Αρχική iHunt.gr Μορφολογια αλλα…και κυνηγετικα προσοντα

Μορφολογια αλλα…και κυνηγετικα προσοντα

από iHunt Team
ei

demobanner

 Η Εθνική μας κυνηγετική φυλή δεν είναι υπόθεση μόνο του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων Κυνόφιλων και ιδιαιτέρως των Ελλήνων Κυνηγών, που είναι περισσότεροι από 100 000 σε όλη τη χώρα.

Ο Ο.Φ.Ε.Ι έχει την ευθύνη και την τιμή, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή, την ανάπτυξη και τη βελτίωση του Ελληνικού Ιχνηλάτη, ώστε να κατακτήσει διεθνώς τη θέση που του ανήκει στον τομέα του,που είναι η ιχνηλασία και η δίωξη κυρίως του λαγού αλλά και άλλων θηραμάτων.

Η συνεργασία του Ομίλου με τους εκτροφείς Ελληνικού Ιχνηλάτη είναι απαραίτητη για την προώθηση της φυλής και για την αντιμετώπιση μερικών προβλημάτων που υπάρχουν και παρουσιάζονται στις εκθέσεις μορφολογίας. Όλοι οι εκτροφείς έχουν σημαντική προσφορά για τη ΔΙΑΣΩΣΗ και για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της φυλής. Αυτονόητο είναι πως οι μεγάλοι εκτροφείς, που ασχολούνται συστηματικά και μεθοδικά με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη, προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία στη φυλή.

Ο Ο.Φ.Ε.Ι παρακολουθεί τις προσπάθειες όλων των εκτροφέων και με πολλή προσοχή τις δραστηριότητες των επίσημων εκτροφείων που διαθέτουν τον κύριο όγκο Ελληνικού Ιχνηλάτη στη χώρα. Ζητήσαμε να μας γράψουν όλες τις πρωτοβουλίες τους για τη βελτίωση των Ελληνικού Ιχνηλάτη τους τόσο στο μορφολογικό, όσο και στον εργασιακό τομέα, καθώς και τα αποτελέσματα που είχαν. Ο ΟΦΕΙ απευθύνθηκε στους παρακάτω εκτροφείς και περιμένουμε τις απόψεις τους για να τις δημοσιεύσουμε: Βενετσάνη, Βλασακούδης, Ηλιάδης, Μπακατσούλας, Ντάβαρος. Προλογίζοντας το κείμενο του κ. Βουδούρη, ο πρόεδρος του ΟΦΕΙ  κ.Βαβουράκης λέει τα εξής : “Ένας από τους πιο σημαντικούς εκτροφείς Ε.Ι. είναι ο Δημήτρης Βουδούρης. Διαθέτει δέκα Ε.Ι. οι οποίοι διακρίνονται τόσο στη μορφολογία όσο και στον κυνηγετικό τομέα. 

Ο ΖΕΥΣ και η ΣΠΙΘΑ κέρδισαν με μεγάλη διαφορά στους αγώνες του Λαγκαδά και εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους καθώς και τους Ιταλούς κριτές. Οι τελευταίοι κάλεσαν τον κ. Βουδούρη να πάει με τα σκυλιά του στην Ιταλία και να λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες ιχνηλατών. 

Ο ΖΕΥΣ και η ΣΠΙΘΑ εντυπωσίασαν με τη δίωξη που κράτησε πάνω από δύο ώρες συνεχώς. Τα υπόλοιπα σκυλιά του κ. Βουδούρη έχουν εξαιρετικά κυνηγετικά προσόντα (τα είδαμε στην Καλαμπάκα) και φαίνεται ότι θα γίνουν ισάξια των γονιών τους.

Ο Δημήτρης Βουδούρης αφιερώνει ατέλειωτες ώρες στο βουνό για το κυνήγι και για την εκπαίδευση των σκυλιών του. Πιστεύει ακράδαντα ότι ο Ε.Ι. είναι το ιδανικό σκυλί για το κυνήγι του λαγού στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες του ΟΦΕΙ και έχει τη συμπάθεια και την εκτίμηση όλων.”

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ………..ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Ο ελληνικός Ιχνηλάτης σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ως φυλή που πήγε να εξαφανιστεί. Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από τους νέους Έλληνες λαγοκυνηγούς και αυτό δίνει αχτίδα φωτός στο μέλλον.Σχετικά με τη μορφολογία του ελληνικού Ιχνηλάτη πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εμφάνιση του κεφαλιού. Στα υπόλοιπα πιστεύω ότι έχουμε πετύχει το στόχο μας. Ποτέ όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ως προς τη βελτίωση των γενικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ιχνηλάτη.

Ως προς τα κυνηγετικά προσόντα του Ε.Ι. θέλουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη γιατί εστιάσαμε την προσοχή μας στη μορφολογία και παραμελήσαμε τον εργασιακό τομέα.

Προσωπικά προσπαθώ να συνδυάσω κυρίως προς την κυνηγετική πλευρά του σκύλου τη μορφολογία. Ως προς τον κυνηγετικό τομέα θα δω ένα σκυλί στα τρία χρόνια τι κυνηγετικά προσόντα έχει και τον τρόπο που δουλεύει. Π.χ. αίσθηση θηράματος, κόψιμο ντορού, μισοφέγγαρα, φωνές, κινητική προσπάθεια του σκύλου, εντοπισμός θηράματος, ξεφώλιασμα και δίωξη.

Στα ζευγαρώματα που κάνω προσέχω πάρα πολύ να καλύπτει το ένα σκυλί τα λάθη του άλλου για να έχω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Π.χ όταν ένα σκυλί δεν έχει φωνές το ζευγαρώνω με άλλο που φωνάζει στο ντορό. Αν κάποιο είναι πολύ ντοριάρικο το διασταυρώνω με ένα πολύ γρήγορο σκυλί.

Με τον τρόπο αυτό έχω επιτύχει τη βελτίωση των δικών μου Ελληνικών Ιχνηλατών. 

Διαθέτω σήμερα δέκα Ε.Ι. και τέσσερα κουτάβια. Μορφολογικά είναι όλα πολύ καλά. Στο κυνηγετικό τομέα πιστεύω ότι τα προσόντα τους έχουν αναπτυχθεί ανάλογα με την ηλικία τους. Τα μεγαλύτερα σκυλιά ΖΕΥΣ και ΣΠΙΘΑ που είναι πέντε χρονών είναι στην κορυφή. Τα άλλα βελτιώνονται σταδιακά ανάλογα με την ηλικία τους. Βλέπω πάρα πολύ εξέλιξη στον κυνηγετικό τομέα.

Όταν πηγαίνω για κυνήγι τα παίρνω όλα μαζί μου και εργάζονται ομαδικά. Έχω καταφέρει την ομαδική εργασία των σκυλιών μου.Το θέμα της υπακοής νομίζω ότι σχετίζεται με το χρόνο που ασχολούμαστε με τα σκυλιά μας. 

Για την ανάπτυξη των κυνηγετικών προσόντων χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολλές έξοδοι στο βουνό.

27 Νοεμβρίου 2012

Δημήτρης ΒουδούρηςPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα