Αρχική iHunt.gr Να δοθεί τώρα λύση στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα

Να δοθεί τώρα λύση στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

«Να δοθεί τώρα λύση στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα», απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Όπως αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, έχει γιγαντωθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις καλλιέργειές μας, τα ήδη πενιχρά εισοδήματά μας. Δεκάδες συνάδελφοι στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου και γύρω χωριών έχουν πληγεί στις καλλιέργειές τους από την πολυπληθή παρουσία αγριογούρουνων τα οποία τις καταστρέφουν».

Χωρίς υπερβολή, σημειώνει ο Σύλλογος, «μιλάμε για ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες με άμεση επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, καθώς μεγάλος όγκος καλλιεργειών για τις οποίες δαπανούμε χρόνο αλλά και πάρα πολλά έξοδα καταστρέφεται ολοσχερώς. Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα όπως σε χωράφι που παράγει 10 τόνους καλαμπόκι, να αποδίδει 1 – 2 τόνους ως συνέπεια της καταστροφής του από τα κοπάδια των αγριογούρουνων. Η κατάσταση αυτή αφορά τις καλλιέργειες καλαμποκιού, όσπρια (ρεβύθι κλπ.), ηλιοτρόπια, αμπέλια κ.α. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση προστίθενται και τα έξοδα για τις προσπάθειες φύλαξης και αποφυγής της καταστροφής κάθε αγρότη με ειδικά απωθητικά τα οποία δεν αποδίδουν».

«Οι παράγοντες που μπορεί να οφείλεται και να οξύνεται το φαινόμενο αυτό», τονίζει ο Σύλλογος, «μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο είναι ένα φυσικό και απρόβλεπτο φαινόμενο, έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των ζώων, τον συνολικό τρόπο διαχείρισης της πανίδας της χώρας μας, καθώς δεν αποτελεί μόνο φαινόμενο της περιοχής μας».

«Έχοντας πλήρη οικολογική συνείδηση και σεβασμό στην πανίδα της περιοχής μας», προσθέτει ο Σύλλογος, «απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και κυρίως για την αποζημίωση των αγροτών από το κράτος για την κατεστραμμένη παραγωγή (ένταξη των καταστροφών από αγριογούρουνα στις καταστροφές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ). Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να το διαχειριστεί ατομικά κανείς, δεν αφορά στην ευθύνη κανενός αγρότη για τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής του.

Η κατάσταση αυτή, καταλήγει ο Σύλλογος, «προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του νοικοκυριού μας, στην καπιταλιστική κρίση που χτυπάει τους αγρότες, στην πολιτική που τους ξεκληρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Τώρα να παρθούν μέτρα:

Για την καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών για τις κατεστραμμένες εκτάσεις.
Ένταξη των καταστροφών από τα κοπάδια των αγριογούρουνων στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Για τη μέριμνα και την επιστημονική μελέτη διαχείρισης και περιορισμού του φαινομένου από τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς».

Πηγή : 902.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα