ΗΠΑ) κατάφεραν να ανακαλύψουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδή (παρόμοια νόσο με τη Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια των ανθρώπων) στη φυλή σκύλων Vallhund. Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που προκαλούν τύφλωση, τόσο σε ανθρώπους και σκύλους.
 
H ανατομία του οφθαλμού του σκύλου εμφανίζει πολλές ομοιότητες με εκείνη του ανθρώπινου οφθαλμού, με αποτέλεσμα τέτοιες ανακαλύψεις να είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση των μηχανισμών ατροφίας του αμφιβληστροειδούς αλλά να βοηθά και την ανάπτυξη νέων θεραπειών για σκύλους και ανθρώπους.
 
Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς έρευνας με επικεφαλής τον Dr. András Komáromy στο Michigan State University και τους καθηγητές Hannes Lohi και Saija Ahonen στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και έχει ήδη δημοσιευθεί στο PLoS ONE.
 
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν την ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών για σκύλους και ανθρώπους.
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα