
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την απαγόρευση ζώντων πτηνών ως κραχτών
17 Απριλίου 2014
Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου απέδειξε ότι η τροπολογία που αποσκοπεί στην απαγόρευση της χρήσης των ζωντανών πτηνών ως κραχτών για κυνηγετικούς σκοπούς είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη και οφείλεται περισσότερο σε αντι-κυνηγετικά συναισθήματα παρά σε ανησυχία για το συμφέρον της υγείας των ζώων .
Στις 15 Απριλίου, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( ευρωβουλευτές ), καταψήφισαν την πρόταση για την απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τη σύλληψη και την αιχμαλωσία όλων των άγριων πτηνών που χρησιμοποιούνται ως ζωντανά δολώματα για κυνήγι , όπως κίσσες , κοράκια , φάσσες , πάπιες και τσίχλες . Η πρόταση κατατέθηκε από το Γάλλο Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, José Bové ως τροπολογία στο νέο κανονισμό για την υγεία των ζώων στην ΕΕ, η δε προτεινόμενη απαγόρευση παρουσιάστηκε με την αιτιολογία ότι τα ζωντανά δολώματα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες με τέτοιον τρόπο που είναι αδύνατο να παρακολουθηθεί .
Αυτό ώθησε τη FACE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση) και τα μέλη της να αντιδράσουν επικοινωνώντας και ενημερώνοντας τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι μια τέτοια αξίωση δεν βρίσκει έδαφος στην επιστήμη και προτρέποντάς τους να απορρίψουν την προτεινόμενη απαγόρευση . Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η χρήση των εν λόγω πτηνών-δολωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας των άγριων πτηνών (π.χ. όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης των πτηνών ) , οπότε θα μπορούσε ακόμη και να προωθηθεί η χρήση τους . Ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτή την τροπολογία σαφώς οδηγείται ιδεολογικά από αισθήματα αντι – κυνηγών .
Επιπλέον , η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων επιτρέπεται και ρυθμίζεται από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009 , περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών .
Η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων είναι μια παραδοσιακή και νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα διαδεδομένη , ιδίως στις μεσογειακές χώρες , όπως η Γαλλία , η Ιταλία , η Ισπανία και η Ελλάδα .
Ως εκ τούτου, η FACE είναι ευχαριστημένη και ικανοποιημένη που είδε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε την τροπολογία – 468 ψήφισαν κατά , 164 υπέρ και 15 απείχαν . Πλησιάζοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου , αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το κυνήγι .
Απόσπασμα : « Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αποδέχτηκε ότι η τροπολογία αυτή είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη », δήλωσε ο Filippo Segato , Γενικός Γραμματέας της FACE . ” Είναι παράλογο να υποστηρίζει κανείς ότι τα ζωντανά πουλιά κράχτες αποτελούν απειλή για την υγεία των ζώων . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ακόμη αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτών των πτηνών σε έρευνες που σχετίζονται με κρούσματα της γρίπης των πτηνών ( 1 ) . Η χρήση ζωντανών πτηνών-κραχτών σήμερα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της ΕΕ , των εθνικών και περιφερειακών νόμων . Πρόκειται για μια αρχαία παράδοση που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση , ιδιαίτερα αποτιμώνται στην περιοχή της Μεσογείου , και διεξάγεται με βιώσιμο τρόπο , ανάλογο της καλής διαβίωσης των πτηνών αυτών » .
( 1 ) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Αυγούστου 2006 για την τροποποίηση της απόφασης 2005/734/ΕΚ όσον αφορά σε ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα για τη μετρίαση του κινδύνου κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών ( κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C( 2006 ) 3702 )
Πηγή : Face.eu
Απόδοση στα Ελληνικά iHunt.gr
Στην Ελλάδα όμως απαγορεύεται και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια προοπτική να επιτραπούν. Εμείς αναρωτιόμαστε…Γιατί δεν εναρμονιζόμαστε ως χώρα με αυτά που προβλέπει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο;